Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Ετοιμάζεται ταμπέλα "ΚΑΒΑΛΑ" στο λιμάνι, όπως στο Hollywood! (μακέτα)

Την ώρα που -όπως μάθαμε λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου μας  για το τι είχε απογίνει η ταινία ινδικής παραγωγής ...



... που γυρίστηκε σε διάφορα σημεία της Καβάλας πριν από περίπου ένα χρόνο- συνεχίζεται το post production της (δηλ. η  σύνθεση των πλάνων που γυρίστηκαν, με σκοπό τη δημιουργία της τελικής ταινίας), μία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι της Δημοτικής Αρχής Καβάλας επιχειρεί να φέρει τη "Γαλάζια Πολιτεία" πιο κοντά... στο Hollywood (αντί για το ινδικό Bollywood)!
Όταν πληροφορηθήκαμε για αυτή την ιδέα, το μυαλό μας πήγε αρχικά στο ενδεχόμενο προσέλκυσης κάποιας εταιρείας παραγωγής ταινιών του Hollywood,  με απώτερο στόχο να γυριστεί κάποιο έργο (ή τμήματά του) στην πόλη μας. Πρόσφατα είναι, άλλωστε, τα γυρίσματα της ταινίας "Born to be murdered" στο κέντρο της Αθήνας.

Όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η δημοτική αρχή Καβάλας φέρεται διατεθειμένη...  να μιμηθεί την διάσημη ταμπέλα "HOLLYWOOD" που κοσμεί εδώ και μερικές δεκαετίες τους λόφους γύρω από την ομώνυμη συνοικία του Λος Άντζελες... με τη δημιουργία μιας αντίστοιχης ταμπέλας με τη λέξη "ΚΑΒΑΛΑ"!


Αν και η ταμπέλα "HOLLYWOOD" είναι πλέον κατασκευασμένη από ατσάλι (η αρχική ταμπέλα είχε κατασκευαστεί από ξύλο αλλά ανακατασκευάστηκε  πριν από μερικά χρόνια), η δημοτική αρχή Καβάλας προσανατολίζεται στο ξύλο (σε συνδυασμό, παράλληλα, με ατσάλι για καλύτερη αντοχή), έχοντας στο μυαλό της τη σύνδεση της πινακίδας με το ευρύτερο τοπίο της πόλης.
Ιδιαίτερη σημασία πάντως έχει η χωροθέτηση της ταμπέλας "ΚΑΒΑΛΑ", καθώς -σε αντίθεση με την ταμπέλα "HOLLYWOOD",  η οποία είναι εγκατεστημένοι σε, κατά γενική ομολογία, ξερούς λόφους (παρά την ήπια βλάστηση που υπάρχει πλέον στην περιοχή)- η εγκατάσταση της στα βουνά γύρω από την Καβάλα αντιμετωπίζει ουκ ολίγες δυσκολίες, τόσο λόγω του Δασαρχείου όσο και λόγω της Εγνατίας οδού.
Έτσι αποφασίστηκε να τοποθετηθεί η ταμπέλα "ΚΑΒΑΛΑ" στο επιβατικό λιμάνι "Απόστολος Παύλος", ώστε να είναι ορατή από τους επιβάτες των πλοίων που αγκυροβολούν ή αναχωρούν από την Καβάλα.
Όμως και εκεί εμφανίστηκαν διάφορα προβλήματα, οπως η υπάρχουσα δόμηση στο παράλιο μέτωπο, καθώς και η ανάγκη για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της συνοικίας της Παναγίας (κάτι, φυσικά, που καθιστά απαγορευτική την εγκατάσταση της ταμπέλας στο άκρο της χερσονήσου).
Έτσι αποφασίστηκε μια "μέση λύση", με την ταμπέλα να τοποθετείται τελικά  στην οροφή του κτιρίου που στεγάζει το Τελωνείο Καβάλας!  με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή Καβάλας εκτιμά - κατά τη γνώμη μας ορθά- πως όχι μόνο θα επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός της (δηλ. η δημιουργία ενός ξεχωριστού τοπόσημου που θα μένει στη μνήμη των επισκεπτών) αλλά δεν θα διαταραχθεί το τοπίο γύρω από τη συνοικία της Παναγίας.
Λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος και τον χρόνο κατασκευής της ταμπέμας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ωστόσο έχει ήδη ετοιμαστεί μία πρώτη μακέτα της - την οποία και σας παρουσιάζουμε.


Το φάγατε;
Και του χρόνου ... καλή χώνεψη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου