Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ένα παράθυρο στον κόσμο ανοίγει η Βιβλιοθήκη “ΑΤΡΥΤΩΝΗ” στις Φυλακές Νιγρίτας

Μια σημαντική καινοτομία στις Φυλακές Νιγρίτας, «πήρε σάρκα και οστά» πριν από λίγο καιρό. 




Η ύπαρξη μιας οργανωμένης Δανειστικής Βιβλιοθήκης που λειτουργεί σε ξεχωριστό χώρο και έχει γίνει αποκλειστικά με εθελοντικές ενέργειες.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Σύλλογο που αποτελεί το γυναικείο Τμήμα των ΑΧΕΠΑ, με την επωνυμία Θυγατέρες της Πηνελόπης-ΑΤΡΥΤΩΝΗ. 
Πληροφορηθήκαμε ότι με πρωτοβουλία της κας Χρυσάνθης Παλάζη, που διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου το προηγούμενο έτος, ξεκίνησε η ανακατασκευή ενός χώρου, στον οποίο έγιναν οι απαραίτητες εργασίες, προκειμένου να λειτουργήσει ως επισκέψιμος χώρος δανειστικής βιβλιοθήκης. Η κα Παλάζη, περιέγραψε μια προσπάθεια που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου με αποκλειστικά εθελοντικό τρόπο, με συνεισφορές ιδιωτών και χωρίς άλλη δαπάνη, ο χώρος εξοπλίστηκε με ράφια, γραφείο, Η/Υ, διακοσμήθηκε και φιλοξενεί πλέον πάνω από 3.800 τίτλους βιβλίων. Η ίδια και όλα τα μέλη του Συλλόγου, συνέβαλαν τόσο στην ταξινόμηση όσο και στην ηλεκτρονική καταγραφή των βιβλίων, με συνεχή παρουσία στον χώρο και συνεργασία με εθελοντές κρατούμενους.
Να σημειωθεί επίσης πως στις Φυλακές Νιγρίτας, λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και ένα από τα project που υλοποιούνται αφορά τη δημιουργική γραφή. Συνεπώς η δανειστική βιβλιοθήκη μπορεί να αποτελέσει χώρο και αφορμή ενασχόλησης με το διάβασμα και τη γραφή.


Ο Διευθυντής των Φυλακών κ. Π. Ραδόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η υπηρεσία μας είναι βέβαια γνωστό ότι είναι χώρος ιδιόμορφος, όπου αναπτύσσονται περίεργα και αντιφατικά πολλές φορές συναισθήματα. Ο χρόνος των έγκλειστων κυλάει δύσκολα και βασανιστικά. Ψάχνουν τρόπο να ξεφύγουν, να απασχοληθούν δημιουργικά και να “αποδράσουν” νοητικά. Το μέσον για να πετύχουν τα παραπάνω , είναι αναμφίβολα το βιβλίο. Η δανειστική βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε εθελοντικά, πλέον αποτελεί κόσμημα και εργαλείο για την υπηρεσία μας



Το φωτογραφικό υλικό είναι από τη βράβευση της κ. Χρυσάνθης Παλάζη, ύστερα από απόφαση της προέδρου κ. Βίλμας Αλεξανδρή και των μελών του Συλλόγου ΑΤΡΥΤΩΝΗ, για τις διακεκριμένες υπηρεσίες και την άοκνη προσπάθειά της, για την ευόδωση της δημιουργίας της Βιβλιοθήκης στις Φυλακές Νιγρίτας, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Θυγατέρων της Πηνελόπης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη των Σερρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου