Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Δεκάδες μετανάστες κρατά στη θάλασσα ο Σαλβίνι

Για δωδέκατη μέρα 42 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι εν πλω πάνω σε πλοίο της Sea-Watch, που δεν μπορεί να μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αφού διατρέχει κίνδυνο κατάσχεσης.




Συνολικά 53 μετανάστες βρίσκονταν σε φουσκωτό και είχαν αναχωρήσει από τις ακτές της Λιβύης, αλλά ο κυβερνήτης του πλοίου της γερμανικής οργάνωσης, το οποίο τους διέσωσε  και πλέει υπό ολλανδική σημαία, αρνήθηκε να τους μεταφέρει πίσω στην μη ασφαλή εμπόλεμη χώρα.
Δέκα από τους επιβαίνοντες, ανάμεσά τους έγκυες, πήραν άδεια να αποβιβαστούν πριν οκτώ ημέρες στην Λαμπεντούζα, όπως κι ένας άρρωστος προχθές.
Από την πλευρά του ο Ματέο Σαλβίνι καθιστά υπεύθυνες «την ολλανδική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, απούσα και μακρινή όσο πάντοτε, για ό,τι μπορεί να συμβεί στις γυναίκες και τους άνδρες που βρίσκονται πάνω στο Sea-Watch».
«Έγραψα προσωπικά στον Ολλανδό ομόλογό μου: αδυνατώ να πιστέψω ότι αδιαφορεί για ένα πλοίο υπό ολλανδική σημαία (...) που βρίσκεται στη μέση της θάλασσας εδώ και 11 ημέρες πλέον», ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας έστειλε μάλιστα επιστολή στη Χάγη, στην οποία τονίζει πως το Sea-Watch 3 ζήτησε από την ολλανδική κυβέρνηση να της υποδείξει σε ποιο λιμάνι θα μπορούσε να αποβιβάσει τους μετανάστες, «χωρίς να λάβει απάντηση».
«Η επέμβαση από πλευράς σας είναι απαραίτητη και επείγουσα», συνέχισε ο Σαλβίνι, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως «οι άνθρωποι στο πλοίο θα έχουν τη δυνατότητα να αποβιβαστούν το ταχύτερο σε κατάλληλη τοποθεσία (...) η οποία δεν μπορεί να είναι η Ιταλία» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, που έχει απαγορεύσει τον ελλιμενισμό πλοίων των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα, κατηγόρησε ακόμα και την ίδια την οργάνωση υποστηρίζοντας ότι για «κάθε νέα επιδείνωση της κατάστασης πάνω στο πλοίο» «την αποκλειστική ευθύνη» θα φέρουν η Ολλανδία, ο καπετάνιος και το πλήρωμα του Sea-Watch 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου