Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Αυτό που λείπει εδώ και χρόνια στη γεωργία είναι η διάγνωση του «ασθενούς» πριν από την θεραπευτική αγωγή

Η απειλή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης στης χώρα μας ανησυχεί τους Έλληνες χοιροτρόφους, 




...που θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο, που χρόνια τώρα βρίσκεται στο κόκκινο.
Στα μέτρα πρόληψης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων εστίασαν σε πρόσφατη συνάντηση τους οι εκπρόσωποι της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, με τον τελευταίο να ξεκαθαρίζει πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί  διάδοση του νοσήματος στα ελληνικά χοίρεια.
Εκείνοι του ανέλυσαν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο εστιάζοντας τόσο στα μέτρα πρόληψης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων όσο και στην πάταξη των παρανόμων ελληνοποιήσεων. Παράλληλα αναφέρθηκαν και στην αγωνία που τους διακατέχει σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, με τον υπουργό να αναφέρει ότι θα υπάρξει επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών για την πολιτική παρότρυνσή τους για την ευμενέστερη δυνατή λύση προς όφελος των χοιροτρόφων.
Να σημειωθεί ότι ο πάλαι ποτέ δυναμικός τομέας της χοιροτροφίας καλύπτει σήμερα μόνο το 30% της εγχώριας ζήτησης και σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στον κλάδο με κατάλληλες και στοχευμένες παρεμβάσεις θα μπορούσε να φθάσει στο 50%
Την ίδια ώρα, οι ελάχιστοι έλεγχοι, ανυπαρξία ιχνηλασιμότητας και έλλειψη ισοζυγίου προκαλούν ανισορροπίες στην ελληνική αγορά που βάλλεται από φθηνές εισαγωγές.
 Τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί διαχρονικά στο τραπέζι στους αρμόδιους υπουργούς, για ενεργοποίηση διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ, αλλά και ρυθμίσεων για τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, αφού σχεδόν στο σύνολό τους οι μονάδες είναι υπερχρεωμένες και πολλές φορές αντιμέτωπες με διώξεις και λουκέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου