Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Ελλείψει εργατικών χεριών, αμάζευτα κινδυνεύουν να μείνουν φέτος καπνοχώραφα σε Κατερίνη και Κιλκίς

Στα χωράφια κινδυνεύουν να μείνουν μεγάλες ποσότητες καπνού από τη φετινή παραγωγή, ιδίως σε περιοχές της χώρας όπου η καλλιέργεια δεν ασκείται στη βάση οικογενειακού τύπου εκμεταλλεύσεων, 




...καθώς η δραματική έλλειψη εργατών γης, φέτος, καθιστά ανέφικτη την ομαλή συγκομιδή του προϊόντος.
Το καμπανάκι της ανησυχίας έχει ηχήσει πολύ έντονα στα πεδινά τόσο της Πιερίας, όσο και των Σερρών, δύο βασικά καπνοπαραγωγικά κέντρα της χώρας, όπου ήδη σε πολλά χωράφια ο καπνός από τα πρώτα και τα δεύτερα χέρια, δεν έχει μαζευτεί και ο προβληματισμός είναι μεγάλος. «Φέτος έχω καλλιεργήσει 17 στρέμματα καπνό ποικιλίας Κατερίνη και έχω πάρει μόνο το πρώτο χέρι από τα 5 στρέμματα. Τα καπνά μένουν ασυγκόμιστα μέσα στα χωράφια και στην κατάσταση που βρίσκομαι εγώ είναι το 90% των παραγωγών της περιοχής», είπε στην Agrenda ο Ηλίας Ρίζος πρόεδρος του συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας.
Σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό και συνεταιριστή, η συγκομιδή του καπνού στην Πιερία έχει ξεκινήσει περί τα μέσα Ιουνίου και την περίοδο αυτή, τουλάχιστον στην περιοχή του οι παραγωγοί «σπάνε» τα 3α και τα 4α χέρια. «Είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο. Πολλοί θα προσπαθήσουμε να πάρουμε το τελευταίο χέρι με ό,τι σημάνει αυτό για τις αποδόσεις και για την ποιότητα του προϊόντος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος και πρόσθεσε πως «όπως πάνε τα πράγματα, η οργάνωσή μας φέτος δεν θα έχει πάνω από 500 τόνους, από 1.500 τόνους τα προηγούμενα χρόνια».
Μεγάλες δυσκολίες στη συγκομιδή του καπνού εντοπίζει και ο Γιώργος Νάτσιος, πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς, ο οποίος μας αναφέρει ότι θα χαθούν πολλά καπνά φέτος. «Η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε και εμείς σοβαρό πρόβλημα αφού πάνω από το 40% των μελών μας ακόμη και με μεγαλύτερα μεροκάματα δεν βρίσκει εργάτες. Δεν σας κρύβω ότι προβληματίζομαι αν τελικά μπορέσουν να ξεχρεώσουν τα αγροεφόδια με τα οποία τους έχουμε προμηθεύσει», τόνισε και σημείωσε ότι πλέον οι αλλοδαποί προτιμούν άλλες χώρες στην Ευρώπη.
Λίγο καλύτερη εικόνα μεταφέρει κι ο Μιχάλης Σερβίστας, πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Βισαλτίας. «Έχουμε κάποιους εργάτες, αλλά είναι περιορισμένοι. Τώρα που κλείνουν τα εργοστάσια στη Βουλγαρία για διακοπές, περιμένουμε μήπως κι αυξηθεί η προσέλευσή τους», είπε και πρόσθεσε πως η έλλειψη χεριών οδηγεί σε αύξηση έως και 40% στα μεροκάματα, αφού «ζητούν πλέον 1,30 – 1,40 ευρώ το ράμμα, από το 1 ευρώ που πληρώναμε συνήθως και οι παραγωγού που δεν θέλουν να τους μείνουν τα καπνά στα χωράφια υποκύπτουν».
Στην περιοχή της Ροδόπης η κατάσταση, είναι σαφώς πιο καλή και αυτό γιατί, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού, Εσάτ Χουσεΐν, «οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις είναι μικρές οικογενειακού χαρακτήρα, οπότε δεν τους χρειάζονται πρόσθετα χέρια». Το βασικό πρόβλημα φέτος στη Ροδόπη, κατά τον κ. Χουσεΐν, εντοπίζεται κυρίως σε μια έκταση της τάξης των περίπου 10.000 στρεμμάτων, όπου τα καπνά καταστράφηκαν σε ποσοστό 80% και πάνω από το χαλάζι που έπεσε το προηγούμενο διάστημα.
Ζημίες από καιρικά φαινόμενα, ωστόσο, υπήρξαν και σε άλλες περιοχές της χώρας με παράδοση στην καπνοκαλλιέργεια, όπως στη Ξάνθη, αλλά και στην Πιερία, όπως τονίζει ο πρόεδρος της διεπαγγελματικής καπνού Βασίλης Μελενεκλής. Ειδικά στην Πιερία, σύμφωνα με τον παραγωγό κ. Δημήτρη Τσιμήτρη, «σε πολλά χωράφια λόγω των διακυμάνσεων στις θερμοκρασίες, όπου τη μια μέρα είχαμε βροχές και κρύα και την άλλη συνθήκες καύσωνα, τα φυτά έχουν ξεραθεί. Σε ορισμένες τοποθεσίες το πρόβλημα είναι μεγάλο».

Καλές αποδόσεις και ποιότητα, μένει να αυξηθεί και η τιμή
Όπου η συγκομιδή γίνεται απρόσκοπτα και οι καιρικές συνθήκες δεν έκαναν ζημίες, οι καπνοπαραγωγοί δηλώνουν ικανοποιημένοι, καθώς φέτος τόσο οι στρεμματικές αποδόσεις, όσο και η ποιότητα του καπνού είναι σε υψηλά επίπεδα και ευελπιστούν πως θα πάνε καλά και οι τιμές.
«Ολοκληρώσαμε το 1ο και το 2ο χέρι και πλέον μπαίνουμε στο 3ο και στο 4ο οδεύοντας προς το τελείωμα της συγκομιδής. Οι αποδόσεις φαίνεται ότι θα κυμανθούν στα 220-230 κιλά το στρέμμα και πάμε για μια καλή χρονιά και ποιοτικά», τονίζει ο Βαγγέλης Γιαννώτας, πρόεδρος του ΑΚΣ Λόφου – Μηλιάς, μιας οργάνωσης αμιγώς καπνοπαραγωγικής, η οποία αριθμεί περί τα 330 μέλη κυρίως με οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.
Όσο για τις τιμές, ο κ. Γιαννώτας εκφράζει την ελπίδα «οι μεταποιητές να αντιληφθούν την απειλή συρρίκνωσης που υπάρχει για τη συνέχιση της καλλιέργειας και να πληρώσουν φέτος πάνω από 5 ευρώ το κιλό για την «Κατερίνη», ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν και την επόμενη χρονιά. Ειδικά στα ορεινά, δεν έχουμε και εναλλακτική. Θα αναγκαστούμε να φύγουμε από τα χωριά μας. Ήδη κάποια ζευγάρια από το χωριό πήγαν φέτος να δουλέψουν για σεζόν στα νησιά».
Καλύτερες τιμές περιμένουν φέτος οι καπνοπαραγωγί και στη Ροδόπη, όπου έχουν καλλιεργηθεί φέτος περί τα 54.000 στρέμματα και η σοδειά αναμένεται στα 7,5 εκατ. κιλά, από 4 εκατ. κιλά πέρυς. Όπως μας λέει ο κ. Χουσεΐν στα συμβόλαια έχει προβλεφθεί μια αύξηση της τάξης των 10-20 λεπτών ανά κιλό, ώστε το στήσιμο να είναι κοντά στα 5,80 ευρώ το κιλό, για τον Μπασμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου