Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Ο Τραμπ θέλει από την ΕΕ ό,τι δεν παίρνει από την Κίνα, μια αγορά για τα αγροτικά των ψηφοφόρων του

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, όταν την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, 




...ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για αποστολές στην ΕΕ μεγαλύτερων ποσοτήτων βόειου κρέατος, έκανε μια νύξη στην απειλή επιβολής δασμών στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
      
Στην γλώσσα της διπλωματίας τέτοια αστεία δεν μπορούν να ιδωθούν παρά μόνο ως παραδοχή προθέσεων. Το ότι δηλαδή η κυβέρνηση Τραμπ «συμφώνησε να επιβάλει 25% δασμό σε όλες τις Μερσεντές, BMW που μπαίνουν στις ΗΠΑ» πρόταση που ξεστόμισε ο Τραμπ προτού πει πως «αστειεύεται», δείχνει τις προθέσεις του προέδρου να κάνει τα πάντα, ακόμη και αυτό, να τα κάνει τόσο εύκολα όσο ένα αστείο, προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει.

«Η ΕΕ υψώνει τρομερά εμπόδια για εμάς. Είναι πολύ, πολύ δύσκολα», δήλωσε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι παραμένει η απειλή των δασμών στα αυτοκίνητα.
«Οι δασμοί στα αυτοκίνητα ποτέ δεν έφυγαν από το τραπέζι. Εάν δεν πάρω αυτό που θέλουμε, θα επιβάλω δασμούς στα αυτοκίνητα… Εάν δεν πάρω αυτό που θέλω, δεν έχω καμία επιλογή παρά να το κάνω αυτό. Αλλά μέχρι στιγμής είναι πολύ καλοί», δήλωσε σχετικά.
Σε μια εμπορική συμφωνία αγροτικού – κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος λοιπόν, ο Τραμπ παραδέχεται πως μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι συνομιλητές, είναι πολύ καλοί. Με ευκολία μίλησε και για τους δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Αυτό που θέλει ο Τραμπ κυρίως είναι η επανεκλογή του.  Αυτό θα το καταφέρει κερδίζοντας και πάλι την εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου των ΗΠΑ. Το παιχνίδι με την Κίνα φαίνεται πως χάνεται, ή πως τέλος πάντων δεν βρίσκεται κοντά στην επίλυση της διαμάχης.
Με την Ευρώπη πρακτικά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν. Αυτό που βλέπουμε λοιπόν είναι τον Τραμπ  να χτυπά με μένος στο μέτωπο της Κίνας, και να απειλεί με το γάντι τις Βρυξέλλες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μικρότερα αγκάθια ανάμεσα στις υπό διαπραγμάτευση εμπορικές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκή Ένωσης, τα οποία σε κάθε περίπτωση ανησυχούν τον ευρωπαϊκό αγροτικό κόσμο, θεωρούνται αμελητέα και μια σίγουρη δασμολογική πολιτική από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Δηλαδή, οι δασμοί σε ευρωπαϊκής προέλευσης αγροτικά προϊόντα, προφανώς δεν είναι η μεγάλη κίνηση των ΗΠΑ που θα πίεζε την Ε.Ε. Είναι μια μικρή και αναγκαία κίνηση έκφρασης προθέσεων.
Για αυτό άλλωστε και ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο, ή τουλάχιστον αυτό δεν αποτυπώθηκε στο δελτίο Τύπου που προώθησε το ΥπΑΑΤ, μετά από την συνάντηση που είχε ο κ. Πάιατ με τον Μάκη Βορίδη, κατά την οποία ο τελευταίος εξέφρασε τις ανησυχίες της Ελλάδας για τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ αυτό το μένος στην διαμάχη με την Κίνα, βάφει στα κόκκινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Wall Street εμφάνισε τις χειρότερες επιδόσεις της για το 2019. Ειδικότερα, η απόφαση Τραμπ να πλήξει από 1η Σεπτεμβρίου κινεζικά προϊόντα και αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 300 δισ. δολ. (σε ετήσια βάση) με δασμούς της τάξης του 10% και το γεγονός ότι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ενάντια στις εισηγήσεις των βασικών του οικονομικών συμβούλων, ενέτεινε τη νευρικότητα στις αγορές.
Έτσι, οι επενδυτές καταφεύγουν μαζικά σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως το ιαπωνικό γεν, τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου