Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα το σχέδιο ένταξης της ιδιωτικής ασφάλισης στις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές

Στη φάση των πρώτων συζητήσεων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, 





...προκειμένου όπως ανέφερε σήμερα στους δημοσιογράφους να εντάξει την ιδιωτική κάλυψη στο «4%» της κάλυψης των αγροτικών ζημιών από τον ΕΛΓΑ.
Ο ίδιος τόνισε ότι «σήμερα για το πέραν του 4% των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ που αντιστοιχούν στην κάλυψη συγκεκριμένων ζημιών από τον Οργανισμό, ο παραγωγός είναι ελεύθερος να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα και να ασφαλίσει για επιπλέον κινδύνους την παραγωγή του. Το θέμα είναι πώς μέσα σε αυτό το 4% θα ενταχθεί η ιδιωτική ασφάλιση.»
Παραδέχτηκε δε ότι δεν έχει έτοιμη απάντηση για το πώς η διακηρυγμένη προεκλογικά πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, θα αποβεί προς όφελος του παραγωγού και είναι κάτι που εξετάζεται, καθώς υπάρχουν διάφορα μοντέλα ασφάλισης διεθνώς.
Σε κάθε περίπτωση, είπε, «αυτή τη συζήτηση θα τη μορφοποιήσουμε στις αρχές του χρόνου και το πρώτο εξάμηνο του 2020 ευελπιστούμε να έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να υλοποιήσουμε αυτή τη διακηρυγμένη δέσμευση της κυβέρνησης».
Νωρίτερα, είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι «έχει ξεκινήσει μία πολύ πρώτη συζήτηση με εταιρείες, υπάρχει ενδιαφέρον από μία γερμανική, που ειδικεύεται στα θερμοκήπια, και μία γαλλική συνεταιριστική εταιρεία. Υπάρχει κι ένα πρώιμο ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες.
Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα, μία λύση χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση του ασφαλίστρου στους παραγωγούς και αυτό θα κληθεί να κάνει η νέα διοίκηση.»
Στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου για την αλλαγή της διοίκησης του ΕΛΓΑ, στους δημοσιογράφους μίλησαν τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, όσο και ο νέος πρόεδρος, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Ο κ. Κουρεμπές υπερασπίστηκε την υποχρεωτικότητα των εισφορών, τον αλληλλέγγυο και δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού, τονίζοντας ότι ο ασφαλιστικός κανονισμός χρειάζεται αλλαγές και ότι γι' αυτό το σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή αναδόχου, μέσω διαγωνισμού, για αναλογιστική μελέτη, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι εισφορές και οι καλυπτόμενοι κίνδυνοι.
Από την πλευρά του, ο κ. Λυκουρέντζος ήταν πιο γενικόλογος, χωρίς να ταχθεί σαφώς υπέρ της ιδιωτικής ή της δημόσιας ασφάλισης, αλλά είπε ξεκάθαρα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την κυβερνητική πολιτική στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας».

Πέτρος Αλεξανδρής
      agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου