Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Ένας «πλωτός καρχαρίας» για τη βιωσιμότητα των ωκεανών

Καθώς διογκώνεται το πρόβλημα της μόλυνσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των ωκεανών, αυξάνονται οι τεχνολογικές καινοτομίες για τον περιορισμό του φαινομένου.




Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πλωτό drone «WasteShark», το οποίο αναπτύχθηκε από την ολλανδική RanMarine. Ουσιαστικά, ο «πλωτός καρχαρίας», εκτός από απορρίμματα, συγκεντρώνει επίσης δεδομένα για την ποιότητα του νερού, αλλά και το φιλτράρει.
Η ονομασία του είναι εμπνευσμένη από το στόμα του καρχαρία, καθώς το μπροστινό μέρος του drone, το οποίο συλλέγει τα απόβλητα, μοιάζει αρκετά στην όψη.
Σύμφωνα με τη RanMarine, το πλωτό drone είναι διαθέσιμο και σε αυτόνομη μορφή, αλλά και σε απομακρυσμένου ελέγχου, έχει μήκος μόλις 1,5 μ., μπορεί να συλλέξει έως και 160 κιλά αποβλήτων, ενώ η μπαταρία του έχει συνεχόμενη λειτουργική ζωή 16 ωρών.
Μέχρι στιγμής το «WasteShark» επιχειρεί στα ύδατα του Ντουμπάι, της Νότιας Αφρικής και της Ολλανδίας, με την ευχή όλων να εμφανιστούν στο μέλλον και άλλες τέτοιες καινοτομίες, που θα περιορίσουν τα απόβλητα στους ωκεανούς.


Φωτό: ranmarine.io

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου