Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

"Χαστούκι" σε Ερντογάν: Ως "Παράνομη" απορρίφθηκε η συμφωνία με την Τουρκία από τη Βουλή της Λιβύης

Η Βουλή της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως «παράνομη».




Για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου» έκανε λόγο ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) που καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης. Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Τη συμφωνία απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις του Εθνικού Στρατού, οι οποίες πρόσκεινται στον υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την καταδίκη της επίμαχης συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αφορούσε τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη θάλασσα της Μεσογείου.


Στον απόηχο της συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε σε εξηγήσεις τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, τον οποίο απείλησε με απέλαση, εφόσον δεν κοινοποιήσει έως την Παρασκευή το περιεχόμενο του μνημονίου που υπεγράφη.
Υπενθυμίζεται πως και η Αίγυπτος έχει απορρίψει τη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου