Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Αυξάνει την πίεση μέσω του πετρελαίου ο Χάφταρ

Παρά την εκεχειρία και τις δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές για διάλογο, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ...




...αποφάσισαν να αυξήσουν περαιτέρω την πίεση προς την πλευρά του Φάγεζ αλ  Σαράτζ κλείνοντας τις «κάνουλες» του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχει ο Λυβικός Εθνικός Στρατός, ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στη χώρα.
Υπολογίζεται ότι η ημερήσια εξαγωγή στην χώρα έφτανε τα 1,3 εκατ. βαρέλια.
Μέλη φυλών που έχουν συμμαχήσει με τον Χάφταρ εισέβαλαν στο λιμάνι  Ζουεϊτίνα και ανακοίνωσαν ότι κλείνουν οι τερματικοί σταθμοί, ενώ, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ ανακοίνωσε ότι «ο λιβυκός λαός έκλεισε τα λιμάνια».

Ο Χάφταρ και οι σύμμαχοί του κατηγορούν την κυβέρνηση της Τρίπολης ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές, όμως εκείνοι που έχει αποστείλει η Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον Σαράτζ.

Το κλείσιμο των λιμανιών αυξάνει την ένταση ενόψει της αυριανής συνόδου του Βερολίνου στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Χάφταρ, ο οποίος συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, ο Σαράτζ, ξένες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.
Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο κλεισίματος τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό αποτελεί την βασική πηγή εσόδων της οικονομίας της χώρας.

Η ΕΕΠ, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη, καταβάλλει προσπάθειες να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον ΛΕΣ, που πλέον κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας.
Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την ΚΕΣ στην Τρίπολη, αλλά καταβάλλει επίσης τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου