Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Εξάμηνη παράταση του προγράμματος ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών







Την παράταση κατά έξι μήνες, έως τον Ιούνιο του 2011, του καθεστώτος ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Με την απόφασή της, η Κομισιόν έκρινε ότι το καθεστώς (που είχε εγκρίνει στις 3 Σεπτεμβρίου 2010, με ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου) είναι σύμφωνο με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον τραπεζικό τομέα στη διάρκεια της κρίσης και, ειδικότερα, με την πρόσφατη ανακοίνωσή της για την εφαρμογή κανόνων για κρατικές ενισχύσεις προς όφελος των τραπεζών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η παράταση στην εφαρμογή αυτών των μέτρων θεωρείται κατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση σοβαρών διαταραχών στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου είναι συμβατή με το άρθρο 107 παράγραφος 3 β της Συνθήκης της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το κεφάλαιο του Ταμείου ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ και αποτελεί μέρος της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Η ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται στο μνημόνιο για τους ειδικούς όρους της οικονομικής πολιτικής της 3ης Μαΐου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγη: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου