Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Κριτική-μέτρο πίεσης σε Κομισιόν και ΔΝΤ






Το σενάριο επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου επανέφεραν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Παρίσι, σχετικά με τις προσδοκίες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ.


Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθούν Κομισιόν και ΔΝΤ για πρώτη φορά, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί, όπως λένε συνομιλητές του, μήνυμα πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, αλλά και μέσο πίεσης για να καρποφορήσει η προσπάθεια για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδοχή για την επαναδιαπραγμάτευση, η οποία συνδέεται και πάλι με εκλογικά σενάρια: να προσφύγει, δηλαδή, ο πρωθυπουργός στις κάλπες την άνοιξη, προκειμένου να ζητήσει μεν ανανέωση της λαϊκής εντολής πριν η κυβέρνηση λάβει το νέο πακέτο μέτρων, αλλά ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού το «χαρτί» της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου. Για ποιο λόγο; Για να κατευνάσει αφενός τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου για να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση - αφού η Ν.Δ. μιλά εδώ και καιρό για επαναδιαπραγμάτευση.

Απλά σενάρια; Ή έχουν βάση; Ο χρόνος θα δείξει...


Πηγη: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου