Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ο Καραμανλής και η Αψίδα των θριάμβων

  
           Πολύ φασαρία έγινε τελευταία για τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που στήθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Όλες οι απόψεις ή μάλλον πολλές, πάρα πολλές, καταγράφηκαν, όλες αυτές τις μέρες, από όλων των ειδών των «τύπων». Βέβαια δεν έχω βρει ακόμα άποψη θετική ή τουλάχιστον άποψη που να μη στηλιτεύει, έστω κάτι από, το όλο θέμα.

          Όλα τα «ρεπορτάζ» και τα διάφορα σχόλια, που έπεσαν στην αντίληψή μου, στέκονται στο ύψος της δαπάνης του προαναφερθέντα ανδριάντα. Το ύψος αυτής € 250.000, συν κάτι άλλα (απρόβλεπτα έξοδα;) όπως το έδρανο του ανδριάντα άλλα € 70.000. Το σύνολο είναι αρκετά πάνω από τα € 300.000.
          Μια εποχή που τα πάντα «λιμοκτονούν», οι πάντες (από τα μικρομεσαία βαλάντια) έχουν χάσει κάτι, έστω, από τα εισοδήματα τους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται large. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο «ατσαλάκωτος» (αυτόν πότε θα τον μαζέψουν; νισάφι πια) σύμφωνα με τους επικριτές του, δίνει σαν «κύκνειο άσμα» της «λαίλαπας» του που σάρωσε τα ταμεία της Θεσσαλονίκης, αυτό το μεγαλειώδες έργο πνοής και υποδομής στους «κατατρεγμένους» δημότες της Θεσσαλονίκης.
          Τώρα το ότι αυτό το έργο έγινε από έναν Δήμαρχο για την πόλη, που σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», το συνολικό χρέος του Δήμου ανέρχεται σε 42.794.931 ευρώ, είναι τυχαίο και δεν δέχεται καμιά αμφισβήτηση. Άλλωστε ο πρότερος «έντιμος βίος» της «χρηστής» διοίκησης του Δήμου, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.
          Μόνο που θα ήθελα, σαν πολίτης, να ξέρω και να μάθω αν τα € 250.000 πήγαν στα χέρια του καλλιτέχνη κ. Πραξιτέλη Τζανουλίνου κι αν έχουν δηλωθεί στην εφορία. Γιατί κάτι μου λέει πως «έφαγε» κι άλλος. Πιστεύω και δεν είμαι ο μόνος που θυμάται την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου του 1958 «Ένας ήρως με παντούφλες» και το ύψος του έργου σε ευρώ με προδιαθέτει αρνητικά. Μόνο το ΣΔΟΕ (ή όπως αλλιώς το λένε) μπορεί να με πείσει, ότι κάνω λάθος.
          320.000 ευρώ (110.000.000 δραχμές) μόνο που το λες ...κουράζεσαι. Αν, τώρα, συνυπολογίσουμε και τις 30.000 ευρώ για τα έξοδα να έρθουν με πτήση «τσάρτερ» παρακαλώ, 180 άτομα από την Αθήνα (συγγενείς και φίλοι του οίκου Καραμανλή, για μόνο λίγες ώρες) και τις άλλες 70.000 ευρώ που έγινε για την μελέτη περιβάλλοντος χώρου του αγάλματος στη Νέα Παραλία, τότε έχουμε καταγράψει ένα ποσό 400.000 ευρώ, εφάμιλλο της «Αψίδας των Θριάμβων» του Παρισιού του Αυτοκράτορα Ναπολέοντα και του βαρόνου Οσμάν του 19ου αιώνα.
           Σε απλή και λαϊκίστικη λογική 10.000 ευρώ (2.500 σε κάθε μέλος της οικογένειας) σε κάθε αγροτική οικογένεια του Νομού Σερρών. Τόσο απλά και τόσο «χλιδάτα».
           Το ανησυχητικό της όλης αυτής της ιστορίας, από ότι ακούω στα τοπικά μέσα ενημέρωσης των Σερρών, είναι ότι άνοιξε την όρεξη ορισμένων και στις Σέρρες. Προς το παρόν μόνο κάποιες απόψεις, κυρίως δημοσιογράφων.
            Ελπίζω να μείνει εκεί το θέμα. Άλλωστε από ότι θυμάμαι, μετά την αντιπολίτευση ο εκλιπών ήρθε στις Σέρρες μόνο μία φορά ή κάνω λάθος; Ίσως να μη θυμόταν και τον δρόμο (κακίες).


Βασίλης Α. Βαφιάδης
Σέρρες, 18.1.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου