Το πανελλήνιο «ερεθίστηκε», μπορώ να πω, με την πρόσφατη κατάληψη της Νομικής Σχολής. Μιας σχολής «σύμβολο» για κάθε νεοέλληνα, για κάθε δημοκράτη που δεν τον εγκατέλειψε η μνήμη.
Το ιστορικό της υπόθεσης «κρατά» από την Κρήτη, από όπου ξεκίνησε το «καραβάνι» των λαθρομεταναστών που κατέληξε στη Νομική. Είναι λάθος, νομίζω, να αποδώσουμε τις όποιες ευθύνες στην πλευρά των μεταναστών. Έχουν κάθε δικαίωμα, εφόσον ζουν σε ελεύθερη χώρα, να διεκδικήσουν τα όποια δικαιώματα, ενδεχομένως, τους στερεί η χώρα που τους «φιλοξενεί», αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη.
Ας πάρουμε τώρα την ιστορία από μια άλλη ματιά. Ας δούμε τα περιστατικά σαν «υποψιασμένοι» πολίτες. Αυτοί οι άνθρωποι, καλώς ή κακώς βρέθηκαν στην χώρα μας για τον άλφα ή βήτα λόγο και οργανώθηκε, όσο οργανώθηκε, η όποια υποδοχή τους από το Κράτος. Σίγουρα τους υποσχέθηκε η Κυβέρνηση, η προηγούμενη από όσα ξέρω και δεν έχει σημασία, κάποια πράγματα όπως ταχτοποίηση ή αναγνώριση ή πολιτικό άσυλο, που λόγω της «Μεταναστευτικής Πολιτικής» της Ε.Ε. κωλυσιεργεί. Η μακροχρόνια παραμονή τους, σε κατάσταση «ομηρείας», τους εξώθησε στην απονενοημένη πράξη τους.
Εδώ έρχεται τώρα και η δική μας ευθύνη και δεν αναφέρομαι στην επίσημη Πολιτεία, αλλά σε μας τους απλούς πολίτες και το πώς διαβάζουμε ή ενστερνιζόμαστε μια είδηση που θα φτάσει στα αφτιά μας.
Αυτοί οι ταλαίπωροι, ζουν σε μια χώρα που δεν ξέρουν ούτε την γλώσσα, ούτε τους νόμους της. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι γνωρίζουν για το «Πανεπιστημιακό Άσυλο» και ότι για να επέμβει η Αστυνομία χρειάζεται η «πρόσκληση» του Πρύτανη. Κάποιοι άλλοι τους ενημέρωσαν και τους καθοδήγησαν μέχρι την Νομική Σχολή. Λέτε να είχαν και GPS ενημερωμένο με τους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά;
Φανταστείτε, όσοι ξέρετε από Αθήνα, ένα «μπουλούκι» αλλόφωνων μεταναστών, σε οργανωμένη «πορεία» με τα κρεβάτια και τα στρώματα «υπό μάλης» να διασχίζουν την λεωφόρο από Πειραιά μέχρι το κέντρο της Αθήνας και την Νομική Σχολή. Ούτε η «έξοδος» της βίβλου με τον Μωυσή, που τότε «έκοβε» τα νερά και τώρα την «φρενήρη» κίνηση της Πειραιώς. Εκτός και αν άλλοι τους είχαν ετοιμάσει υποδοχή, από πριν, στη Νομική.
Μάλλον, ε!
Το βράδυ της ίδιας μέρας «διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους» οι επαΐοντες, στα παράθυρα της τηλεόρασης. Πρυτανικές Αρχές, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και δημοσιογράφοι. Το «μπαλάκι», των ευθυνών, πηγαινοέρχονταν σαν μπαλάκι του «φλίπερ». «Λύση δεν βρέθηκε ούτε δόθηκε απάντηση» που λέει η Αρλέτα, όλοι τους, όπως πάντα, δεν είχαν ευθύνη και έριχναν την ευθύνη στους άλλους.
Σωστά επικαλείται, ο Πρύτανης, την δικαιολογία ότι: «σ’ όλη την διαδρομή, από την Κρήτη μέχρι την Νομική, η Αστυνομία πού ήταν;»
Μόνο που όταν ρωτήθηκε αν θα καλέσει τώρα πια την είσοδο της Αστυνομίας, για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος, αυτός άφησε να πλανιέται η απάντηση.
Θα ήθελα να ξέρω, αν το πανεπιστημιακό ίδρυμα ήταν ιδιωτικό και μάλιστα ήταν ο ιδιοκτήτης, θα αντιδρούσε έτσι με «δεινοσαυρική» σπιρτάδα;
Εν πάση περιπτώσει, ότι έγινε πια έγινε. Θέλω να πιστεύω πως οι άνθρωποι αυτοί, οι μετανάστες, είναι άνθρωποι ταλαίπωροι, με φιλότιμο και ότι δεν πρόκειται να προβούν σε «βανδαλισμούς». ‘Άλλωστε το πρόβλημα τους έγινε πια γνωστό σε όλους, εντός και εκτός των συνόρων και για άλλη μια φορά η Ελλάδα θα «παίζει» στα διεθνή ΜΜΕ. Αρνητικά δεν νομίζετε;
Βασίλης Α. Βαφιάδης
Σέρρες, 25.1.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου