Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

«Σερφάροντας» στην πόλη των Σερρών Νο2



             Τώρα που έχω αρχίσει να γκρινιάζω, ποιος με σταματάει. Σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί στα παράλογα, όχι σε όλα προς Θεού, του δρόμου «Αν. Θράκης» και «Γ’ Ιππικού Συντάγματος», που εξυπηρετεί τον ανατολικό τομέα της πόλης. Σήμερα η «χάρη» μου έφτασε στο κέντρο της πόλης.
            Βρισκόμαστε στην «Βενιζέλου» και στην διασταύρωση που ενώνει πέντε (5) δρόμους (Βενιζέλου, Μιαούλη, Μαυροκορδάτου, Κομνηνών και 29ης Ιουνίου), για όσους δεν έχουν καταλάβει μιλώ για την διασταύρωση που είναι μπροστά στον «Γατίδη».
           Παντού στον κόσμο, το έψαξα και στο διαδίκτυο, στις διασταυρώσεις, όσο «δύσκολες» κι αν είναι, η πορεία- κατεύθυνση των πεζών στα πεζοδρόμια δεν διακόπτεται. Δηλαδή η κατεύθυνση που έχει το πεζοδρόμιο συνεχίζεται με τις σημασμένες «διαβάσεις» μέχρι το απέναντι πεζοδρόμιο.

                               
           Αυτό συμβαίνει από την Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα μέχρι την Νέα Υόρκη, Λονδίνο και όπου δει. Συμβαίνει παντού εκτός από τις Σέρρες. Το αν συμβαίνει και σε άλλες επαρχιακές πόλεις δεν μας ενδιαφέρει. Η άγνοια των ιθυνόντων του ΚΟΚ και η αδυναμία τους να ελέγξουν τις παράνομες σταθμεύσεις πάνω στις στροφές - διασταυρώσεις οδήγησαν τις «διαβάσεις» 5 μέχρι και 10 μέτρα μακριά από την νοητή ευθεία που ενώνει τα δύο πεζοδρόμια.
            Στην περίπτωση της «Βενιζέλου» η διάβαση έχει μεταφερθεί 15 και 20 μέτρα μακριά. Ίσως γιατί θα ενοχλούσε η «διάβαση» την υποχρεωτική κυκλική πορεία (τι έμπνευση!). Έτσι ήταν αδύνατον οι πεζοί να ακολουθήσουν και οι ίδιοι κυκλική πορεία και μια απόσταση 15 μέτρων να την κάνουν σχεδόν 60 μέτρα. Μια απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί αφού πρώτα κατορθώσει ο πεζός να «υπερβεί» τα διάφορα εμπόδια που του βάζουν κάποιες κολώνες και τα παρακείμενα καταστήματα στις «διαβάσεις» (κατάστημα «σιδερικών» με καροτσάκια, φτυάρια και τσουγκράνες στην είσοδο της «διάβασης»).


            Έτσι αφού δεν κατόρθωσε ο Δήμος να «συνετίσει» τους πεζούς, στο παράλογο σχέδιο του, «έφραξε» την διασταύρωση με κάγκελα, για να «μαντρώσει» τους πεζούς. Αίσχος!
            Και είναι τόσο απλό. Αν οι «διαβάσεις» είναι η συνέχεια των πεζοδρομίων, τότε και το «παρκάρισμα» πάνω στην στροφή θα αποφευχθεί και οι πεζοί θα ακολουθούν την «νόμιμη» πορεία. Επιπροσθέτως, αφού οι διαβάσεις θα είναι στον ούτως ή άλλως απαγορευμένο, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, για στάθμευση χώρο του δρόμου, θα κερδίζουν και οι ταλαίπωροι οδηγοί άλλες 2 θέσεις «πάρκινγκ» σε κάθε διασταύρωση (στις δυο μεριές του δρόμου).
            Βέβαια στον συγκεκριμένο δρόμο (Βενιζέλου) το «πάρκινγκ» απαγορεύεται. Εδώ νομίζω πως κολλάει «το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;»
            Πάντως και μείς (οι πεζοί) «δεν έχουμε τον Θεό μας». Σίδερα και περιφράξεις δεν αρκούν να περιορίσουν κάποιους «τσομπανόβλαχους» που απτόητοι διασχίζουν την διασταύρωση, με την έκφραση του ...ανυπόταχτου στα μάτια. Έτσι πήγαινε από την στάνη του στο χωράφι και έτσι διασχίζει τους δρόμους της πόλης. Μάλιστα μερικοί «πηδάνε» πάνω από τα κάγκελα, ακόμα κι αν συνοδεύουν μικρά παιδιά. Στην πράξη εκπαιδεύουν τους αυριανούς «τραμπούκους» με υπερηφάνεια για το «έργο» που προσφέρουν.


Βασίλης Α. Βαφιάδης
Σέρρες, 4.2.2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου