Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ένας Καρνάβαλος, τίποτ’ άλλο.




           Αυτό ήταν, πάνε και τα «κούλουμα». Μας εκδικήθηκε όμως ο καιρός σε συνεργασία με την «Moodys». Μας το κρατούσαν «Μανιάτικο», εδώ όλοι πάνε να «σκάσουν» από το κακό τους με τον νεοέλληνα. Τι κρίση και αηδίες; Εμείς είμαστε οι συνεχιστές (και καλά κάνουμε) των αρχαίων Ελλήνων, των Ελλήνων του «σήμερα φάωμεν και πίωμεν, αύριο γαρ αποθνήσκωμεν».




           Είμαστε οι Έλληνες και αυτό σημαίνει πολλά. Είμαστε αυτό που έλεγε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης: «είμεθα έθνος ανάδελφον» και όμοιο μας δεν θα βρεις πουθενά, όσο κι αν ψάξεις. Είμαστε αυτοί που, όλες τις μεγάλες αποφάσεις, αυτές που έμειναν στην ιστορία, τις παίρναμε μετά από οινοποσία, έστω και με κεκαρμένο, μετά από συμπόσια και πάντα «χαλαρά». Όμως, ακόμα και πριν από μια μεγάλη μάχη, ακόμα κι όταν ξέραμε ότι θα πεθάνουμε, εμείς το γλεντούσαμε με «τρικούβερτα τσιμπούσια» και χορούς είτε σε μεγάλες αίθουσες ή στην ύπαιθρο (Θερμοπύλες, Δερβενάκια κ.ά.). Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως να έχουμε κάποια μακρινά ξαδέρφια, αυτούς τους Γαλάτες του Αστερίξ, αν δεν είναι σκέτοι από «κόμικς».
           Δεν υπήρχε αυτό το Σαββατοκυριακοδεύτερο δωμάτιο μήτε κρεβάτι ελεύθερο, από Ορεστιάδα μέχρι Σέρρες, από επισκέπτες του ξανθιώτικου καρναβαλιού, απ’ όλη την Ελλάδα. Διασταυρωμένο, για πιο δυτικά των Σερρών δεν ξέρω.
           Μη νομίσετε πως αυτό έχει να κάνει μόνο με την ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και με άλλους χειμερινούς προορισμούς της επικράτειας, όπως Πήλιο, Σέλι, Παρνασσός, Βασιλίτσα, Φαλακρό, Μέτσοβο, Αράχοβα, Καϊμακτσαλάν κ. ά.. Για να μπορούσε κάποιος να βρει κατάλυμα έπρεπε να το φροντίσει ένα μήνα πριν.
           Κι όλα αυτά μεσούσης της «κρίσης», αλλά «πίσω έχει η ... αχλάδα την ουρά». Πριν καλά-καλά αρχίσει ο «επαναπατρισμός» ...στην γκρίνια και στην μιζέρια των «ρεπορτάζ» των τηλεοπτικών εκπομπών, ήρθε ο καιρός και οι άνθρωποι της «Moodys». Τα κακά ξέρετε είναι σαν τους Χιώτες, ποτέ δεν πάει ένα-ένα μόνο του, σαν τις βόμβες, πολλές μαζί ή καθόλου.
           Καλά, όσο για τον καιρό το ξέραμε, το είχαμε εμπεδώσει από μέρες πριν ότι θα έρθει «βαρυχειμωνιά», εξάλλου είμαστε ακόμα μέσα στον χειμώνα (μέχρι την 21η του μήνα), για τους υπερατλαντικούς «σκυλευτές» της Ν. Υόρκης μας προέκυψε ξαφνικά. Αυτοί βέβαια είχαν από τις 24 Φλεβάρη δηλώσει την παρουσία τους, με την υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο μονάδες, γιατί είχαν άμεση σχέση οι Τράπεζές της με την Ελλάδα.
           Αυτή η κατάσταση όμως εξυπηρετεί και την «οικονομική» Ευρώπη και ιδιαίτερα το 4ο Ράιχ. Γιατί τον τελευταίο καιρό «μεγάλη» κουβέντα γίνεται για την στήριξη των «ασθενών εταίρων» στο χρηματοπιστωτικό πόλεμο, με αντίπαλο κυρίως την καγκελάριο Μέρκελ και τους υποστηριχτές της.
           Πώς είναι δυνατόν να επιτρέψουν στο «κουφάρι» να πιστέψει στην νεκρανάσταση ή σαν πιο light, ν’ αποσωληνωθεί από τους «ευρωπαϊκούς ορούς», στο κρεβάτι του ΔΝΤ; Κι όμως το «θηρίο θνήσκει» και γι’ αυτό είναι πιο επικίνδυνο από ότι ήταν στην αρχή, όταν λεηλατούσε ανεμπόδιστο την «έρημη χώρα».
           Εξάλλου οι αποκριές «πάπαλα» και θα πέσουν οι μάσκες, άλλο ένα «βαμπίρ» της ιστορίας θα είναι στο τέλος και αυτός ο Καρνάβαλος. Είτε λέγεται Moodys (από τις αρχές του 20ου αιώνα και «συνιδιοκτήτης» του κραχ του ‘29) ή όπως άλλως λέγεται στο τέλος εμείς, οι «γλεντζέδες» της Ευρώπης, τον καίμε τον Καρνάβαλο.


       Βασίλης Α. Βαφιάδης
         Σέρρες, 7.3.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου