Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

«Σφύριξε κι έληξε» για το επαγγελματικό ...ποδόσφαιρο








           Επιτέλους κάποιος μίλησε δημόσια, για το ποδόσφαιρο και είπε κάποια πράγματα με τ’ όνομά τους. Σίγουρα δεν ήταν το πιο αναμενόμενο, το συγκεκριμένο πρόσωπο, να μιλήσει για την «νέα παράγκα» που ΠΑΛΙ στήθηκε (κοίτα σύμπτωση) στον Πειραιά. Θα περίμενα κάποιον που είναι ή που ήταν αποδέκτης, παρόμοιων ενεργειών, όπως παλιοί παίχτες που δεν έχουν σκοπό να ασχοληθούν με την προπονητική και παλιοί διαιτητές που δεν θέλουν να γίνουν «αρχιδιαιτητές» ή έμμισθοι «σύμβουλοι» κάποιων εταιριών ηλεκτρονικών, τηλεφωνίας ή ναυτιλιακών επιχειρήσεων.




           Όλοι μας, μα όλοι, κάποια στιγμή βρεθήκαμε στην ανάγκη να αναφωνήσουμε, έστω κι από μέσα μας: «Μα δεν υπάρχει ένας, ούτε ένας που να δικαιολογεί τα παντελόνια που φοράει, να βγει με στοιχεία και να αποκαλύψει τις αλήθειες, που όλοι μας υποψιαζόμαστε αλλά κανείς μας δεν έχει αποδείξεις, να τις πει;
           Τόσοι και τόσοι, δεκάδες ή εκατοντάδες παλιοί ποδοσφαιριστές και διαιτητές, έχουν γίνει στο παρελθόν αποδέκτες ενεργειών «στησίματος» αγώνων, κανένας τους δεν έχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για να το καταγγείλει; Τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, όλοι έχουν μαζί τους κάποιο «κινητό» και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος «Μαγκάιβερ» για να μπορέσει να τεκμηριώσει την απόπειρα απάτης ή μήπως όλοι τους έχουν γίνει αποδέκτες και «καλοθελητές» στο «χρώμα του χρήματος»;
           Μάθαμε όλοι μας να τα «ρίχνουμε» όλα στην Πολιτεία, αμέσως μόλις ξεσπάσει κάποιο σκάνδαλο. Με ομοφωνία αναρωτιόμαστε «μα τί κάνει η Πολιτεία, τί κάνει η Αστυνομία, τί κάνει ο Υπουργός;» και πάει λέγοντας. Να θυμίσω πως όλοι μας είμαστε η «Πολιτεία» ή είναι περιττό, γιατί μερικές φορές «τα ευκόλως εννοούμενα» λησμονούνται ή αγνοούνται. Εμείς οι ίδιοι είμαστε η Πολιτεία, η Αστυνομία και η εκάστοτε Κυβέρνηση, για όλα τα θέματα που μας απασχολούν.
           Αν δεν υπάρξει αυτός ο κάποιος, από μας, που θα βγει να τα πει και να προσκομίσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που θα τεκμηριώνει μια παράβαση, δεν είναι δυνατόν να κινηθεί αυτόματα κάποια «αρμόδια υπηρεσία», για την δίωξη του παραβάτη, γιατί τουλάχιστον ακόμα ισχύει στην χώρα μας το «τεκμήριο της αθωότητας», νομίζω.
           Αλλά στο προκείμενο, αυτοί που ξέρουν από πρώτο χέρι το τί έχει συμβεί, κατά καιρούς στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας», τα έχουν κάνει «γαργάρα» και έδρεψαν ή δρέπουν τους «καρπούς της ομερτά». Είναι όλοι τους, τώρα πια, οι παλιοί παίχτες που ξέρουν, προπονητές ή «μάνατζερ» παικτών ή έχουν κάποιο «Προποτζίδικο» και «στήνουν» αγώνες. Οι δε παλιοί διαιτητές, αυτοί που δεν τα έχουν «πάρει» αλλά ξέρουν, είναι σήμερα Αρχιδιαιτητές ή μέλη επιτροπών διαιτησίας ή «καθηγητές», ακόμα και κριτές στα τηλεοπτικά κανάλια. Για αυτούς που τα έχουν «πάρει» ούτε κουβέντα για το τι θέση έχουν «καπαρώσει» για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
           Γι’ αυτό, εμπρός κ. Αλέξη Κούγια «βουρ στο ψαχνό» και είμαστε, ίσως για πρώτη και μοναδική φορά, μαζί σου. Αν και δεν ξέρουμε τί υπάρχει από πίσω σου και τα αληθινά κίνητρα που σε οδήγησαν να κινηθείς μπροστάρης, σαν τον Αντόνιο Ντι Πιέτρο στην υπόθεση «καθαρά χέρια», πρωτομάρτυρας στην υπόθεση «καθαρό» ποδόσφαιρο.


       Βασίλης Α. Βαφιάδης
         Σέρρες, 10.3.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου