Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"Πως θα ελέγξουμε τις τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα"










            Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπήρξε ένας πετυχημένος υπουργός Δημόσιας Τάξης, σε δύο θητείες ξεχωριστά χρονικές μάλιστα. Ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, με πολλούς να αναρωτιούνται γιατί άφησε το πόστο του, για ένα τόσο δύσκολο τομέα; Στο News247, ο υπουργός Ανάπτυξης απαντά σε ερωτήσεις για την επιχειρηματικότητα και την πορεία της ανάπτυξης



          - Σε μια περίοδο όπου στενάζει η αγορά από την έλλειψη ρευστότητας, εσείς ως υπουργείο τι δράσεις έχετε δρομολογήσει;
           Επειδή δεν θέλω να εξαγγέλλω απλά χρηματοδοτήσεις, θα σας αναφέρω επιγραμματικά τι δράσεις βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης. Πριν από 20 μέρες ενεργοποιήθηκε ο νέος Επενδυτικός Νόμος με συνολικές προκηρύξεις για το 2011 περίπου 4,2 δις ευρώ επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Πριν από 15 μέρες έγινε η προκήρυξη για την επιλογή τραπεζών που θα χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις. Περίπου 1,2 δις θα ευρώ θα βρίσκονται στην αγορά από τον Ιούνιο μέσω χαμηλότοκων δανείων. Παράλληλα, δημοσιεύτηκαν ήδη οι οδηγοί για πέντε προγράμματα για τον τουρισμό, για τις εξαγωγές, και την καινοτομία συνολικού προϋπολογισμού 225 εκ. ευρώ. Αυτά που σας προανέφερα αφορούν νέες επενδύσεις. Από κει και πέρα, καταβάλλουμε κάθε μήνα οφειλές εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο που μας άφησε «προίκα» η ΝΔ.  Μόνο στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου αποπληρώσαμε 550 εκ. ευρώ, τα οποία όμως εξαφανίστηκαν από την αγορά για να καλυφθούν δάνεια και άλλες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες
      - Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε, ώστε να ενισχυθούν όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε δύσκολη θέση;
      Τις επόμενες εβδομάδες ψηφίζουμε δύο  σημαντικά σχέδια νόμου που αλλάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, απλοποιώντας διαδικασίες και προσφέροντας χέρι βοήθειας στις εταιρίες. Με το νομοσχέδιο για την Προ-πτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης Επιχειρήσεων δίνουμε μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Ουσιαστικά, ενισχύουμε τη δυνατότητα διάσωσής της, πριν επέλθει η περίοδος πτώχευσης που σημαίνει και την αυτόματη απαξίωσή της.
      Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την απλοποίηση της αδειοδότησης για τα τεχνικά επαγγέλματα, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τα επιχειρηματικά πάρκα. Πρόκειται για ένα mini fast track που μετατρέπει τα επιμελητήρια σε one stop shops αδειδοτήσεων, καθώς οι άδειες πλέον μειώνονται στο μισό. Παράλληλα με το νέο καθεστώς, πρώτα θα δίνεται η αδειοδότηση και μετά θα γίνεται ο έλεγχος, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε έως σήμερα.  Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να συμπληρώσει το one stop shop που ήδη λειτουργεί για την ίδρυση επιχείρησης. Πλέον, μια επιχείρηση σε  μια μέρα και σε ένα σημείο μπορεί να αποκτά νομική προσωπικότητα και να ξεκινά οικονομική δραστηριότητα.
            Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι μέσα σε ένα μήνα έχουν ιδρυθεί πάνω από 300 εταιρίες με τη διαδικασία της Υπηρεσίας μιας Στάσης και μάλιστα, στο μισό κόστος σε σχέση με το παρελθόν.
         - Μετά τη συνάντηση που είχατε με την τρόικα βγήκε η είδηση ότι αναλαμβάνετε ένα συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Πρωταρχικός στόχος αλλά και πολύ δύσκολος. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
       Εδώ και κάποιους μήνες βρισκόμαστε στο στάδιο της από κοινού επεξεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός σχεδίου για την άρση περίπου 60 αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα. Με απόφαση της κυβέρνησης αναλάβαμε το συντονισμό για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για την ολική άρση κάθε γραφειοκρατικού εμποδίου για την επιχειρηματικότητα. Και μιλάμε για όλο το πλάτος και μήκος  της δημόσιας διοίκησης.
         Μέχρι τέλος Ιουλίου θα είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα εντός και εκτός συνόρων ότι η χώρα μας δεν αποτελεί πλέον συνώνυμο της ατέλειωτης γραφειοκρατίας αλλά αγκαλιάζει και ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα και τις νέες επενδύσεις.
       - Το τελευταίο διάστημα,  έχουν ενταθεί τα σενάρια για εκλογές. Μάλιστα αρκετοί θεωρούν ότι διανύουμε μακρά προεκλογική περίοδο...
      Οι εκλογές σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο θα δημιουργούσαν πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποθετικά θα έλυναν.
          - Σε ποιους τομείς θεωρείτε πως πρέπει να επιταχύνει η κυβέρνηση;
        Δεν αρκούν τα σχέδια επί χάρτου. Εκεί οπού θα κριθεί η επιτυχία του κυβερνητικού έργου, εκεί όπου θα κριθούμε όλοι μας, είναι η αποτελεσματική υλοποίηση και η εφαρμογή όλων αυτών που νομοθετούμε, εξαγγέλλουμε ή σχεδιάζουμε. Περιθώρια για καθυστερήσεις ή πισωγυρίσματα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε, δεν υπάρχουν.
         - Πριν μερικές ημέρες, είπατε στη Θεσσαλονίκη, ότι μπορούμε να νικήσουμε την κρίση. Η δήλωσή σας αυτή ήρθε σε μία στιγμή όπου όλη η κοινωνία εισπράττει τα εντελώς αντίθετα μηνύματα. Πού βασίζετε αυτήν την αισιοδοξία σας;
         Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση του ΑΕΠ μετά από 9 ολόκληρα τρίμηνα, σχεδόν μετά από δυόμιση χρόνια, όπου έχουμε θετικό πρόσημο 0.8 % στο ΑΕΠ της χώρας, είναι ένα δείγμα ότι παρά τις προβλέψεις, η Ελλάδα εκπλήσσει θετικά τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αγορές και όλο τον κόσμο.
          Η αύξηση των εξαγωγών κατά 35% το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 11% το 2010, είναι ένα μήνυμα επίσης ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις στη χώρα παλεύουν να ορθοποδήσουν, είναι ισχυρές, διαθέτουν ποιότητα, υψηλή πιστοποίηση, ανταγωνιστικότητα και απευθύνονται στις πιο δύσκολες αγορές.
         Παράλληλα, θέλω να σας μεταφέρω επίσης άλλον ένα ενθαρρυντικό νέο. Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον επενδυτικό νόμο, ο οποίος τρέχει αυτήν τη στιγμή. Αυτό δείχνει ότι σιγά σιγά η υγιής επιχειρηματικότητα και η επενδυτική δραστηριότητα αρχίζει και ζωντανεύει ξανά και αξιοποιεί τα σημαντικά κίνητρα που παρέχουμε. Από κει και πέρα, όλα αυτά δεν αρκούν αν δεν συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα την προσπάθειά μας.
      - Με τις τιμές των προϊόντων σχεδιάζετε να επεκτείνετε τις συμφωνίες με τις επιχειρήσεις και να προχωρήσετε σε νέες μειώσεις;
         Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2010 είχαμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια πραγματική μείωση τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης κατά 0,5% και παρά τη μεγάλη παγκόσμια αύξηση που σημείωσαν οι τιμές στα σιτηρά. Αναφορικά με την ερώτησή σας, ναι, έχουμε προχωρήσει αθόρυβα και μεθοδικά σε μια νέα φάση της πρωτοβουλίας μας για μείωση τιμών σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις ενώ με συνεχείς και εντατικούς ελέγχους προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
          Από κει και πέρα, η σημαντική μείωση του πληθωρισμού στο 3,7% για το μήνα Απρίλιο από το 5,6% που ήταν πριν από 6 μήνες, μας κάνει αισιόδοξους ότι μέχρι τέλος του έτους ο πληθωρισμός θα έχει πέσει στα επίπεδα του 2-2,5%.
            - Στα καύσιμα όμως αναγκαστήκατε να βάλετε πλαφόν...
         Τους τελευταίους μήνες έγινε μια συστηματική δουλειά στην παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών καυσίμων και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς καυσίμων ανταποκρίθηκε με υπευθυνότητα, ακόμη και με περιορισμό των στενών περιθωρίων κέρδους που έχει. Από κει και πέρα, διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ο ανταγωνισμός δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε βάρος του τελικού καταναλωτή.
          Για το λόγο αυτό, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να επιβάλλουμε, με τη σύμφωνη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, πλαφόν σε 13 νομούς της χώρας, για να περιοριστεί η κερδοσκοπία σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και του οικογενειακού προϋπολογισμού που δοκιμάζεται καθημερινά. Σας πληροφορώ ότι πλέον το ποσοστό συμμόρφωσης στο μέτρο έφτασε το 100% με σημαντικές μειώσεις στη μέση τιμή της αμόλυβδης στους συγκεκριμένους νομούς.

News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου