Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Όχι μόνο τερπνόν αλλά και ωφέλιμο

            
        Αυτό που για το 2011 έγινε σημείο τριβής, πλην των τόσων άλλων, είναι η μέθοδος τεκμηρίωσης εξόδων μέσω των αποδείξεων. Σημείο τριβής μεταξύ της Κυβέρνησης και των αντιφρονούντων στο φορολογικό σύστημα και ιδιαίτερα στον τρόπο προσδιορισμού του βασικού αφορολογήτου ποσού με τη χρήση αποδείξεων.



           Ειπώθηκαν τα μύρια όσα, μα από τα γνωστά κανάλια δημιουργίας πανικού, μα από ενδιαφερόμενους που μια ζωή απέφευγαν την έκδοση αποδείξεων, όπως ο Διάβολος το λιβάνι, μα από καλοθελητές σαν παραταξιακά παπαγαλάκια αναμασούσαν ότι «κανναβούρι» τους τάιζε η γραμμή του κόμματος, ακόμα και από μισθωτούς και συνταξιούχους που όλη την προηγούμενη χρονιά το «έπαιζαν» large (τρομάρα τους) και δεν ήθελαν να πέσουν τόσο ...χαμηλά ώστε να μαζεύουν αποδείξεις.
           Ανακοινώθηκαν, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, τα αποτελέσματα και του τέταρτου πακέτου ελεγμένων εκκαθαριστικών της Επικράτειας και το γενικό σύνολο τους μέχρι στιγμής.
           Σύμφωνα με την ανακοίνωση το 40% των φορολογικών εκκαθαρίσεων είναι πιστωτικά, που σημαίνει ότι οι υπόχρεοι θα βάλουν επιστρεφόμενα χρήματα στην τσέπη τους, Ιδιαίτερα σε μια εποχή που και το τελευταίο λεπτό έχει την μοναδικότητα της υπεραξίας του.
           Συγκεκριμένα από τις 1.646.625.δηλώσεις που ελέγχθηκαν οι 305.385 (18,55%) είναι χρεωστικές και το ποσό ανέρχεται στα 746,4 εκατ. Ευρώ. Οι πιστωτικές δηλώσεις είναι 653.956 (39,71%) το ποσό που θα επιστραφεί φτάνει τα 586,4 εκατ. Ευρώ. Επίσης υπάρχουν και 687.282 (41,74%) δηλώσεις μηδενικές, που σημαίνει ότι οι υπόχρεοι, αυτοί οι large τύποι ή αυτοί που δεν κτυπούσαν το χέρι στο τραπέζι για να απαιτήσουν μια απόδειξη, είχαν αρκεστεί σε αποδείξεις ίσα-ίσα να καλύψουν το αφορολόγητο τους και δεν παίρνουν ούτε δεκάρα επιστρεφόμενη.
           Μακάρι οι φοροδιαφυγόντες να τους κάνουν τη χάρη να πιούν ένα ποτηράκι, από τα λάθρα έσοδά τους, εις υγείαν των κορόιδων τους, που θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα τις Δημόσιες δαπάνες μια και θα πληρώσουν ένα μέρος και από την δική τους συμμετοχή.
           Με απλή αριθμητική το Κράτος βάζει στα άδεια ταμεία του το ποσό των 159,9 εκατ. Ευρώ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το όφελος για τις Κρατικές μηχανές.
           Θα μπορούσε να έχει περισσότερα έσοδα, αν είχε αφαιρέσει για παράδειγμα τις αποδείξεις των supermarkets (αν και θα δημιουργούταν πρόβλημα με τα συνοικιακά «μπακάλικα» και τα mini markets που ανήκουν στον ίδιο επαγγελματικό χώρο) που εκδίδουν πάντα αποδείξεις. Όμως έτσι ήθελε να δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να δημιουργήσουμε καταναλωτική και φορολογική συνείδηση, ακόμα και στο να δημιουργήσει μια νέα βάση δεδομένων της αγοράς.
           Ξέραμε ότι μέχρι τώρα, από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου αλλά και από φήμες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δήλωναν ποτέ ή σχεδόν ποτέ τα πλήρη έσοδά τους. Με τα περσινά στοιχεία του Υπουργείου οι δηλώσεις τους ήταν από 6.000 μέχρι 12.000 και ελάχιστοι υπερέβαιναν τις 20.000 ευρώ, άσχετα αν είχαν «βίλα» σε βουνό ή θάλασσα ή και τα δύο μαζί ακόμα και κάποιο 2λιτρο αυτοκίνητο πολυτελείας ή 4Χ4.
           Τώρα που αναγκάστηκε να εκδώσει κάποιες αποδείξεις τα έσοδά του εκτινάχτηκαν με γεωμετρική πρόοδο, παρόλο που ήταν μια χρονιά γενικής ανέχειας και χαμηλού τζίρου. Έτσι από τις 6.000 ή τις 12.000 που δήλωνε, ευθαρσώς μέχρι χθες, φέτος είναι στις 30.000 ή 40.000 ευρώ.
           Να πως αλλάζει η βάση δεδομένων της Εφορείας και από του χρόνου που μάλλον θα περιοριστεί το μέτρο με τις αποδείξεις, αυτός που «κοκορεύονταν» ότι κατάφερνε μια ζωή να κλέβει το Κράτος (δηλαδή εμάς του ίδιους), δεν θα μπορεί αβλαβής να επιστρέψει ξανά στις 6.000 ή 12.000 ευρώ του χθες.


       Βασίλης Α. Βαφιάδης
          Σέρρες, 21.6.2011
          vafvas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου