Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ - ΔΑΝΕΙΩΝ Ερχονται νέες διευκολύνσεις για δανειολήπτες - δημόσιους υπαλλήλους

Η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι φορείς εξετάζουν επιπλέον μέτρα για να διευκολύνουν όσους έλαβαν δάνεια μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως γνωστοποίησε το τελευταίο με έγγραφό του προς τη Βουλή.

 

 

Η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι φορείς εξετάζουν επιπλέον μέτρα για να διευκολύνουν όσους έλαβαν δάνεια μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως γνωστοποίησε το τελευταίο με έγγραφό του προς τη Βουλή.
Σε περιπτώσεις στεγαστικών για αγορά, ανέγερση ή αποπεράτωση, η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατό να επιμηκύνεται για 5 ή 10 έτη πέραν της υπολειπόμενης διάρκειας εξόφλησης του δανείου (και ως 40 έτη συνολικά), με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης.
Για ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατόν να επιμηκύνεται για 5 ή 10 έτη και ως 26 έτη συνολικά, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης.
Σε περιπτώσεις δανείων για μικροεπισκευές η διάρκεια αοποληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατό να επιμηκύνεται για 5 έτη και ως 15 έτη συνολικά, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης.
Αυτή η δυνατότητα παρέχεται σε δανειολήπτες που:
  • σωρευτικά τα δάνεια τους άρχισαν να εξυπηρετούνται από την αρχή του 2005 μέχρι και την 1η Ιουλίου του 2010
  • η μηνιαία δόση είναι τουλάχιστον 400 ευρώ για στεγαστικά, 250 ευρώ για ενυπόθηκα στεγαστικά και 150 ευρώ για μικροεπισκευές
  • η ηλικία τους δεν θα υπερβαίνει στη λήξη του δανείου τα 80 έτη (για στεγαστικά και ενυπόθηκα επισκευαστικά) και 75 (μικροεπισκευές)
Επιμήκυνση θα προσφέρεται επίσης σε όσους καταβάλλουν μηνιαίως άνω του 60% των αποδοχών τους, ή/και όταν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που πρέπει να ρυθμιστούν για να εγκριθεί η επιμήκυνση.
Παράλληλα, υπάρχουν προβλέψεις για ειδικές περιπτώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων, ΑΜΕΑ, αλλά και ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή οικογένειας.
Στην περίπτωση πρόδηλης αδυναμίας πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων, το Δ.Σ. του Ταμείου είναι δυνατόν να εξετάσει αιτήματα αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου μέχρι και για δύο έτη και εντός της νόμιμης ανώτερης διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου, με επιμήκυνση της διάρκειας και με κατά περίπτωση καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής.
Σε περίπτωση δόσεων που δεν έχουν καταβληθεί για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, ο δανειολήπτης θα πρέπει να πετύχει με σχετική αίτηση ρύθμιση της οφειλής είτε ως 36 μήνες με απόφαση των εξουσιοδοτημένων υπηρεσιακών οργάνων είτε ως 120 μήνες με απόφαση του Δ.Σ., αλλά πάντα εντός της ισχύουσας διάρκειας του δανείου, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο εξυπηρέτησης.
Οι τόκοι υπερημερίας μειώνονται κατά 50% με την έγκριση της αίτησης, εάν στη συνέχεια καταβάλονται τακτικά και εμπρόθεσμα οι δόσεις.
Εξάλλου, δανειολήπτες που είχαν επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας δεν θα πληρώσουν τίποτε επιπλέον εάν καταβάλουν εφάπαξ το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο έδωσε παράταση ως το τέλος του τρέχοντος έτους για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις.

ΕΘΝΟΣ On Line
    13:02 24/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου