Η απομείωση φαίνεται ότι θα αφορά στο σύνολο των ομολόγων αξίας περίπου 200 δισ. που λήγουν μέχρι το 2035
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες.Στα πρόθυρα συμφωνίας με τους ιδιώτες επενδυτές για το εθελοντικό «κούρεμα», όπως όλα δείχνουν, 50% του δημόσιου χρέους, βρίσκεται η Ευρωζώνη.
Η απομείωση φαίνεται ότι θα αφορά στο σύνολο των ομολόγων αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας και λήγουν μέχρι το 2035, και όχι το 2020 που προέβλεπε η απόφαση της 21ης Ιουλίου.
Αυτό ανέφεραν, χθες, στις Βρυξέλλες, ελληνικές κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες σε σειρά επαφών που είχε, χθες, στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ενημέρωση των αρχηγών
Το ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών προκύπτει και από το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, ενημέρωσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν «λεπτομερέστατα» για το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκφραζόταν η βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα είναι εθελοντική και προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο έπαιξε η ενεργός συμμετοχή των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στις συζητήσεις με πιστωτικά τους ιδρύματα.
Συμφωνία με την ΕΚΤ
Επίσης, διευκρίνιζαν ότι η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί το ρόλο της έναντι της Ελλάδας και μετά την απομείωση του δημόσιου χρέους.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε λεπτομερώς, μέσω τηλεδιάσκεψης, τους σημαντικότερους Ελληνες τραπεζίτες, καθώς και το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.
Η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υποστήριζαν ότι είναι διασφαλισμένη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και, φυσικά, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εκείνο που επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση είναι η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, χωρίς «πιστωτικό γεγονός» και αναδιάρθρωση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η απομείωση που θα αποφασιστεί θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση του βιώσιμου χρέους. Κι αυτό, γιατί, με τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα, τόνιζαν.
Διαφορετικός τρόπος
Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα της νέας στήριξης θα είναι διαφορετικός από εκείνον της 21ης Ιουλίου, δεν θα προβλέπονται δηλαδή τα τέσσερα σενάρια, που πρέπει να αποδεχθούν οι ιδιώτες επενδυτές κατά 25% στο καθένα, ώστε να προκύπτει μια μέση μείωση 21%. Τώρα η μείωση θα είναι 50% και η διαδικασία διαφορετική.
Σχετικά με το πού θα βρεθεί το δημόσιο χρέος το 2020 με ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, απέφυγαν να το προσδιορίσουν, αλλά με έμμεσο τρόπο, δηλαδή την ανάλυση της βιωσιμότητας από την τρόικα, το «φωτογράφισαν» στο 120% του ΑΕΠ.
Οι κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι η απομείωση θα αφορά και τα ομόλογα των συνταξιοδοτικών ταμείων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το κράτος θα διασφαλίσει πλήρως τα Ταμεία, καλύπτοντας τις απώλειες, ώστε να παράσχουν την κοινωνική πολιτική, δηλαδή τη χορήγηση των συντάξεων. Διαβεβαίωναν, σε κάθε περίπτωση, πως δεν πρόκειται να μειωθούν συντάξεις, εξαιτίας του «κουρέματος».
Το ιστορικό
Το αρχικό PSI, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, προέβλεπε μείωση κατά 21% της αξίας του 90% των ομολόγων που λήγουν έως το 2020 και ανέρχονται σε 148,7 δισ. ευρώ. Με το σενάριο αυτό, η μείωση του χρέους θα ήταν 28 δισ. ευρώ.
Το ποσό κρίθηκε ανεπαρκές για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα διαχειρίσιμα, και εκπονήθηκε νέο σχέδιο, για haircut του συνόλου (όχι μόνο του 90%) των ομολόγων λήξης έως το 2020, κατά 50%, που θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 75 δισ. ευρώ.
Θεωρήθηκε όμως ότι, επίσης, δεν επαρκεί για να δώσει μόνιμη λύση στο ελληνικό χρέος και προκειμένου να μη διευρυνθεί το ύψος του haircut, στα ομόλογα λήξης έως το 2020 αποφασίστηκε να επεκταθεί το «κούρεμα» ύψους 50% και στα ομόλογα λήξης έως το 2035. Πρόκειται για ομόλογα αξίας 200 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων θα μειωθεί σε περίπου 100 δισ. ευρώ.
Το πιθανότερο είναι το τελικό σχέδιο να συμπεριλάβει μόνο τα διαπραγματεύσιμα ομολόγα αναφοράς και όχι ειδικά δάνεια, το δάνειο της τρόικας και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Αξιοσημείωτο είναι πως, μέχρι και το έτος 2035, τα συνολικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που λήγουν, ανέρχονται σε 341,5 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά στο νέο διευρυμένο PSI θα ενταχθούν ομόλογα αξίας 200 δισ. ευρώ.
Στο 120% του ΑΕΠ
Στο ποσό των 100 δισ. ευρώ θα φτάσει η μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, εφόσον υλοποιηθεί σχέδιο για haircut κατά 50% των ομολόγων που λήγουν έως το έτος 2035.
Με τον τρόπο αυτόν, το ύψος του χρέους μειώνεται από το ποσό των 360 δισ. ευρώ σε 260 δισ. ευρώ, ή στο 120% του ΑΕΠ, αλλά το όφελος συρρικνώνεται από το νέο δανεισμό, στον οποίο θα προσφύγει η Ελλάδα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων που θα πληγούν από το εκτεταμένο «κούρεμα».
Επίσης, με δεδομένους και τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ύψος του χρέους θα υποχωρήσει τελικά στο 120% του ΑΕΠ το έτος 2020.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σε δηλώσεις τους στο Reuters, έθεσε θέμα συμμετοχής της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ΕΚΤ».
Ερωτώμενη για τις επιπτώσεις του haircut, η κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου της Τετάρτης, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια και δεν θα κρατικοποιηθούν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr, ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
Κινεζική στήριξη στο ευρώ [EUR=X]
Ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και την προοπτική του έδωσε χθες ο κ. Jia Qinglin, πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας και τέταρτος στην πολιτική ιεραρχία και επικεφαλής της 40μελούς επιχειρηματικής αποστολής που βρέθηκε χθες στην Αθήνα για εκδήλωση του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, δηλώνοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση.
«Το ευρώ αποτελεί ένα σημαντικό υποστήριγμα για την ποικιλομορφία του αποθέματος του συναλλάγματος της Κίνας. Μια ευημερούσα και σταθερή Ευρώπη διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα και ανάπτυξη του κόσμου και συμβάλλει στην υγιή σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας» ανέφερε ο κ. Jia Qinglin, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.
Σημείωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει το πακέτο μέτρων σταθεροποίησης της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τόνισε ότι με ουσιαστικές πράξεις η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρει ο ελληνικός λαός να ξεπεράσει την κρίση» τόνισε.
Ο υφυπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhong Shan, τόνισε το ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελαιολάδου, κρασιού και μαρμάρων και της προώθησης κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας, των λιμανιών και γενικότερα σε έργα υποδομών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, τόνισε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε απαραίτητη την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν ξανά την ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπεγράφη μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας που αφορά στους τομείς των υποδομών, της βιομηχανίας και των κατασκευών μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhong Shan.
Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο επιχειρηματικού δείπνου που διοργάνωσε το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ και στη συνέχεια υπεγράφησαν και 4 επιχειρηματικές συμφωνίες συνολικού ύψους 537 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου