Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ω ξειν’, αγγέλλειν Ευρωπαίοις…

           Όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο, για δεύτερη φορά μετά την σύνοδο της 21ης Ιουλίου, είναι σε αναμονή. Όλοι στις αίθουσες αναμονής έξω από το θάλαμο ωδινών του μεγάλου μαιευτηρίου που λέγεται Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής. Τώρα το τί θα μας προκύψει ένας Θεός και η Αγγέλα ξέρουν.


           Βέβαια όλα τα υπερηχογραφήματα, κατά την διάρκεια της κύησης, έχουν δείξει κάτι μεταξύ εκτρώματος και alien του ’79. Όπως και να έχει θα πρόκειται για μια τερατογένεση, που μόνο το Hollywood  θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει και μάλιστα με τη χρήση πολλών ειδικών εφέ.
           Γονείς του «βρέφους», που είναι στα «μαχαίρια» και λίγο πριν από το οριστικό διαζύγιο, είναι ο μεγαλοευρωπαίος βιαστής της και η «ελαφριά» Λολίτα που ξέμεινε μετά την Ολυμπιάδα, άνεργη και υπέργηρη στο ταμείο ανεργίας, να ελπίζει σε «αρπαχτές» ακόμα και τώρα που πια έχει «περάσει» η μπογιά της και έχει χαλάσει το μακιγιάζ.
           Το πιο μεγάλο κακό, για την υπέργηρη κυρία, είναι ότι βρήκε χώρα και εποχή για να βγει στη σύνταξη και μάλιστα δεν της αναγνωρίζονται τα «βαρέα και ανθυγιεινά» που τόσους αιώνες «κολλούσε», μετά από Μηδικούς πολέμους, κτίση αυτοκρατορίας, ορδές Βαρβάρων και Οθωμανών, τώρα την έχουν «τυλίξει» σε μια «κόλλα χαρτί» για μερικά ψήγματα από τους θησαυρούς που μοίρασε στην Οικουμένη.
           Ω ξειν’, αγγέλλειν Ευρωπαίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις τροΐκων ρήμασι πειθόμενοι… αν μας επιτραπεί να παραφράσουμε τον Κείο Σιμωνίδη.
           Η μάνα που ανέθρεψε τα παιδιά της, τα γαλούχησε και τα είδε να γίνονται μεγάλοι και κοσμοκράτορες, είναι τώρα στο κρεβάτι του θανάτου, βαριά άρρωστη και υπέργηρη ανήμπορη να ανακάμψει και προτείνει χέρι βοήθειας στα παιδιά της. Εκείνα φυγομαχούν και αρνιούνται να της δώσουν το γιατρικό της και μάλιστα ετοιμάζονται να κλείσουν και το διακόπτη που της παρέχει το λίγο οξυγόνο που μπορεί ακόμα να αναπνέει.
           Πρόβαραν τα μαύρα τους για την τελετή και μετά για την μοιρασιά της κληρονομιάς. Έχουν ακονίσει τα μαχαίρια που έβγαλαν από τα θηκάρια και μάλλον θα αλληλοσπαραχτούν στη μοιρασιά, πριν μαραθούν τα άνθη πάνω από το μνήμα.
           Ακόμα και μέσα στο ίδιο της το σπίτι, υπάρχουν κάποιοι που χαίρονται που θα έχουν πρόσβαση στα …κόλλυβα και αρνούνται να δώσουν βοήθεια σωτηρίας.
           Αλλά μια και προαναφέρθηκε ο Σιμωνίδης ο Κείος, να θυμηθούμε και κάτι άλλο δικό του «Ο δ' αύ θάνατος κίχε καί τόν φυγόμαχον.», που πάει να πει «Κι αυτόν που αποφεύγει τη μάχη τον βρίσκει αργότερα ο θάνατος.»
           Και είναι γεμάτη η ιστορία με όμοια παραδείγματα.

             Βασίλης Α. Βαφιάδης
              Σέρρες, 25.10.2011
               vafvas@yahoo.gr
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου