Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Σαν βαφτίσια


           Μια σουρεαλιστική εικόνα στις οθόνες μας, δεσπόζει στα δελτία ειδήσεων και στις έκτακτες παρεμβολές, που έχουν πια γίνει τακτικές. Δεκάδες δημοσιογράφοι μαζεμένοι έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, να σπρώχνονται και σχεδόν επί πτωμάτων, να πλησιάζουν όποιον βγαίνει από μέσα, μερικές φορές ακόμα και στον «πιτσαδόρο» που είχε τη φαεινή ιδέα να βγάλει το κράνος και να εκλιπαρούν για ένα όνομα, μια δήλωση ή έστω μια υπόθεση, για το όνομα του μελλοντικού Πρωθυπουργού.


           Όλα τα παιδιά της γειτονιάς ήταν πάντα μαζεμένα έξω από την εκκλησία, κάθε Κυριακάτικο πρωινό. Πάντα όταν καθυστερούσε να κλείσει ο νεωκόρος την εξώπορτα της εκκλησίας τις Κυριακές, σήμανε για μας ότι είχε βαφτίσια. Οι γάμοι γαρ γίνονταν, τουλάχιστον οι περισσότεροι, τα βράδια. Μήπως και στην περίπτωσή μας βράδυ δεν έγινε, το πάντρεμα της Κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση;
           Μαζευόμασταν, σπρωχνόμασταν και μερικές φορές υπερίσχυε ο νόμος του πιο δυνατού, για να φτάσουμε πιο κοντά στον ευτυχισμένο πατέρα, που θα πετούσε κάποια κέρματα στο άκουσμα του ονόματος του παιδιού του. Αν ήταν κορίτσι, φροντίζαμε να το μάθουμε από πριν, τότε οι προσδοκίες μας ήταν περιορισμένες. Αν όμως επρόκειτο για αγόρι, πολλές φορές φεύγαμε από το προαύλιο της εκκλησίας με κάποια απώλεια σε τσέπες ή μανίκια.
           Πολύ παλιότερα βέβαια τα πράγματα ήταν πιο βίαια, όχι μόνο σωματικά αλλά και πιο πολύ ηθικά. Ο πατέρας κάθονταν έξω από την εκκλησία μαζί με τους «μπόμπιρες» της γειτονιάς και εκεί περίμενε να μάθει το όνομα του παιδιού του, γιατί τις περισσότερες φορές ήταν αποτέλεσμα αυθαιρεσίας του Νονού. Όσο για την μάνα ήταν στο σπίτι και εκεί περίμενε να της πάνε το παιδί και να μάθει τελευταία το όνομά του.
           Κάπως έτσι δεν είναι και η σημερινή κατάσταση που βιώνουμε; Εμείς ο λαός είμαστε στα σπίτια μας και περιμένουμε να μάθουμε το όνομα. Οι «μπόμπιρες» είναι μόνιμα από έξω και αλληλοποδοπατιόνται μαζί με τους επαίτες της ενορίας και μέσα οι Νονοί προσπαθούν(;) να βρουν κοινό παρανομαστή και το όνομα του νέου Πρωθυπουργού.
           - Και το όνομα αυτού; Όχι ακόμα είναι νωρίς, μη σπρώχνεστε, προηγείται ένα μνημόσυνο και μετά τα βαφτίσια.
           - Τι μνημόσυνο;
           - Κάποιας Ελλάδας…

             Βασίλης Α. Βαφιάδης
              Σέρρες, 8.11.2011
               vafvas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου