Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Επιτόκιο 4%-5% για τα νέα ομόλογα


Ο... σκόπελος του επιτοκίου απομένει να διευθετηθεί, προκειμένου να υπάρξει καταρχήν συμφωνία με το IIF (Διεθνής Ενωση Τραπεζών) για το PSI.
Η ελληνική πλευρά επιμένει σε επιτόκιο κοντά στο 4% για τα νέα ομόλογα που θα δοθούν στους ιδιώτες μετά το «κούρεμα» και οι τράπεζες αντιπροτείνουν 5%. Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι θα υπάρξει λύση εντός της ερχόμενης εβδομάδας.




Εκτιμούν δε πως υπό κανονικές συνθήκες θα υπάρχει μια πρώτη καλή εικόνα για το ποσοστό συμμετοχής των τραπεζών στο PSI το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου. Με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής το Δημόσιο θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.
Εάν η συμμετοχή είναι περιορισμένη, είναι πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα λεγόμενα Collective Action Clauses, που θα καθιστούν υποχρεωτική τη συμμετοχή όλων, εάν διασφαλιστεί ένα αρχικό επίπεδο συμμετοχής, το οποίο θα προσδιορίζει το Δημόσιο βάσει νόμου.
Η ενεργοποίηση της ρύθμισης αυτής μπορεί να προκαλέσει την πυροδότηση των CDS και να αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, κάτι ωστόσο που ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει αυτή τη στιγμή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου