Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

H Ελλάδα έχει το πάνω χέρι


Ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, εκτιμήσεις αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Διαβάστε στο News 247 για τον "άσσο" που έχει στα χέρια της η χώρα.




Με τα διεθνή βλέμματα να είναι στραμμένα στην Ελλάδα και το κούρεμα, αρθρογράφος του Reuters εκτιμά ότι η χώρα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις.
Αφού παραθέτει την άποψη του Stephen Fidler από τη Wall Street Journal ότι η διαφορά ανάμεσα σε μία εθελοντική και μία καταναγκαστική ανταλλαγή είναι σε μεγάλο βαθμό σημασιολογική, επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπόκεινται σε "ηθική πίεση".
Η διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός πως στην πρώτη περίπτωση θα ακούγονται ωραία πράγματα για την Ελλάδα από τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ενώ στη δεύτερη δυσάρεστα. Με ένα αυξανόμενο ποσοστό της βάσης των ομολογιούχων να αποτελείται από hedge funds, ο Felix Salmon σημειώνει ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για αυτά που λέει ο Τσαρλς Νταλάρα.
Το κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει, φαίνεται να είναι το κουπόνι για τα νέα ομόλογα, με το πιθανό αποτέλεσμα να είναι ακριβώς κάτω του 4%.
Ο λόγος όμως που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καμία απολύτως σημασία, σύμφωνα με τον Stephen Fidler, είναι το γεγονός πως
Η Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει αν θέλει τη δυνατότητα να ρυθμίσει το όριο από τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) σε πολύ χαμηλό επίπεδο κάτι που θα σημαίνει ότι όσο πιο χαμηλά τεθεί τόσο πιο καταναγκαστική θα θεωρηθεί η ανταλλαγή.
Σε περίπτωση που οι ρήτρες συλλογικής δράσης οριστούν στο 85%, η συμφωνία θα είναι "εθελοντική". Εάν οριστούν στο 51%, θα είναι εξαιρετικά καταναγκαστική.
Η Ελλάδα δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα αναφορικά με τα hedge funds που απειλούν να τη σύρουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα, όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, είναι ότι η προσφορά είναι τόσο κακή ώστε ποσοστό μικρότερο του 51% των ομολογιούχων θα προχωρήσει στην ανταλλαγή.
Επισημαίνοντας πως οι ρήτρες συλλογικής δράσης δεν μπορούν να οριστούν κάτω από το 50%, αμφιβάλλει για το κατά πόσο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτό και εκτιμά ότι οι τράπεζες θα αποδεχτούν να λάβουν τα νέα ομόλογα είτε αυτό αρέσει στον Τσαρλς Νταλάρα είτε όχι.

 http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου