Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

PSI: Εως τις 13 Φεβρουαρίου η επίσημη προσφορά στους ιδιώτες

Τη συνέχιση των διαβουλεύσεων ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Στη φωτογραφία ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος (αριστερά) καθώς συνομιλεί με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


Τη συνέχιση των διαβουλεύσεων ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου οικονομικών, στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου («κούρεμα» 50%) ενώ με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα λήξεων ελληνικών ομολόγων, ειδικότερος στόχος είναι η επίσημη προσφορά για τη διαδικασία ανταλλαγής του ελληνικού χρέους να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.




Το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοίμασε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως έως έναν βαθμό και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Σύμφωνα πάντα με τους κύκλους του υπουργείου, όπως ρητά προβλέπει η απόφαση της 26/10 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ, που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.
Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ακόμη πως οι βασικές δεσμεύσεις, όπως έχει τονιστεί κατʼ επανάληψη στη Βουλή, θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI. Καθοριστικές, προσέθεταν οι κύκλοι του υπουργείου, είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και το σχηματισμό της μετεκλογικής κυβέρνησης.
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου