Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ρεν: Ολοκληρώνονται σύντομα οι διαπραγματεύσεις για το PSI Μέρκελ: Βασική προτεραιότητα το 2012 η Ελλάδα

«Η πρώτη υποχρέωση της ευρωζώνης φέτος είναι να επιλυθεί το θέμα του δεύτερου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.


Η βασική προτεραιότητα της ευρωζώνης για το 2012 είναι να διασφαλιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), υπογράμμισε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
«Η πρώτη υποχρέωση της ευρωζώνης φέτος είναι να επιλυθεί το θέμα του δεύτερου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη», ανέφερε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.




Επισήμανε επίσης ότι το θέμα της ελληνικής βοήθειας θα πρέπει να επιλυθεί προτού η Ευρώπη αρχίσει να ασχολείται με το πώς θα τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής, Όλι Ρεν, οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Μιλώντας στην εκπομπή Hardtalk του BBC, τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι και θα παραμείνει» μέλος της ευρωζώνης, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις για το αν θα έπρεπε να είναι μέλος της.
Παράλληλα, απέφυγε να διευκρινίσει εάν το «κούρεμα» θα παραμείνει στα επίπεδα του 50% ή θα τα ξεπεράσει, αλλά είπε ότι η συμφωνία θα βασιστεί στις αποφάσεις του Οκτωβρίου. «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά η συμφωνία θα βασιστεί στη συμφωνία της ευρωπαϊκής συνόδου του Οκτωβρίου», όπως είπε.
Στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε, «θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το δεύτερο πρόγραμμα (διάσωσης) από την ΕΕ και το ΔΝΤ από την μία πλευρά και την ελληνική κυβέρνηση από την άλλη και πιστεύω ότι στις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να εργαστούμε πάνω σε ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη βρέθηκαν εξάλλου στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Παρίσι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Μετά τη λήξη της 45λεπτης συνάντησής της με τον γάλλο πρόεδρο στο μέγαρο των Ηλυσίων, η κ. Λαγκάρντ δεν έκανε καμία δήλωση.
Νωρίτερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε συναντηθεί με τον Φρανσουά Μπαρουέν, τον διάδοχό της στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναμένεται να γευματίσει με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.
Την Τρίτη η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φίλιπ Ρέσλερ, με τους οποίους συζήτησε τρέχοντα οικονομικά ζητήματα.
«Θέλουν, δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι θα βρουν λύση για την Ελλάδα, το θέμα είναι πόσο εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε στο να βρεθεί αυτή η λύση» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου