Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

PSI: Κλειδώνει εντός ημερών η ανταλλαγή των ομολόγων

Στην Αθήνα καταφθάνει, σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.

 Το «premium ανάπτυξης» στο επιτόκιο των νέων ομολόγων, που ζητούν οι θεσμικοί, και η υποχρεωτική συμμετοχή στο PSI και των κατόχων ομολόγων που θα αρνηθούν να ενταχθούν εθελοντικά, είναι τα δύο ζητήματα που απομένει να ρυθμιστούν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία ανταλλαγής των ομολόγων, που θα μειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ.




Η συμφωνία αναμένεται να «κλειδώσει» εντός των προσεχών ημερών, με την έλευση σήμερα, στην Αθήνα, του διευθύνοντος συμβούλου του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στις οποίες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο είναι βασισμένο στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011 και προβλέπει μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50% ή 100 δισ. ευρώ, ή κατά 46% του ΑΕΠ, αλλά υπάρχουν ακόμα δύο προβλήματα προς επίλυση και συγκεκριμένα:
- Το πρώτο αφορά στο χειρισμό των αρνήσεων ορισμένων κατόχων ελληνικών ομολόγων να συμμετάσχουν εθελοντικά στο «κούρεμα», όπως για παράδειγμα διάφορα hedge funds. Εχει αποφασιστεί, αν η συντριπτική πλειονότητα των πιστωτών αποδεχτεί τους όρους του PSI, αυτομάτως αυτοί να επεκταθούν και στους υπόλοιπους, αλλά χωρίς η ενέργεια αυτή να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός. Αναμένεται στις επαφές να προσδιοριστεί το όριο της εθελοντικής συμμετοχής σε κάθε τίτλο.
- Το premium ανάπτυξης, που ζητούν οι θεσμικοί. Οι τράπεζες επαναφέρουν το αρχικό αίτημά τους για την παροχή premium επιτοκίου, αν η οικονομία επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Δηλαδή, όταν καταγραφεί ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, θα υπάρχει μία προσαύξηση του επιτοκίου των συγκεκριμένων ομολόγων κατά ένα ποσοστό της μεταβολής του ΑΕΠ, η οποία θα προκύπτει από ένα μαθηματικό τύπο. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία.
Τελικό πλαίσιο
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα έχει σήμερα κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τους όρους της συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η τελική συμφωνία προβλέπει:
- Οριστικό haircut του χρέους κατά 50%, παρά τα σενάρια που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο «κούρεμα». Δηλαδή στους θεσμικούς που κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ, θα δοθούν νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 70 δισ. ευρώ, και μετρητά ύψους 30 δισ. ευρώ.
- Για κάθε «παλαιό» ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, θα δοθούν ένα νέο ομόλογο αξίας 35 ευρώ και μετρητά 15 ευρώ.
- Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα κινείται στο 4-5% και θα είναι συνάρτηση της διάρκειας των νέων ομολόγων, που θα φτάνει στα 30 έτη.
- Τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται στο αγγλικό Δίκαιο και θα έχουν τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και τη δανειακή σύμβαση από το EFSF.
- Το τελικό κόστος για τις τράπεζες από το haircut και τα νέα μειωμένα επιτόκια θα κυμανθεί στο 60%.
«Σε καλό δρόμο»
Την καλή πορεία των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε, μιλώντας χθες στο Real Fm, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. «Βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο», δήλωσε ο κ. Σαχινίδης και πρόσθεσε ότι, αυτή τη στιγμή, μέρος των διαπραγματεύσεων αφορά στο επιτόκιο, το Δίκαιο που θα διέπει τα ομόλογα, αλλά και μια σειρά από άλλες παραμέτρους. «Δεν έχουμε έρθει σε συμφωνία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο τελικό κείμενο.
Αυτό που μπορώ να καταγράψω είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις στις συζητήσεις αυτές και, βέβαια, αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο στην πορεία των συζητήσεων».
Αντιδρούν τα hedge funds
Στο μεταξύ, τα hedge funds εξακολουθούν να αντιδρούν στο σχέδιο συμφωνίας για το PSI και, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, έρχονται σε αντιπαράθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που πιέζει για την αποδοχή της συμφωνίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, την ώρα που ο χρόνος για την επίλυση της ελληνικής -και κατ' επέκταση ευρωπαϊκής- κρίσης χρέους μετρά αντίστροφα, τα hedge funds έχουν χτίσει τόσο ισχυρές θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τα σχέδια των Ευρωπαίων να αναλάβουν οι τράπεζες την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Προσθέτει επίσης ότι αρκετά είναι τα hedge funds που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, γεγονός που τους φέρνει σε πλήρη αντιπαράθεση με το ΔΝΤ
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
Ολι Ρεν: Αισιοδοξία για την Ελλάδα
Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες επενδυτές για το «κούρεμα», σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος έχει εμπλακεί προσωπικά στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες μέρες. Ο Φινλανδός αντιπρόεδρος εμφανίζεται αισιόδοξος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. [EUR=X]
Οι παραπάνω τοποθετήσεις του κ. Ρεν έγιναν στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες στην έδρα της Ευρωβουλής, η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων.
Σύμφωνα με την επίτροπο, οι διαπραγματεύσεις για το PSI («κούρεμα») των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. «Σύντομα θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις» είπε, αποκαλύπτοντας ότι συμμετέχει και ο ίδιος στις τελευταίες συζητήσεις.
Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και γενικότερα στη θέση της Ελλάδας στην ΟΝΕ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. «Δεν είναι εύκολο, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι ότι με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του ελληνικού λαού, η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες και θα εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την παραμονή στο ευρώ», ανέφερε.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου