Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Παραιτείται του μισθού του ο Κ. Παπούλιας. Ευ. Βενιζέλος: Κάποιοι παίζουν με τη φωτιά

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας. «Πολλοί παίζουν με τη φωτιά, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό...Ο κίνδυνος σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλος», τόνισε κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια.


Με δραματικούς τόνους περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιόρρυθμη η κατάσταση γιατί, όπως είπε, «συνεχώς έχουμε νέους όρους και νέες προϋποθέσεις».




Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα έχει ήδη εκπληρώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της για να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα και συμπλήρωσε ότι απομένουν ελάχιστα ζητήματα που θα έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι την έναρξη της σημερινής τηλεδιάσκεψης στις 18.00.
Ο κ. Βενιζέλος στράφηκε ανοικτά κατά των των ευρωπαϊκών δυνάμεων που δείχνουν πρόθεση να σπρώξουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Ειδικότερα δήλωσε ότι «υπάρχουν εμφανείς δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης που παίζουν με τη φωτιά, γιατί θεωρούν ότι δεν θα εφαρμόστει η απόφαση 26ης Οκτωβρίου [...] και θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».
Για τους παραπάνω λόγους ο ΥΠΟΙΚ απηύθυνε έκκληση συσπείρωσης, ώστε να μη δοθεί σε κανέναν το δικαίωμα να εφαρμόσει αυτό το σενάριο. Οπως είπε, πρέπει να τους γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις απόφασεις του Οκτωβρίου, αλλά και να μην γίνει πραγματικότητα το σενάριο που θέλει τη χώρα έξω από την Ευρώπη. «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι τώρα είναι η ώρα για κομματικούς ανταγωνισμούς και εκλογικούς υπολογισμούς κάνουν λάθος, όλοι είμαστε στο ίδιο μετερίζι», πρόσθεσε.
Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή ώστε να μην επικρατήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και επανέλαβε πως «έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ δυσάρεστων και ακόμη πιο δυσάρεστων λύσεων».
Κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού» και η κυβέρνηση προσπαθεί οριστικοποιήσει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.
«Αυτό έχει καταστεί πάρα πολύ δύσκολο διότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που παίζουν με την φωτιά. Παίζουν με την φωτιά και διεθνώς και στο εσωτερικό. Αλλοι παίζουν με πυρσούς και άλλοι παίζουν με σπίρτα. Αλλά ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι το «το δίλημμα είναι θυσίες και περικοπές ή εθνική καταστροφή».
Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ» και πρόσθεσε ότι «στην ευρωζώνη δυστυχώς είναι αρκετοί εκείνοι που δεν μας θέλουν πια και πρέπει να τους πείσουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας».
«Είναι ασυνήθιστο κάτι τέτοιο για την μεταπολιτευτική περίοδο και δυστυχώς, αυτό είναι το δίλημμα της δικής μας γενιάς», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Παραιτείται του μισθού του ο Κ. Παπούλιας
Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι του ζητήθηκε από τον κ. Παπούλια, ως υπουργός Οικονομικών να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να παραιτηθεί του μισθού του. Εκανε λόγο για μία συμβολική κίνηση από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία του.
«Οι πολιτικοί κρίνονται πρωτίστως από τη θέση που παίρνουν απέναντι στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τις κρίσιμες επιλογές που οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση», παρατήρησε το ΚΚΕ και ζήτησε από τον κ. Παπούλια «με την ευκαιρία να υιοθετήσει την πρότασή του σχετικά με την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και των άλλων προνομίων».
Π. Καψής: Πιέσεις για μεγαλύτερες δεσμεύσεις
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, δήλωσε, μιλώντας στο «Ράδιο 9», ότι «όσο πλησιάζει η δεσμευτική στιγμή που η Ευρώπη θα μας δώσει 130 δισεκατομμύρια, είναι φανερό ότι θα υπάρχουν πιέσεις για μεγαλύτερες δεσμεύσεις από τη χώρα μας».
Ερωτηθείς για την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στην Ευρώπη, σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις, σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η λύση στα ζητήματα αυτά» και πως «εμείς πρέπει να προχωράμε, παίρνοντας υπόψη μας τους πραγματικούς συσχετισμούς των δυνάμεων και τις διαφορετικές σκοπιμότητες που υπάρχουν».
«Όλα αυτά μην τα δραματοποιούμε παραπάνω από όσο χρειάζεται. Είναι υπαρκτά προβλήματα, είναι υπαρκτά ζητήματα. Να μην κινούμαστε νομίζοντας, ότι μπορούμε ενδεχομένως να επιβάλλουμε τους όρους μας. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, αλλά μην τα δραματοποιούμε πάνω από ένα σημείο», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό επισήμανε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή, ωστόσο επανέλαβε ότι «ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού».
Αναφορικά με το χρόνο των εκλογών, ο κ. Καψής σημείωσε εκ νέου ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα», επαναλαμβάνοντας ότι «υπάρχει μία συμφωνία των κομμάτων και ο χρόνος της κυβέρνησης προσδιορίζεται από το έργο της».


Χρ. Παπουτσής: Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει
«H Ελλάδα έκανε όλες τις προσπάθειες που θα έπρεπε να κάνει. Οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Τόνισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και έχουμε φτάσει στα όρια του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος».
«Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, και οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες. Πιστεύω ότι είναι καιρός για όλους να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλά θα κάνουν να ξαναδιαβάσουν τη Συνθήκη που ορίζει την κοινή πορεία των λαών της Ευρώπης».
ΚΚΕ: Εμφανίζουν τα αδιέξοδά τους ως διλήμματα του λαού
«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της ΕΕ έως τώρα με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να κρύψουν από το λαό τα μεγάλα αδιέξοδα και τις οξυμμένες αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ», σχολιάζει το ΚΚΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
«Τώρα που αυτά δεν κρύβονται», συμπληρώνει, «επιχειρούν, ακόμα πιο κινδυνολογικά, να εμφανίσουν τα δικά τους αδιέξοδα ως διλήμματα του λαού».
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι πιο αποφασιστικά πρέπει να απορρίψουν την τρομοκρατία και να τους απαντήσουν: Αρνούμαστε την εξαθλίωση με ή χωρίς ευρώ».
ΣΥΝ: Σίριαλ εκβιασμών
Βολές κατά του κ. Βενιζέλου εξαπέλυσε ο ΣΥΝ σημειώνοντας πως ο υπουργός Οικονομικών «με τις σημερινές του δηλώσεις, επιβεβαίωσε πως παραμένει συνεπής στην τακτική των εκβιαστικών διλλημάτων».
«Μας έκανε σαφές για άλλη μια φορά πως αυτή η κυβέρνηση είναι πιστή στα κελεύσματα των αγορών και απόλυτα πιστή στον ακραίο νεοφιλελευθερισμο ανίκανη να διαπραγματευτεί το οτιδήποτε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για «σίριαλ εκβιασμών εκ μέρους των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων και αξιωματούχων».
Όπως επισήμανε, «αποδεικνύεται περίτρανα πως οι ''σωτήριες λύσεις'', για τις οποίες έσκιζαν τα ρούχα τους οι εγχώριοι πολιτικοί εκφραστές της διεθνούς των τραπεζών και των αγορών, είναι στον αέρα».
Υποστήριξε ακόμη πως «τα σκληρά νεοφιλελεύθερα ευρωπαϊκά κέντρα στοχεύουν στην μετατροπή της χώρας μας σε χώρα άγριας εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας χάριν του ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, αποσκοπούν στην ολοσχερή διάλυση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους καθώς και στην υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας».
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «ο σχεδιασμός των κυρίαρχων κύκλων θεωρεί εμπόδιο τη δημοκρατία και τις εκλογές, γι’ αυτό και επιδιώκουν να τις ακυρώσουν στην πράξη. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε καθώς και τα σενάρια περί κυβέρνησης τεχνοκρατών κατά τα πρότυπα της γειτονικής Ιταλίας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές».
«Την ίδια στιγμή», συνέχισε, «οι πολιτικές ηγεσίες που στηρίζουν την απονομιμοποιημένη και κοινωνικά απομονωμένη κυβέρνηση Παπαδήμου, σπεύδουν να αποστείλουν ταχυδρομικώς νέες δηλώσεις νομιμοφροσύνης στην τρόικα, ενώ η κατάρρευση των κομμάτων τους ακολουθεί τη διάρρηξη των σχέσεών τους με την κοινωνική τους βάση».
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου