Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Για μια μέρα «Θεός»



           Λόγω τιμής, είναι πολλά χρόνια τώρα, που «μ’ έτρωγε» η όλη πολιτική κατάσταση ή μάλλον για να ακριβολογώ, η ανυπαρξία της Πολιτικής. Όχι μόνο για τα μεγάλα Εθνικά θέματα, αλλά και για τα «μικρά» καθημερινά, για πολλούς πεζά, αλλά ψυχοφθόρα που καταβαραθρώνουν συνειδήσεις και ήθη του λαού. Λαός που μόνο ανεύθυνος δεν είναι για το «σορολόπ» που επικρατεί απανταχού της επικράτειας.


 
           Δεν έχω εύκολο στη μνήμη μου κάποιο παράδειγμα Πολιτικού που να καλεί τους ψηφοφόρους για εκδούλευση (ρουσφέτι), αλλά αντίθετα η εικόνα της συρροής του λαού στα πολιτικά γραφεία, για κάποιο «ρουσφέτι», μόνο με πληθυντικό μπορεί να εκφρασθεί. Έτσι όπως δεν θα γινόταν κάποιος κλέφτες αν δεν υπήρχαν οι κλεπταποδόχοι, το ίδιο και με την «πολιτική» και τους βολεμένους ψηφοφόρους της.
           Πολλές φορές ονειρεύομαι, όχι απαραίτητα στον ύπνο, μια άλλη κατάσταση.  Μια άλλη Ελλάδα, όμοια κανενός. Ούτε της «Δύσης», ούτε της «Ανατολής», μήτε του «Βορά» και του «Νότου». Άλλωστε και τα υπάρχοντα σήμερα συστήματα Δημόσιας Διοίκησης, όπως η «Δημοκρατία» και η «Ολιγαρχία», η Ελλάδα πρώτη τα εμπνεύστηκε και τα εφάρμοσε.
           Δεν αερολογώ ούτε πετώ λόγια «ατάκτως ερριμμένα», για να αποπροσανατολίσω τον Λαό, άλλωστε δεν είμαι πολιτευτής που προσβλέπει στην αποχαυνωμένη ψήφο του.
           Ένα πολίτευμα που θα μοιάζει με Προεδρικό και που θα απαρτίζεται από άλλους 219 αιρετούς βουλευτές, το σύνολο 220.
           Κάθε βουλευτής θα εκπροσωπεί 50 χιλιάδες λαού, της περιοχής που εκλέγεται (πρώην Νομός). Αν μια περιοχή έχει 200 χιλιάδες κατοίκους (175+1 μέχρι 225-1 της τελευταίας απογραφής) θα εκπροσωπείται από 4 βουλευτές και το «στρογγύλεμα» (το +-) θα γίνεται μέσα στην επικράτεια της Περιφέρειας που ανήκει ο πρώην Νομός.
           Οι εκλογές θα είναι διπλές, μια κάλπη για τον Πρόεδρο και μια για τους Βουλευτές. Όλοι οι Έλληνες, από τον ανώτατο πανεπιστημιακό μέχρι τον τελευταίο άνεργο αλλά τελειόφοιτο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα έχουν το δικαίωμα της υποψηφιότητας.
           Με την προκήρυξη των εκλογών, τα Πρωτοδικεία θα δέχονται τις υποψηφιότητες για 5 εργάσιμες μέρες. Σε 10 μέρες τα Πρωτοδικεία, αφού ελέγξουν τα δικαιολογητικά (υπηκοότητας, βεβαίωση σπουδών, ποινικού και φορολογικού μητρώου), θα αναρτούν τους πίνακες υποψηφίων ανά περιοχή (πρώην Νομού). Οι υποψήφιοι θα έχουν 20 μέρες να αναδείξουν τα πιστεύω και τις ικανότητες τους, καθώς και οι υποψήφιοι Πρόεδροι την Πολιτική που θα προτείνουν στο Σώμα της Βουλής για εφαρμογή.
           Κόμματα ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά στις εκλογές. Ο νικητής των εκλογών, με απλή πλειοψηφία, θα ορίζεται και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτός θα έχει το σώμα των 219 Βουλευτών για να μπορέσει να σχηματίσει Κυβέρνηση και Πρωθυπουργό. Όλα τα μέλη της Κυβέρνησης θα είναι άσχετα χρώματος, θρησκείας και πολιτικών καταβολών. Ο Πρόεδρος μπορεί να προτείνει για Υπουργοποίηση και εξωκοινοβουλευτικούς σε ποσοστό μέχρι 30%, με αποκλειστικά δική του ευθύνη.
           Υφυπουργοί δεν θα υπάρχουν, αντ’ αυτών θα υπάρχουν μέχρι δύο Γενικοί Γραμματείς που η θητεία τους θα είναι στο διηνεκές, άσχετες με τις εκλογές, έτσι ώστε να υπάρχει στο Κράτος μια συνέχεια και συνέπεια. Η αντικατάσταση τους θα γίνεται εφικτή μόνο με την θετική ψήφο από τα 3/5 της Βουλής. Όλες οι ψηφοφορίες της Βουλής, που θα αφορούν Εθνικά θέματα (Εθνικής οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής) θα γίνονται μυστικά. Τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα με ανάταση χεριού, εκτός και αν ο Πρόεδρος ζητήσει μυστική ψηφοφορία.
           Τα έσοδα του Κράτους και το Εθνικό Λογιστήριο θα ελέγχονται από τον Πρόεδρο και θα τηρούνται από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα. Καμιά δαπάνη ή περικοπή εσόδων δεν γίνεται (ακόμα κι αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος) αν δεν την εγκρίνει ο Γ. Γραμματέας, που θα είναι ο υπόλογος απέναντι στο Σώμα και στην Δικαιοσύνη.
           Οι μισθολογικές κλίμακες θα είναι 10:
  1. Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  2. Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος Αρείου Πάγου.
  3. Υπουργοί,
  4. Γενικοί Γραμματείς, Πρυτάνεις, Πρ. Οργανισμών, Αρχ.  Γ.Ε.ΕΘ.Α. και Αρχιεπίσκοπος.
  5. Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Ανώτεροι Δικαστικοί, Διοικητές Κλάδων (και όμοιοι).
  6. Προϊστάμενοι Υπηρεσιών Περιφέρειας, Υπάλληλοι ΠΕ 5-6
  7. Διευθυντές Υπηρεσιών και Υπάλληλοι ΠΕ 3-4
  8. Τμηματάρχες και Υπάλληλοι ΑΕ
  9. Υπάλληλοι ΜΕ
  10. Υπάλληλοι ΥΕ
Στις πρώτες 5 κατηγορίες δεν θα προστίθεται κανένα επίδομα (χρόνου, οικογενειακό, θέσης κλπ)
           Στον προϋπολογισμό κάθε χρονιάς θα αφαιρείται το 1% υπέρ του Ταμείου Φυσικών Καταστροφών και το 5% υπέρ της Παιδείας που θα είναι άρρητα δεμένο με την πιστοποιημένη έρευνα. Αν κάποιο Ίδρυμα δεν πιστοποιήσει την έρευνα, το αντίστοιχο ποσό χρημάτων μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Γενικού Λογιστηρίου.
          Κανένα είδος ασύλου δεν θα παρέχει η Βουλή στα μέλη της, μάλιστα θα απαιτεί την προσωρινή παύση της ιδιότητας και την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης που απασχολεί το μέλος της Βουλής. Η εκτροπή της Εθνικής Οικονομίας σε αρνητικό ισοζύγιο, θα οδηγεί τον Πρόεδρο, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Γενικό Γραμματέα στο ειδώλιο με το κατηγορητήριο της Εσχάτης Προδοσίας. Οι ποινές που θα επιβάλλονται οριστικά, από τα Δικαστήρια, σε μέλη της Βουλής δεν θα είναι εξαγοράσιμα.
           Το «πόθεν έσχες» των Βουλευτών θα επεκτείνεται σ’ όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα και στα ενήλικα παιδιά και στις εν διαστάσει συζύγους των Βουλευτών.
           Κάθε αποδεδειγμένη απόπειρα δωροδοκίας και λοιδόρησης μελών της Βουλής θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.
           Κίνηση Πολιτικών στην δημιουργία «φατριών» με σκοπό τον επηρεασμό της λαϊκής θέλησης και δημαγωγίας θα τιμωρείται, αντίθετα κινήσεις πολιτών θα έχουν το δικαίωμα ακρόασης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αν αυτή δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της κίνησης, μια φορά το μήνα θα είναι δυνατόν να τις εκφράσουν και στην ολομέλεια της Βουλής.
           Η Βουλή θα συνεδριάζει πάντα σε ολομέλεια και μόνο ο θάνατος και μια βαριά ασθένεια μέλους της οικογένειας θα δικαιολογούσε την απουσία, εκτός βέβαια από τις αποστολές του ίδιου του Σώματος.
           Μόνο που το σκέφτομαι ανατριχιάζω από ικανοποίηση. Μια Βουλή χωρίς Κόμματα, χωρίς άβουλα ανθρωποειδή χειροκροτητές και μαριονέτες, που κάνουν «χαρούλες» στα αφεντικά τους, μήπως και τους πετάξει κάποιο κόκαλο για να γλύψουν.
           Όσο οι ταινίες, «Υπάρχει και φιλότιμο» (Μαυρογιαλούρος), «οι Γερμανοί Ξανάρχονται», «Έξω οι κλέφτες» και τόσες άλλες, μας προκαλούν γέλια αντί για κλάματα και κατάθλιψη, τότε ελπίδα δεν υπάρχει.
           Αχ να ήμουνα για μια μέρα Θεός…

             Βασίλης Α. Βαφιάδης
              Σέρρες, 28.2.2012
               vafvas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου