Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ _ Εγκρίθηκε το νέο πακέτο


Εγκρίθηκε και τυπικά από το Eurogroup η νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε λίγα μετά τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος του συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, ενώ προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να πέσει χαμηλότερα από τα επίπεδα του 117% του ΑΕΠ, το 2020, εάν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων.

 

 

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια περισσότερο αισιόδοξη έκθεση της Κομισιόν και του ΔΝΤ που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους εταίρους, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ίσως τελικά υπερκαλύψει το στόχο του 120% το 2020. Για να επιτευχθεί αυτό, αναφέρεται στην έκθεση, χρειάζεται η συμμετοχή στο "κούρεμα" να είναι μεγαλύτερη και να ξεπεράσει το 96%, όπως είπαν ευρωπαϊκές πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση του δανείου και το ύψος της κάθε δόσης, τις σχετικές λεπτομέρειες θα επεξεργαστεί το συμβούλιο των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων (EuroWorking Group) που θα συνεδριάσει μεθαύριο Τετάρτη.
Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI, εξέφρασε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στο συμβούλιο Eurogroup, τονίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη.
«Περιμένουμε την ανταπόκριση των αγορών στην παράταση της προσφοράς μας προς το υπολοιπόμενο 4% των κατόχων ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου. Η αγορά κατανοεί πολύ καλά ότι η αποδοχή της προσφοράς μας είναι μια έξυπνη και αποδοτική λύση. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI. Από την πλευρά μας, τώρα ο στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη».

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου