Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στο στόχαστρο των αγορών τώρα η Πορτογαλία


Τώρα που έχει απομακρυνθεί από το προσκήνιο ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας, φαίνεται πως έχει έλθει η σειρά της Πορτογαλίας να βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, με την απόδοση των πορτογαλικών 10ετών τίτλων να παραμένει «πεισματικά» πάνω από το 13%, την ώρα που οι αποδόσεις στους τίτλους της περιφέρειας -κυρίως Ισπανίας και Ιταλίας- έχουν υποχωρήσει κοντά ή κάτω από το 5%.




Η απεριόριστη ρευστότητα που έχει διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα -σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της στη δευτερογενή αγορά- συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην περιφέρεια, χωρίς όμως να ισχύει το ίδιο για την Πορτογαλία, που για πολλούς αναλυτές αποτελεί τον επόμενο «αδύναμο κρίκο» της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι θα χρειασθεί -όπως και η Ελλάδα- δεύτερο πακέτο στήριξης.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των πορτογαλικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων κυμαίνεται στις 1.213 μονάδες βάσης. Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου παραμένει κοντά στο 13,8%, έχοντας υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά του 18,29% που είχε αγγίξει στα τέλη Ιανουαρίου, παραμένει όμως σε επίπεδα που θεωρούνται μη-βιώσιμα.
Το επιτόκιο των διετών τίτλων έχει διπλασιασθεί, αν και έχει απομακρυνθεί από το ιστορικό υψηλό που είχε αγγίξει στα τέλη Ιανουαρίου, πάνω από το 21%. Η απόδοση του τίτλου με ημερομηνία λήξης το 2037 κυμαίνεται κοντά στο 10,57%. Τα πορτογαλικά 10ετή διαπραγματεύονται κοντά στο 53,4% της ονομαστικής τους αξίας. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έχει υποχωρήσει κάτω από το 5%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου κυμαίνεται κοντά στο 5%.
Η Πορτογαλία, το χρέος της οποίας έχει αξιολογηθεί στην κατηγορία Junk από τους οίκους Moody's, Standard & Poor's και Fitch Ratings, κινδυνεύει να αποτελέσει τη δεύτερη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που θα χρειασθεί αναδιάρθρωση χρέους, σύμφωνα με τον Ματέο Ρεγκέστα, στρατηγικό αναλυτή της BNP Paribas

  naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου