Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Νέα μέτρα 14,5 δισ. αναμένονται για τη διετία 2013-2014

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων τον Ιούνιο - Σημαντικές επιβαρύνσεις με την αλλαγή φορολογικής κλίμακας

 Εξετάζονται μέτρα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 6 δισ. ευρώ προς ιδιώτες από τον Ιούλιο και αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του μνημονίου από την τρόικα.

 Στα 14,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν τα νέα μέτρα τη διετία 2013 -2014 τα οποία αντιπροσωπεύουν το 7% του ΑΕΠ. Από αυτά τα 5,5% του ΑΕΠ ( 11,5 δισ. ευρώ ) θα αφορούν περικοπές δαπανών και 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) αλλά και αύξηση εσόδων κάτι που αναφέρεται έστω και ακροθιγώς και στο νέο μνημόνιο.




Μια ιδέα από τη νέα φοροεπιδρομή που σχεδιάζεται δίνει το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που κρύβει σημαντικές επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η εκτίμηση των στελεχών του ΥΠΟΙΚ είναι ότι μέχρι και το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι έτοιμο και το πρώτο μέρος της αξιολόγησης των δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να περικοπούν τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με πηγή η οποία εμπλέκεται στη διαδικασία το πρώτο μέρος της συνεργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του ΚΕΠΕ της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα και του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ θα είναι ενδεικτικό, θα περιλαμβάνει μια επισκόπηση των δαπανών της κεντρικής και γενικής Κυβέρνησης που θα πρέπει να περάσουν αυστηρό έλεγχο τόσο στο ύψος όσο και στην σκοπιμότητά τους.
Σε δεύτερη φάση (περί τα τέλη Μαΐου) αφού υπάρξει πιο καθαρή εικόνα θα εκδοθεί και ένα κείμενο στο οποίο θα υπάρξουν και κάποιες προτάσεις πολιτικής και περικοπών για τις δαπάνες τις οποίες θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση που θα εκλεγεί από τις εκλογές οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνουν στις 6 Μαΐου.
Πάντως ένας αρχικός σχεδιασμός για την περικοπή αυτή των δαπανών έχει γίνει εδώ και ένα μήνα και μάλιστα έχει παρουσιαστεί και σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες ύψους 3% του ΑΕΠ (περίπου 6 δισ. ευρώ) από τη Γενική Κυβέρνηση δηλαδή του ΟΤΑ τα δημόσια Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, 1,5 (3,5 δισ.).
Θα πρέπει να επίσης γίνει περικοπή από κοινωνικά επιδόματα και 1% (2,1 δισ. ευρώ) από τη διοικητική μεταρρύθμιση δηλαδή περιορισμό του προσωπικού και των αμοιβών στο δημόσιο.
Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το ενδεχόμενο νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα προκύψει ως αναγκαιότητα μέσα την κακή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων τα οποία έχουν εξαντλήσει από το πρώτο δίμηνο του χρόνου περισσότερο από το 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης. Συγκεκριμένα αρμόδια στελέχη παραδέχονταν ότι ανησυχούν για την πολύ κακή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά παρέπεμπαν την αντιμετώπιση του θέματος στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών την οποία αναμένει το υπουργείο Εργασίας.
Τον Ιούνιο
Πριν καλά- καλά εφαρμοστούν τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ που θεσπίστηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο για νέα πακέτο μέτρων τον Ιούνιο αν η αξιολόγηση της τρόικας δείξει ότι οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού είναι μεγαλύτερες του αναμενομένου.
Αυτό τόνιζαν χθες κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εντάσσοντας όμως το δύσκολο έργο των νέων μέτρων στα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι με τον προϋπολογισμό του 2012 προβλέπονταν πρόσθετα μέτρα για φέτος ύψους περίπου 6,1 δισ. επιπλέον αυτών που προέβλεπε το πρώτο μνημόνιο.
Δύο μήνες μετά κρίθηκε απαραίτητο τα μέτρα αυτά να συμπληρωθούν με άλλα 3,3 δισ. ευρώ ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες αποκλίσεις και μάλιστα θεσμοθετήθηκαν με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν και νέα μέτρα τον Ιούνιο θα είναι η τρίτη φορά που γίνεται δημοσιονομική αναθεώρηση για το ίδιο έτος με χρονική απόσταση περίπου τριών μηνών η μία από την άλλη.
Σε ό,τι αφορά την απόκλιση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στον τομέα των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι θα εφαρμοστούν κατά γράμμα όσα προβλέπονται στο νέο μνημόνιο, δηλαδή οι αποκλίσεις θα διορθωθούν με περικοπές δαπανών.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του μνημονίου ο προϋπολογισμός θα πρέπει να επιτυγχάνει σε κάθε περίπτωση τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ο προϋπολογισμός του 2012 όπως και ο προϋπολογισμός του 2011 εκτελείται με βάση τον κανόνα της μηνιαίας απελευθέρωσης του 8% του συνόλου των ετησίων δαπανών. Στην κατεύθυνση της διόρθωσης αποκλίσεων όπως αυτές που έχουν ήδη εμφανιστεί είναι δυνατό να υπάρξει μείωση του ποσοστού των δαπανών που θα απελευθερώνεται σε μηνιαία βάση από το 8% στο 7%.
Χρέη ιδιωτών
Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι εξετάζονται μέτρα και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ προς ιδιώτες από τον ερχόμενο Ιούλιο και αφού προηγουμένως έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση του μνημονίου από την τρόικα. Συγκεκριμένα τόνιζαν ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ιουνίου θα συμφωνηθεί τα χρήματα αυτά να καλυφθούν μέσα από τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ τα χρήματα θα δοθούν με μετρητά, αλλά άφησαν το ενδεχόμενο να δοθούν σε παραπάνω από μια δόσεις.
Σημειώνεται ότι το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τριμερούς επιτροπής από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ η οποία θεωρούσε το συγκεκριμένο μέγεθος μια ακόμη "γκρίζα ζώνη" για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα. Η λύση που είχε δοθεί κατά την τελευταία επίσημη διαπραγμάτευση με τους επίσημους πιστωτές μας είναι ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αποπληρωθούν με τη νέα δανειακή σύμβαση και να μην ξαναεμφανιστούν στους δημόσιους λογαριασμούς.
Υπό παρακολούθηση
Πηγές τόνιζαν χθες ότι στην παρούσα φάση υπάρχει στενή παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις λόγω της προεκλογικής περιόδου κάτι που φοβούνται και οι δανειστές μας.
Παρόλα αυτά τόνισε ότι αν κατά την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας τον ερχόμενο Ιούνιο υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από τους τριμηνιαίους στόχους του μνημονίου τότε "θα υπάρχει έτοιμη εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη των αποκλίσεων".
Βελτίωση λόγω ληξιπρόθεσμων στην εικόνα του τριμήνου
"Σωσίβιο" για τις εισπράξεις του Μαρτίου αποδείχτηκε η ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών, γεγονός που βελτίωσε αισθητά και την εικόνα των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν σε 2,325 δισ. ευρώ έναντι 1,931 δισ. ευρώ, τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, καταγράφοντας αύξηση 20,4%.
Τα στελέχη του υπουργείου αποδίδουν την εντυπωσιακή αυτή αύξηση στη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων, η οποία θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει πάρει παράταση έως και τις 30 Απριλίου.
Σε κάθε περίπτωση η θετική πορεία των ΔΟΥ οδήγησε τα έσοδα του Μαρτίου να διαμορφωθούν, προ επιστροφών φόρων, στα 3,522 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 3,3% σε σχέση με το Μάρτιο του 2011.
Έτσι, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους τα έσοδα ανήλθαν στα 11,932 δισ. ευρώ, έναντι 11,931 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Ωστόσο οι εισπράξεις του δημοσίου εξακολουθούν να είναι κάτω από τον ετήσιο και αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού κατά περίπου 166 εκατομ. ευρώ, αφού θα έπρεπε να είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι κατά 1,4%.
Ενθαρρυντικό σημάδι, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί και το γεγονός της αύξησης των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 2% που καταγράφτηκε τον προηγούμενο μήνα, ενώ:
* από τα τελωνεία εισπράχθηκαν 855 εκατομ. ευρώ έναντι 1,183 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2011 (πτώση 27,7%). Η πτώση αποδίδεται κυρίως στη δραματική κάμψη στην κατανάλωση καυσίμων.
* ο υπόλογος συμψηφισμού (εισπράξεις του δημοσίου από συμμετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις, επιστροφές κεφαλαίου κ.ά.) απέφερε 342 εκατομ. ευρώ έναντι 294 εκατομ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 (αύξηση 16,3%).

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ
                 Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου