Εξέχουσα προσωπικότητα της (ανατολικο)γερμανικής Αριστεράς με πρωταγωνιστική δράση στην γερμανική επανένωση, καταξιωμένος δικηγόρος και ικανότατος ρήτορας, ο 64χρονος Γκρεγκόρ Γκίζι, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), αναμένεται αυτές τις ημέρες στην χώρα μας για σειρά πολιτικών επαφών.
«Θέλουμε να δείξουμε στον ελληνικό λαό πως στην Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία υπάρχουν άνθρωποι και κόμματα που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της οικονομικής κρίσης, που δεν θεωρούν τους Έλληνες τεμπέληδες ούτε θέλουν να τους υποδεικνύουν τι να κάνουν», δηλώνει ο 64χρονος Γερμανός στο Έθνος λίγες ώρες προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για Αθήνα.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εδώ, ο Γκίζι αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των ελληνικών κομμάτων (εκτός των ακροδεξιών), με στελέχη της κυβέρνησης, με υπουργούς (Οικονομικών, Εξωτερικών) καθώς και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Σκοπός μας είναι να συζητήσουμε με τους Έλληνες κάποιες προοπτικές προσανατολισμένες στον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών και όχι των εθνικών προϋπολογισμών», σημειώνει ο Γερμανός για τον οποίο, η τρέχουσα κρίση δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με πακέτα λιτότητας αλλά με μέτρα όπως: η φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και των πλουσίων, η αποσύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης από τις αγορές, η άμεση αγορά κρατικών ομολόγων από μια κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα χωρίς μεσάζοντες και καπέλα (επί του παρόντος, η ΕΚΤ δανείζει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο και αυτός εν συνεχεία στα κράτη), η δημιουργία μηχανισμών που θα εγγυώνται πως τα χρήματα θα φτάνουν στο λαό (και δεν θα μένουν στα ταμεία των τραπεζών) κ.α.
Όσο για την ενίσχυση του τείχους προστασίας της ΕΕ (ESM, EFSF), αυτή για το Γκρεγκόρ Γκίζι δεν είναι αρκετή από μόνη της ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση. «Η κερδοσκοπία με τα κρατικά χρέη δεν πρόκειται να παρεμποδιστεί με τέτοια μέτρα... Απαιτούνται μέτρα όπως ο αυστηρότερος έλεγχος των χρηματοπιστωτικών αγορών και η αποδέσμευση της κρατικής χρηματοδότησης από τις αγορές ιδιωτικών κεφαλαίων. Από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από μέτρα όπως τα παραπάνω, η ενίσχυση των EFSF και ESM είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεύθυνη».
Αναφορικά δε με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Linke εκτιμά ότι «τα πακέτα διάσωσης δεν επιτρέπεται να υπόκεινται σε προϋποθέσεις σχετικές με το αποτέλεσμα των εκλογών».
Όσο για τους τεχνοκράτες, αυτοί «παρόλο που ίσως να είναι χρήσιμοι ως σύμβουλοι σε μεταβατικές περιόδους, δεν επιτρέπεται να παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται προκειμένου να βγει μια χώρα από την κρίση».
Ωστόσο, όταν του ζητάμε να αποδώσει ευθύνες, ο 64χρονος δεν διστάζει να κοιτάξει προς Βερολίνο μεριά. «Ως αριστερός και αντιπολιτευόμενος, ασκώ κριτική στην πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα... Η γερμανική κυβέρνηση (όχι μόνο της Μέρκελ αλλά και η προηγούμενη του Σρέντερ) ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό που οι πραγματικές αιτίες της κρίσης δεν αντιμετωπίστηκαν. Επίσης, ακριβώς επειδή η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία επωφελήθηκε πάρα πολύ από αυτό, η Μέρκελ επέβαλε στην Ευρώπη μια λάθος ανάλυση υποστηρίζοντας πως τα κράτη-μέλη και κυρίως η Ελλάδα ζούσαν 'πέρα από τις δυνατότητές τους'. Ωστόσο, όσοι υποστηρίζουν την παραπάνω άποψη επιλέγουν να αποσιωπούν το γεγονός πως τα κρατικά χρέη εξερράγησαν το 2008, όταν τα κράτη ξόδεψαν δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών.»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
e-mail: gskafidas@pegasus.gr
Ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου