Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Συμβούλιο: Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα δώσει τη δυνατότητα ελιγμών στο Δημόσιο_ Μείωση επιβάρυνσης από φόρους εάν αυξηθούν τα έσοδα


Παράθυρο για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, αλλά και των συντελεστών ΦΠΑ στην Ελλάδα αφήνει η Κομισιόν με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία επικυρώνει και επικαιροποιεί σχετικά προβλέψεις των πολιτικών που περιγράφει η νέα δανειακή σύμβαση.
Ταυτόχρονα, δεδομένη θεωρείται η αύξηση των αντικειμενικών των ακινήτων, καθώς θα προσαρμοστούν στα δεδομένα της αγοράς, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, οι περικοπές στο κοινωνικό Κράτος και οι μειώσεις μισθών έως 12% των ειδικών μισθολογίων.




Τροποποίηση αρχικού εδαφίου
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη φορολογία, η απόφαση του συμβουλίου τροποποιεί το αρχικό εδάφιο και το αντικαθιστά με νέο, που αφήνει περιθώριο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, όταν όμως διευρυνθεί η φορολογική βάση και αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως στις υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι «η έγκριση μιας φορολογικής μεταρρύθμισης για την απλούστευση του φορολογικού συστήματος, την εξάλειψη των απαλλαγών και των προτιμησιακών καθεστώτων περιλαμβανομένης και της διεύρυνσης των βάσεων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς θα αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα.
Αυτή η μεταρρύθμιση αφορά στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και το ΦΠΑ, τους φόρους περιουσίας καθώς και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και θα διατηρήσει το σχετικό φορολογικό βάρος από τους έμμεσους φόρους».
Η Κομισιόν δίνει το στίγμα των αλλαγών στο φορολογικό τομέα, που θα επικεντρωθεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν, των ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Εφόσον οι παρεμβάσεις αυτές αποδώσουν, τότε θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Σε ό,τι αφορά πάντως στις εισπράξεις από τους εμμέσους φόρους θέτει όριο, καθώς τονίζει ότι θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα το φορολογικό βάρος από τους έμμεσους φόρους.
Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών
Οι οδηγίες της Κομισιόν για το φορολογικό τομέα προβλέπουν επίσης την «αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς», που μεταφράζεται σε αύξηση των τιμών εφορίας στις περισσότερες περιπτώσεις των ακινήτων, για τις περιοχές δηλαδή που από το 2007, που έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, οι τιμές αγοράς (παρά την πτώση των τελευταίων τριών ετών) είναι υψηλότερες των αντικειμενικών.
Ακόμη η απόφαση του Συμβουλίου ορίζει ως στόχο τη διακοπή των πληρωμών σε μετρητά και με επιταγές στα φορολογικά γραφεία και αντικατάστασή τους με τραπεζικά εμβάσματα, ούτως ώστε «να εξοικονομηθεί χρόνος για το προσωπικό προκειμένου να ασχοληθεί με πιο χρήσιμες εργασίες (έλεγχος, ενίσχυση της είσπραξης και παροχή συμβουλών προς τους φορολογούμενους).
Προκαθορισμένες οι πολιτικές
Ο προσδιορισμός με σαφήνεια της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμών στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
Εκτός του ότι εντός του Ιουνίου οφείλει να ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα αλλάξει ριζικά τη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου, θα πρέπει να συντάξει και να ψηφίσει το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και να εφαρμόσει δεκάδες μέτρα και παρεμβάσεις.
Για την εφαρμογή των μέτρων, θα υπάρχει στενή εποπτεία και αυστηρός έλεγχος, με κίνδυνο απώλειας εκταμίευσης δόσεων από τη δανειακή σύμβαση.
Κεντρικός στόχος της Κομισιόν και συνολικά της τρόικας είναι η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2012 που δεν θα υπερβαίνει τα 2.037 εκατ. ευρώ (1,0% του ΑΕΠ), αλλά και πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον 3.652 εκατ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ) το 2013 και 9.352 εκατ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ) το 2014.
Ταυτόχρονα αυτοί οι στόχοι για το πρωτογενές έλλειμμα/πλεόνασμα συνεπάγονται συνολικό έλλειμμα 14.811 εκατ. ευρώ (7,3% του ΑΕΠ) το 2012, 9.462 εκατ. ευρώ (4,7% του ΑΕΠ) το 2013 και 4.499 εκατ. ευρώ (2,2% του ΑΕΠ) το 2014.
Στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος απαγορεύεται η χρήση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων (χρηματοοικονομικών ή μη), καθώς και των ποσών που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα από τα κράτη της Ευρωζώνης από μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν για τις κεντρικές τους τράπεζες από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να μειώσουν την απαιτούμενη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν θα πρέπει να υπολογίζονται στην αξιολόγηση αυτών των στόχων».
Ορια μεταβολής δημόσιου χρέους
Επίσης καθορίζονται όρια στην ετήσια μεταβολή του ενοποιημένου δημόσιου χρέους, το οποίο φέτος θα μειωθεί κατά 26.954 εκατ. ευρώ (διαφορά μεταξύ PSI και δανείων από τη νέα σύμβαση συν το δημοσιονομικό έλλειμμα), το 2013 θα αυξηθεί κατά 6.775 εκατ. ευρώ και το 2014 θα αυξηθεί κατά 1.492 εκατ. ευρώ.
Περικοπές
Στον τομέα των δαπανών, η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε εκτεταμένες περικοπές σε συνταξιοδοτικές και κοινωνικές δαπάνες, στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και στη μείωση των μισθών όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο κατά 12% από την 1η Ιουλίου 2012.
Η μείωση των αποδοχών θα αποδώσει «καθαρά» 205 εκατ. ευρώ, αφού ληφθεί υπόψη η επίπτωση στους φόρους και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Για τη φαρμακευτική δαπάνη που ο στόχος είναι η εξοικονόμηση 1.076 εκατ. ευρώ το 2012, το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών πρέπει να μειωθεί κάτω από 15%, ενώ των χονδρεμπόρων να μειωθεί κάτω από το 5%.
Ανατροπές επιβάλλονται και στο ασφαλιστικό, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου εντέλει «τον προσδιορισμό των συστημάτων για τα οποία τα καταβαλλόμενα κατά τη συνταξιοδότηση εφάπαξ ποσά δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί και προσαρμογή των πληρωμών».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου