Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

«Μην πυροβολείτε την Ελλάδα» Κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση


Με σκληρή κριτική προς όσους μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιδρούν κορυφαίοι γερμανοί επιχειρηματίες και συνδικαλιστές οι οποίοι καλούν τους πολιτικούς σε λεκτική αυτοσυγκράτηση. Σε ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» οι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας καυτηριάζουν τις προφητείες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εξαιτίας των οποίων απειλείται με διάλυση η νομισματική ένωση.




Το «εγχείρημα Ευρώπη» βρίσκεται σε κίνδυνο και ορισμένοι πολιτικοί καθοδηγούν την αποσύνθεσή του με φτηνή πολεμική, επισημαίνεται στο άρθρο, όπου δημοσιεύεται απόσπασμα της συνέντευξης του μέλους του ΔΣ της εταιρείας Ντάιμλερ Μπόντο Ιμπερ. Ο Ιμπερ ζητά, ιδιαίτερα από τους πολιτικούς, «μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. Χωρίς το ευρώ θα είχαμε τεράστιους κινδύνους στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και υποτιμήσεις εντός της ευρωπαϊκής αγοράς. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι πώς θα ήταν χωρίς το ευρώ», συνεχίζει ο 52χρονος γερμανός μάνατζερ και προειδοποιεί ότι οι συνέπειες μιας διάλυσης του κοινού νομίσματος θα ήταν η τεράστια πτώση - και - της γερμανικής οικονομίας. Ο Ιμπερ τάσσεται υπέρ «μιας συνεπούς σταδιακής λύσης», όπως εφαρμόζεται από την Ανγκελα Μέρκελ και ζητά την υλοποίηση της δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης.
Αφορμή για τα σχόλια του οικονομικού διευθυντή της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας απετέλεσαν οι ευρωδιαμάχες των τελευταίων εβδομάδων, όταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έως τα τέλη της χρονιάς. Την απαίτηση του Ζέντερ αντέκρουσε και ο πρόεδρος των γερμανών εργοδοτών Ντίτερ Χουντ: «Δεν επιτρέπεται να κάνουμε προβλεψη για την έξοδο της Ελλάδας». Ανάλογη είναι και η θέση του Αντρέας Σμιτ, προέδρου του Γερμανικού Συνδέσμου Τραπεζών, ο οποίος μάλιστα διαβλέπει μεγάλο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή συνοχή και πιστεύει ότι οι συζητήσεις επιπέδου καφενείου οδηγούν σε αδιέξοδο: «Δεν βοηθά να απαιτούμε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη προτού δούμε την έκθεση της τρόικας», σημειώνει ο αρχιτραπεζίτης.

«ΦΤΗΝΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ». Ως «ανεύθυνη προσπάθεια αυτοπροβολής» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ζέντερ ο πρόεδρος του γερμανικού Συνδικάτου Ορυχείων, Χημείας και Ενέργειας Μιχάλης Βασιλειάδης. Ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής υπογραμμίζει ότι «η φτηνή πολεμική κατά τα πρότυπα του Βαυαρού υπουργού Οικονομικών Ζέντερ δεν βοηθά κανέναν, αλλά αντίθετα βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα». Ο Νίκολαους φον Μπόμχαρντ, πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας αντασφαλίσεων στον κόσμο Μιούνιχ Ρε, εκφράζει τη λύπη του επειδή ορισμένοι ενδιαφέρονται κατά κύριο λόγο να προκαλέσουν πόλωση στις συζητήσεις.
 
ΤΑ ΝΕΑ on line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου