Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Στουρνάρας προς Σόιμπλε: Δώστε μας νέες ευκαιρίες να αναπτυχθούμε

Συνάντηση: Τι θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών από το Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο 

 Οι επιπτώσεις της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και η αβεβαιότητα που προκαλεί η «δραχμολογία», αποτελούν τα βασικά θέματα που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών στο Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης, στην οποία βουλιάζει η ελληνική οικονομία, θα ζητήσει από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντηση που έχουν σήμερα στο Βερολίνο.
Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον ομόλογό του για το πακέτο των μέτρων που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση και περιέχει μέτρα περιστολής των δαπανών κατά 11,9 δισ. ευρώ, όπως επίσης και για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της και να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.




Κύρια ζητήματα
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει στον κ. Σόιμπλε δύο βασικά ζητήματα και συγκεκριμένα:
1. Θα παρουσιάσει τις επιπτώσεις της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, θα παρουσιάσει τις συνέπειες της ύφεσης στην πραγματική οικονομία, που εκδηλώνεται με κλείσιμο επιχειρήσεων, με έκρηξη της ανεργίας, με έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Παράλληλα, θα τονίσει τις επιδράσεις της ύφεσης στα ίδια τα μακροοικονομικά μεγέθη και, ειδικότερα, την αύξηση του ποσοστού του χρέους και του ελλείμματος προς το ΑΕΠ, λόγω της μείωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
2. Την αβεβαιότητα που δημιουργεί η «δραχμολογία», καθώς το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι εξαιρετικά αρνητικό τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Συνέπεια αυτού είναι -θα τονίσει ο κ. Στουρνάρας- η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες, η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και το μηδενικό ενδιαφέρον για τη μακρά λίστα των αποκρατικοποιήσεων που έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος φορέας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητήσει από τον κ. Σόιμπλε να συμβάλει στην αποκατάσταση του κλίματος στην ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως να ενθαρρύνει τη χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού πακέτου για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να ανακοπεί η ύφεση. Ηδη η οικονομία θα βρεθεί, φέτος, για πέμπτο συνεχόμενο έτος σε ύφεση και, αν δεν ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, η ύφεση θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και το 2014, ακυρώνοντας στην πράξη τα μέτρα δεκάδων δισ. ευρώ, στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στην κατεύθυνση αλλαγής του κλίματος θα συμβάλει η αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης, που αναμένεται να υλοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου, μετά τη θετική γνωμάτευση των ECOFIN και Eurogroup. Από το ποσό αυτό, τα 23,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και για να κλείσει η πληγή που άφησε το PSI, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 7,7 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την κάλυψη ταμιακών αναγκών και την έναρξη εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Στην Αθήνα Ρόμπεϊ - τρόικα
Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο με τη Γερμανία καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν σε σχέση με τη χώρα μας.
Το κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει σταδιακά από σήμερα στην Ελλάδα, ενώ, την Παρασκευή, έρχεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσει για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη χώρα μας. Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στις 22 και 23 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε, χθες, στις Βρυξέλλες.
Οπως ανέφερε, χθες, ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, από σήμερα θα αρχίσουν να επιστρέφουν σταδιακά στην Αθήνα τα στελέχη της τρόικας, όπου θα ξεκινήσουν, από την Τετάρτη, συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές Αρχές. Πρόσθεσε ότι, μέχρι την Παρασκευή, η τρόικα θα βρίσκεται σε πλήρη σύνθεση, αφού θα φτάσουν και οι επικεφαλής, ώστε να ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το «πακέτο» των μέτρων.
Στις Βρυξέλλες, επικρατεί αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης σε πρώτη φάση και την εξέταση του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναφορικά με τη συνάντηση που θα έχει, την Παρασκευή, στην Αθήνα, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κοινοτικές πηγές υπογράμμιζαν ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. θα διαμορφώσει την τελική στάση του μετά τις συζητήσεις που θα έχει σήμερα για τη χώρα μας με την καγκελάριο Μέρκελ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, τη συνάντηση αυτή ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, προφανώς για τον καλύτερο συντονισμό και τον καθορισμό ενιαίας στάσης των κοινοτικών αξιωματούχων.
Αξιοπιστία
Το βέβαιο είναι ότι και ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θα σταθεί ιδιαίτερα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στη σημασία που αποδίδουν οι εταίροι στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας. Κάτι που έκαναν, άλλωστε, στις επισκέψεις τους στην Αθήνα οι άλλοι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι, δηλαδή οι πρόεδροι της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και οι δύο, πριν επισκεφθούν την Αθήνα, είχαν μιλήσει προηγουμένως με την κα Μέρκελ.
Στη βελγική πρωτεύουσα, επαναλαμβάνουν συνεχώς -από τον περασμένο Ιούλιο και συνεχίζουν και σήμερα- ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει σαφή δείγματα γραφής και αποφασιστικότητας και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ικανοποίηση ελληνικών αιτημάτων.
Το πακέτο μέτρων

Στις αποσκευές του, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει και το πακέτο των μέτρων που έχει αποφασίσει να λάβει η κυβέρνηση για την περίοδο 2013-2014, το κόστος του οποίου φτάνει σε 11,9 δισ. ευρώ, ενώ θα τονίσει πως θα εφαρμοστεί, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται.
Το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων επωμίζονται οι συνταξιούχοι, καθώς οι μειώσεις δαπανών φτάνουν στο ποσό των 4.598 εκατ. ευρώ, ακολουθεί ο τομέας της Υγείας με μειώσεις δαπανών 1.387 εκατ. ευρώ, η μισθολογική δαπάνη, με 1.321 εκατ. ευρώ, η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, με 1.247 εκατ. ευρώ, τα προνοιακά επιδόματα μειώνονται κατά 940 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης μειώνονται κατά 735 εκατ. ευρώ, και της Παιδείας κατά 389 εκατ. ευρώ.
Το πακέτο αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των ημερών, σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ στην τρόικα θα παραδοθεί την Κυριακή, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής της με τον κ. Στουρνάρα.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου