Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ρόμπεϊ: Πολιτική βούληση για συστημική αντιμετώπιση της κρίσης

Παρουσία Γιούνκερ η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ

 

Τη θέση ότι υπάρχει εκ μέρους των ηγετών της ΕΕ βούληση για αντιμετώπιση της κρίσης με συστημικό τρόπο, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Μίλησα σε πολλούς ηγέτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και εβδομάδων και είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτήν την πολιτική βούληση», ανέφερε σε ομιλία του ενώπιον των πρεσβευτών της ΕΕ.




Ανέφερε ακόμη ότι τα επιτόκια δανεισμού που έχουν επιβληθεί σε ορισμένες χώρες δεν είναι δικαιολογημένα με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας τους. Οπως είπε, «τα ασφάλιστρα κινδύνου ορισμένων χωρών δεν δικαιολογούνται από τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη».
Τέλος, ο κ. Ρόμπεϊ σημείωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των αγορών.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, στόχος του οποίου είναι η μείωση των κόστους δανεισμού για Μαδρίτη και Ρώμη.
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Ευρωπαίοι στην αυριανή συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι θα παραβρεθεί σε αυτή και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ο κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσει την ανάλυση του Eurogroup για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην ευρωζώνη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γιούνκερ.
Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι το ευρώ θα είναι πιο σταθερό νόμισμα το 2013 και πως η ευρωζώνη θα συνεχίζει να υφίσταται με την ίδια μορφή σε ένα χρόνο από τώρα, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Την επόμενη χρονιά το ευρώ θα είναι λίγο πιο σταθερό και θα προκαλεί λιγότερες αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, αλλά τα “νερά” δεν θα ηρεμήσουν τελείως», είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Inforadio.
ΟΟΣΑ: Η ΕΚΤ να στηρίξει την Ισπανία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να στηρίξει χώρες όπως η Ισπανία, οι οποίες υλοποιούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Ανχελ Γκουρία εκτίμησε επίσης ότι η πλήρης ευρωπαϊκή διάσωση αποτελεί μία επιλογή για τη Μαδρίτη.
Η Ισπανία έχει ήδη ζητήσει ποσό έως 100 δισ. ευρώ από τους ευρωπαίους εταίρους για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της, ενώ παράλληλα προχωρά σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων προκειμένου νε πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Γαλλία έχει παροτρύνει τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Ο ίδιος, ωστόσο, θεωρεί ότι θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει το «πράσινο φως» και από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, την οποία υποδέχεται αύριο στη Μαδρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
                         naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου