Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Επέστρεψαν καταθέσεις ύψους 15 δισ. ευρώ από τις εκλογές κι έπειτα

 

 Επιστρέφουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μέσα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις έφτασαν 173,253 δισ. ευρώ έναντι 158,580 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (9,25%) και έναντι 164,439 δις. ευρώ τον Νοέμβριο (+5,4%). Από τις εκλογές και μετά η συνολική εισροή καταθέσεων έχει ανέλθει σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα ενίσχυσης των καταθέσεων προέρχεται κυρίως από τις εισροές από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για το διάστημα από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο η αύξηση αυτή διαμορφώνεται σε κάτι λιγότερο από 11 δισ. ευρώ. 

  

  Συγκεκριμένα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Δεκέμβριο ήταν 161,358 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο οι καταθέσεις αυτής της κατηγορίας με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ ήταν 150,587 δισ. ευρώ (7,15%). Τον προηγούμενο μήνα οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώνονταν σε 155,889 δισ. ευρώ.

Η αύξηση που καταγράφουν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο ήταν η μεγαλύτερη σε μηνιαία βάση για το 2012 και διαμορφώνεται σε 3,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία εισροή καταθέσεων από τον Ιανουάριο του 2009.
Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως η αύξηση των καταθέσεων στη χώρα αποδίδεται στην σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ενόψει και της ανακεφαλαιοποίησής του.
Παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση βοηθά και ο αγώνας δρόμου στον οποίο επιδόθηκαν οι τράπεζες σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προσελκύσουν καταθέσεις που είχαν φύγει μέσα από το τραπεζικό σύστημα την περίοδο της μεγάλης κρίσης και ιδιαίτερα πριν από τις εκλογές.
Προς την ίδια όμως κατεύθυνση βοηθούν και τα αυξημένα επιτόκια τα οποία ακόμη δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στους πελάτες τους έναντι των εξαιρετικά περιορισμένων αποδόσεων που δίνουν οι τράπεζες στο εξωτερικό.
Εξάλλου, βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας στην ελληνική οικονομία καταδεικνύουν και τα στοιχεία για τις καταθέσεις στις τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ελληνικές καταθέσεις αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 6,4 δισ. ευρώ στα 167,8 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 4,1%.
Είναι φανερό πως οι τραπεζικοί παράγοντες διαβλέπουν σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Μάλιστα ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος σημείωσε απευθυνόμενος σε ξένους στο Λονδίνο, πως ένδειξη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα αποτελεί η ενίσχυση των καταθέσεων κατά 15 δισ. ευρώ περίπου στις ελληνικές τράπεζες από τον Ιούνιο.
Όπως παρατηρούν κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους αναμένεται να κινήσουν με πολύ γοργούς ρυθμούς την έξοδό τους προς τις αγορές.
Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων που θεωρούν πως οι τράπεζες θα απευθυνθούν στις αγορές περί το τέλος του 2013 δηλαδή πολύ πριν η επίσημη κυβέρνηση το πράξει, κάτι το οποίο -αν όλα πάνε καλά- εκτιμάται χρονικά πως θα συντελεστεί το 2014.
Ιδιωτικά κεφάλαια σχεδόν 100 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια, 93 δισ.) επέστρεψαν στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το τελευταίο τετράμηνο του 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ολλανδικής ING, τις οποίες επικαλέστηκαν οι FT στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, πρωτίστως, στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης από την πλευρά της ΕΚΤ και του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει με κάθε τρόπο και με απεριόριστες αγορές ομολόγων τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού ΑΕΠ της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας -δηλαδή των πέντε PIIGS– και είναι, σε μεγάλο βαθμό, υπεύθυνο και για τις έντονα ανοδικές τάσεις στην ισοτιμία του ευρώ. Ωστόσο, η επιστροφή κεφαλαίων εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του ποσού το οποίο «έφυγε» από τις 5 αυτές χώρες τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις, το οποίο αποτιμάται στα 406 δισ.

 ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου