Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Το Κατάρ στηρίζει τους μικρομεσαίους

Ταμείο 1 δισ.: Τι θα συζητήσει ο υφ. Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, με το Qatar Foundation 


Το νέο Ταμείο για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ από το Κατάρ, θα είναι το βασικό θέμα της επίσκεψης αντιπροσωπείας του εθνικού ιδρύματος έρευνας και ανάπτυξης του Κατάρ (Qatar Foundation) στην Ελλάδα.







Οι εκπρόσωποι τους ιδρύματος του Κατάρ αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα και να συναντηθούν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο σύστασης και το καθεστώς λειτουργίας του νέου Ταμείου. Τούτο σε συνέχεια της αρχικής συμφωνίας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον ομόλογό του από το Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ Μπιν Γιασίμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι, στις 29 Ιανουαρίου στην Ντόχα.
Τα βασικά σημεία που θα πρέπει να διευκρινιστούν πριν από τη σύσταση του νέου Ταμείου είναι τα εξής:
- Το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό, αφού πρόκειται για χρηματοδότηση κεφαλαίων από τρίτη χώρα. Η διαδικασία η οποία θα εξελίσσεται σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών, αλλά να μείνει σύμφωνη σε όλα και η Αρχή του Κατάρ.
- Το αρχικό κεφαλαίο του Ταμείου, που είναι πιθανό να αλλάξει, καθώς το 1 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν μπορεί είτε να αυξηθεί είτε να μειωθεί. Επίσης θα πρέπει να οριστεί ο τύπος της χρηματοδότησης. Αν τα χρήματα θα δίνονται ως ανακυκλούμενα δάνεια ή αν θα είναι χρηματοδότηση μέσω ανταλλαγής μεριδίων των ευεργετούμενων εταιρειών ή και τα δύο μαζί.
- Οι τομείς των επιχειρήσεων οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν με δεδομένη την ειδική φύση του Qatar Foundation. Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα ειδικεύεται σε χρηματοδοτήσεις κυρίως για το ανθρώπινο κεφαλαίο (ανώτατη εκπαίδευση), την έρευνα και τεχνολογία και σε κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital).
- Τα κριτήρια της αξιολόγησης των επιχειρήσεων ή των οργανισμών που θα ευεργετούνται από τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου Ταμείου.
- Η δίοδος μέσω της οποία θα διοχετεύονται τα χρήματα στην αγορά. Αν δηλαδή θα μεσολαβούν οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες ή θα συσταθεί ένας νέος μηχανισμός χρηματοδότησης. Μέχρι στιγμής, η πρώτη ολοκληρωμένη επένδυση από το Κατάρ που καταγράφεται είναι η αγορά της νησίδας Οξυά, στο Ιόνιο, απέναντι από τις εκβολές του Αχελώου, έναντι 4,9 εκατ. ευρώ.

  ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 
   tdas@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου