Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πάνω από 100 εκ. ευρώ οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2012


Μέσα στο Μάιο θα πληρωθούν 8 εκ. ευρώ ενώ άρχισε και η καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές του Ιανουαρίου του 2013.




 Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ σε αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2012. Σύμφωνα με στοιχεία, το 2011 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε αποζημιώσεις 57 εκατ. ευρώ. Για το 1012 ήδη μέχρι τώρα έχουν δοθεί 82 εκατ. ευρώ κι απομένουν άλλα 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. θα πληρωθούν εντός του Μαΐου. Επιπλέον, άρχισαν οι πληρωμές αποζημιώσεων για ζημιές Ιανουαρίου του 2013.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος και ο αντιπρόεδρος Αργύρης Μποτός παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΕΛΓΑ, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο του Οργανισμού για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, αλλά και την επιδίωξη να αποτελέσει εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής.
Η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει θέσει επτά προτεραιότητες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, οι οποίες αναφέρονται στην ανοιχτή και ειλικρινή συνεργασία με τους αγρότες, την έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών, την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, τη δίκαιη κατανομή των βαρών στις ασφαλιστικές εισφορές, την αναδιοργάνωση του συνόλου των υπηρεσιών του, την ενημέρωση των αγροτών, καθώς και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του και την επέκταση της δράσης του σε νέους τομείς.

Ήδη έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας για τα ζητήματα που έχουν προκριθεί, οι οποίες αναμένεται να υποβάλλουν άμεσα τις προτάσεις τους προς τη διοίκηση και κατόπιν σχετικής επεξεργασίας να προωθηθούν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα αιτήματα από την πλευρά του αγροτικού κόσμου για προσθήκη ασφαλιστικών κινδύνων, διευκρινίστηκε ότι αυτά θα αξιολογηθούν και οι τελικές προτάσεις που θα εξετασθούν θα έχουν και οικονομική τεκμηρίωση.

Ο κ. Έξαρχος χαρακτήρισε καλή την οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ, η οποία για να συνεχίσει να διατηρείται στο επιθυμητό επίπεδο θα πρέπει πολιτεία και αγρότες να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, να μην υπάρχει αύξηση των δυσμενών καιρικών φαινομένων και φυσικά να συνεχιστεί η προσπάθεια νοικοκυρέματος. Στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω εξοικονόμησης πόρων, ο ΕΛΓΑ προχωρά μεταξύ άλλων στην μετεγκατάσταση υπηρεσιών του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου