Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Να συνεχιστεί το έργο στις Σκουριές ζητά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ 
 
 

Αντισυνταγματική και παράνομη είναι η διακοπή των εργασιών (εκσκαφές, κατασκευή βάθρων, κ.λπ.) για την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στα ορυχεία χρυσού στη θέση Σκουριές του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, υποστηρίζουν με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής.

 

 

 Τόσο η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», όσο και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, υποστηρίζουν ότι αναρμοδίως η τοπική πολεοδομία διέταξε τη διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών, καθώς αρμόδιο για το θέμα αυτό -σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα- είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.

Επιπρόσθετα, υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται άδεια της Πολεοδομίας, καθώς τα επίμαχα κατασκευαστικά έργα έχουν εγκριθεί από την άδεια εγκατάστασης που έχει ήδη δοθεί. Εξάλλου, προσθέτουν, δεν πρόκειται για εργασίες που έχουν σκοπό τη δόμηση, ώστε να απαιτείται πολεοδομική άδεια, αλλά αφορούν την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Ακόμη, διευκρινίζουν ότι στο επίμαχο σήμα διακοπής εργασιών δεν γίνεται λόγος για τους οικισμούς-κοντέινερ που υπάρχουν, αλλά και αν ακόμη ερμηνευθεί ότι αφορά τους εν λόγω οικισμούς, αυτοί μεταφέρονται εύκολα, καθώς ρυμουλκούνται σε πλατφόρμα. Κατά συνέπεια δεν υπόκεινται στην υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Παράλληλα, σημειώνεται το επίμαχο σήμα διακοπής εργασιών εκδόθηκε αναρμοδίως από το Τμήμα Πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη, καθώς η υπηρεσία αυτή δεν δικαιούται να ασκεί ελεγκτικές αρμοδιότητες επί μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, αφού οι σχετικές άδειες, στις οποίες εμπίπτουν και οι επίμαχες εργασίες, εκδίδονται από τις αρμόδιες για την εφαρμογή της μεταλλευτικής νομοθεσίας υπηρεσίες, οι οποίες και ασκούν τους ελέγχους.
Δηλαδή, η διακοπή των εργασιών που αφορούν στην κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε μεταλλευτική επιχείρηση μπορεί να διαταχθεί μόνον (βάσει της μεταλλευτικής νομοθεσίας) από τα αρμόδια όργανα, προσθέτουν οι προσφεύγοντες.

Πέρα από όλα αυτά, η διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών είναι και αντισυνταγματική, υποστηρίζουν στην προσφυγή, καθώς πριν σταλεί το επίμαχο σήμα, δεν κλήθηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» να παρέχουν εξηγήσεις, όπως επιβάλλει το άρθρο 20 του Συντάγματος.

Τέλος, τονίζουν ότι το επίμαχο σήμα διακοπής εργασιών είναι παράνομο, έχει πλημμελή αιτιολογία και εκδόθηκε αναρμόδια από την Πολεοδομία του δήμου Αριστοτέλη.

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου