Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

«Πάγωμα δανείων στην Ελλάδα σε περίπτωση εκλογών»

ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 
 
 

Στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση των τριών αρχηγών της κυβέρνησης συνεργασίας στρέφουν το βλέμμα τα διεθνή ΜΜΕ, η οποία, όπως επισημαίνουν, θα κρίνει τη διενέργεια ή όχι πρόωρων εκλογών ενώ θα επηρεάσει άμεσα τις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας. 

 

 

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα New York Times, οι ηγέτες της όλο και πιο εύθραυστης συγκυβέρνησης της Ελλάδας πρόκειται να συναντηθούν την Δευτέρα σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το βαθύ χάσμα που προέκυψε μετά το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Η εφημερίδα επισημαίνει την έντονη διαφωνία των δύο ελασσόνων κυβερνητικών εταίρων για το «αναπάντεχο» λουκέτο, η οποία, όπως αναφέρει, πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο από την χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά όπου ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κλείσει την -«αμαρτωλή», όπως την αποκάλεσε, ΕΡΤ.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα υπενθυμίζει τη διπλή εκλογική περιπέτεια της Ελλάδας πριν από ένα χρόνο, από την οποία προέκυψε η τρικομματική κυβέρνηση. «Ο κ. Σαμαράς υποτίθεται πως θα υπηρετήσει τετραετή θητεία, ωστόσο λίγοι θεωρούν ότι θα γίνει κάτι τέτοιο».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις μεταρρυθμίσεις ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγούσαν σε 'πάγωμα' των δανείων για τη διάσωση της Ελλάδας. Με τόσα πολλά να διακυβεύονται, οι ηγέτες του συνασπισμού βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση να καταλήξουν σε συμβιβασμό, υπογραμμίζουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές».
Το άρθρο τονίζει επίσης και τη διαφωνία της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών ως προς την διενέργεια πρόωρων εκλογών, με βάση δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας ότι μια απόφαση υπέρ των εργαζομένων, θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσωρινή αποκατάσταση του σήματος του τηλεοπτικού οργανισμού, έως ότου η απόφαση επαναξιολογηθεί τον Σεπτέμβριο. Πιο σημαντικά, μια τέτοια απόφαση θα απάλλασσε την κυβέρνηση από την πρόκληση να αναζητήσει έναν δύσκολο συμβιβασμό για την ΕΡΤ, επιτρέποντας στην κυβέρνηση συνασπισμού να παραμένουν άθικτη, τουλάχιστον για την ώρα».
«Η χώρα θα βγει από το λάκκο για να ξαναχαντακωθεί μόνη της»
Η νέα κρίση στην συγκυβέρνηση με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ έρχεται την ίδια χρονική στιγμή που ο δείκτης MSCI υποβάθμισε την Ελλάδα από αναπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά, γεγονός που επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

«Ο MSCI επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνώριζαν: η Ελλάδα είναι μία καταδυόμενη αγορά. Ο MSCI επισήμως αναθεώρησε την κατάταξή της από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες και αυτό πιθανότατα δεν χαροποιεί κανέναν – εκτός ίσως από τους μετόχους.
Στην Ελλάδα, ο συνδυασμός της νέας πολιτικής αναταραχής και της αποβολής από το βασικό παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη έγινε αρνητικά αποδεκτός από τους επενδυτές. Ο ΟΤΕ, μία από τις δύο ελληνικές εταιρίες που μετέχουν στον MSCI Word, υποχώρησε κατά 7%, ενώ ο ΟΠΑΠ – η δεύτερη – κατέγραψε οριακές απώλειες. Συνολικά, ο χρηματιστηριακός δείκτης στην Αθήνα υποχώρησε κατά 3%, αλλά σε διάστημα 4 εβδομάδων η πτώση ξεπερνά το 20%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων βρίσκονται και πάλι πάνω από το 10%.
Πέρα από τις πολιτικές διαμάχες, η αλλαγή δείκτη θα έπρεπε να είναι καλή για την Ελλάδα. Οι επενδυτές που επικεντρώνονται στις προηγμένες οικονομίες δυσαρεστούνται με την πολιτική αστάθεια, την κρατική χρεοκοπία και τις διαδηλώσεις. Για τους σπεσιαλίστες των αναδυόμενων αγορών, αυτά είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.
Επιπλέον, η υψηλότερη στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη των αναπτυσσόμενων αγορών θα αναγκάσει τα παθητικά funds να τοποθετήσουν στη χώρα περισσότερα κεφάλαια από εκείνα που θα αποσύρουν οι επενδυτές των ανεπτυγμένων. Η ΗSBC εκτιμά ότι η χώρα θα χάσει 194 εκατ. δολ. και θα κερδίσει λίγο παραπάνω από 1 δισ. δολ. όταν θα τεθούν οι αλλαγές σε ισχύ το Νοέμβριο.
Δυστυχώς, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πρώτα θα γίνουν οι πωλήσεις, οπότε ενδεχομένως να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις, δεδομένου μάλιστα ότι το αυτοανακυρησσόμενο 'grecovery' αμφισβητείται».
«Η λιτότητα υπονομεύει τη δημοκρατία;»
Εκτενές άρθρο της στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα αφιερώνει και το Al Jazeera. Το αραβικό δίκτυο επικεντρώνεται στο κατά πόσο το κλείσιμο της ΕΡΤ συνιστά «άμεσο πλήγμα στην δημοκρατία», το οποίο απειλεί να «οδηγήσει στην κατάρρευση της εύθραυστης κυβέρνησης».

Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα υπονομεύει τη δημοκρατία;» το Al Jazeera φιλοξενεί τις έντονες αντιδράσεις τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του Φώτη Κουβέλη επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα με στόχο να βγει από την κρίση και όχι από το ευρώ.

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου