Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους

Προτεραιότητα σε ανέργους οικογενειών χωρίς εργαζόμενο


 «Οι άνεργοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, σταδιακά, μέχρι το τέλος του χρόνου και σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

 Τη δυνατότητα πεντάμηνης απασχόλησης σε δήμους, περιφέρειες, σχολεία, δικαστήρια, ΚΕΠ, Ασφαλιστικά Ταμεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες δίνει σε 50.000 ανέργους το πρόγραμμα για την Κοινωφελή Εργασία, που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί.



 Προτεραιότητα θα έχουν οι άνεργοι που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, ενώ, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, η πρώτη δημόσια πρόσκληση για το πρόγραμμα θα βγει στις 15 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες προσλήψεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
 Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη - Γ. Βρούτση - Γ. Μιχελάκη
 «Οι άνεργοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, σταδιακά, μέχρι το τέλος του χρόνου και σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας, με την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, θα απασχοληθούν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Η αμοιβή των απασχολούμενων θα είναι 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258, ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ. Αντίστοιχα, για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 427 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή πενταμήνου θα ανέλθει στις 3.260 ευρώ.
Η επιλογή των ανέργων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ, με κριτήρια το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, την ηλικία και τον αριθμό ανήλικων τέκνων.
Το σύστημα επιλογής θα βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται στις σχετικές προσκλήσεις του Ο.Α.Ε.Δ, οι οποίες εκδίδονται κατόπιν εγκρίσεως του ΑΣΕΠ.
Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας απευθύνεται ειδικότερα σε:
  • Εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
  • Εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
  • Εγγεγραμμένους νέους ανέργους (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  • Εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  • Ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ – ΤΕΙ  εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ
Βάσει του προγράμματος προβλέπεται πεντάμηνη απασχόληση στις θέσεις κοινωφελούς εργασίας, όμως, «σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων δύναται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο έως έξι μήνες και 15 ημερολογιακές ημέρες».
Ο προϋπολογισμός θα καλυφθεί ως εξής (216.000.000 ευρώ, από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΚΤ και του ΕΤΠΑ):
  • 100.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013"
  • 35.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013"
  • 41.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013"
  • 40.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση 2007 - 2013" (ρήτρα ευελιξίας)
«Δεν κομπάζουμε για το πρόγραμμα, δίνουμε μια ανάσα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες δράσεις στο πλαίσιο των επόμενων ΕΣΠΑ.
«Μόνιμη έγνοια μας πρέπει να είναι η ανακούφιση των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων» τόνισε, στη δήλωση του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης που πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα, εκτός από την στήριξη που παρέχει σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενο, στηρίζει ταυτόχρονα κοινωφελείς δραστηριότητες των δήμων.
ΠΑΣΟΚ: Πρέπει να υπάρξουν και άλλα τέτοια προγράμματα
«Είναι θετικό ότι μετά από πολύμηνες προσπάθειές μας, οι αρμόδιοι Υπουργοί εξήγγειλαν σήμερα την εκκίνηση του Προγράμματος Απασχόλησης στην Κοινωφελή Εργασία, με στόχο τόσο τη στήριξη 50.000 ανέργων (και κατά προτεραιότητα εκείνων που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο) όσο και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.
Το κόμμα σε ανακοίνωσή του, αφού επισημαίνει πως το ίδιο εισηγήθηκε αυτό το πρόγραμμα και έφερε με δική του πρωτοβουλία τον Απρίλιο τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, σημειώνει πως θα παρακολουθήσει τις διαδικασίες εφαρμογής του σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια του νόμου.
Παράλληλα, αναφέρει πως πρέπει να υπάρξει συνέχεια με τη διάθεση κατά προτεραιότητα πρόσθετων πόρων για τέτοια προγράμματα, καθώς και ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ψηφισμένο πρόγραμμα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών προς τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας ή ενισχύουν την απασχόληση.
ΣΥΡΙΖΑ: Πουλάνε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες
«Η κυβέρνηση, με τα προγράμματα προσωρινής και κακοπληρωμένης εργασίας πουλάει στους ανέργους "φύκια για μεταξωτές κορδέλες''» σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση «δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πρωτοφανούς ανεργίας που δημιουργούν οι μνημονιακές πολιτικές της, αλλά ανακυκλώνει τους ανέργους μεταξύ τους, αφού μετά το τέλος της πεντάμηνης απασχόλησής τους επανέρχονται σε κατάσταση ανεργίας».
Ο κ. Στρατούλης κατηγορεί την κυβέρνηση πως υποκρίνεται ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους, «όταν οι δικές της πολιτικές είναι που τους στέλνουν στην ανεργία και όταν διατηρεί το επίδομα ανεργίας σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα και με τόσο αυστηρές προϋποθέσεις που οδηγούν στο να χορηγείται μόνο στο 17% των ανέργων».
«Οι άνεργοι όμως χρειάζονται δουλειές και όχι "δούλεμα"» σημειώνει ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζει:
«Η ανεργία αντιμετωπίζεται όταν φύγει η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνια τους, όταν έρθει με την ψήφο και τους αγώνες του λαού μία κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα ακυρώσει τα μνημόνια της καταστροφής και θα τα αντικαταστήσει με μία πολιτική ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και θα έχει πρώτο μέλημα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να κρατήσει τους νέους στην χώρα μας, για να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότησή της και σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον με εργασία, αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη για όλους και όλες».
Δράση: Σταματήστε τα κρατικά «χαρτζηλίκια»
«Τα stages επιστρέφουν» σχολίασε η Δράση, η οποία κάνει λόγο για κρατικά «χαρτζηλίκια» και εκφράζει την αντίθεσή της σε τέτοια προγράμματα.
«Αντί να βοηθηθεί με τα χρήματα αυτά ο πολύπαθος ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έτσι ώστε εκεί να απασχοληθούν, με τα χρήματα του ΕΣΠΑ, οι άνεργοι, όπου εκτός από το προφανές πλεονέκτημα ότι θα βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, θα έχουν και την πιθανότητα να συνεχίσουν την απασχόληση τους, επιλέγεται η παλιά μέθοδος της απασχόλησης στο ευρύτερο κράτος, στην τοπική Αυτοδιοίκηση» σημειώνει στη σχετική της ανακοίνωση.
Όπως λέει, ο ΟΑΕΔ πρέπει να πάψει να είναι Οργανισμός Ανέργου Εργατικού Δυναμικού και να καταστεί, μέσω της διοχέτευσης των όποιων διαθέσιμων κονδυλίων του στην ιδιωτική οικονομία, πραγματικός Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.
«Όλες οι ενέργειες της κοινωνίας μας πρέπει, από εδώ και μπρός, να στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ανέργων μέσα από την σχέση τους με τις επιχειρήσεις» καταλήγει.

   newsroom naftemporiki.gr 
με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου