Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Απόλυτη... σιγή επικράτησε χθες στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, αφού η συμμετοχή των καθηγητών στη πρώτη μέρα της απεργίας ήταν σχεδόν καθολική.




Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 90% και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ το υπουργείο Παιδείας κατεβάζει το ποσοστό στο 73%.
Στο μεταξύ, σε μικρό αριθμό σχολείων ανά τη χώρα έχουν ξεκινήσει καταλήψεις οι μαθητές, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, αλλά και προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος τα σχολεία.
Στην Ηγουμενίτσα σε κατάληψη βρίσκονται τρία σχολεία (1ο ΕΠΑΛ, 1ο και 2ο Λύκειο). Επίσης, τρία σχολεία στην Γ' Αθήνας, σε Πετρούπολη και Ιλιον, και τρία ΕΠΑΛ, της Ηλιούπολης, του Ελληνικού και του Αργους.
Οσον αφορά την απεργία των καθηγητών, σύμφωνα με τα στοιχεία των διευθύνσεων εκπαίδευσης σχεδόν σε όλη τη χώρα τα ποσοστά συμμετοχής ήταν εξαιρετικά υψηλά. Στην Αττική ξεπέρασαν το 90% και στη Β. Ελλάδα το ποσοστό κυμάνθηκε από 80% έως 85% κατά μέσον όρο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τα ποσοστά συμμετοχής στους 12 νομούς ήταν μεταξύ 83% και 85%, με τη Θεσσαλονίκη να κινείται στα επίπεδα του 82%.
Στην Κρήτη και την Αχαΐα η συμμετοχή ξεπέρασε το 90%, ενώ στη Μεσσηνία η συμμετοχή έφτασε στο 71%, σύμφωνα με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές και κυρίως αυτοί της Γ΄ λυκείου, που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές αγωνιούν για τις απεργίες καθώς κρίνουν ότι τα σχολεία δεν πρέπει να μείνουν κλειστά σε μια περίοδο που η ελληνική οικογένεια αναστενάζει κάτω από το βάρος των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει.
Χθες συνεχίστηκαν και οι «κόντρες» της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απεργία των καθηγητών, την οποία ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε υποκινούμενη από τον κ. Τσίπρα. «Υπάρχει το πολιτικό κίνητρο, νομίζω ότι υπάρχει μια στρατηγική πόλωσης και μια στρατηγική έντασης», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και υπογράμμισε: «Η ΟΛΜΕ είναι γνωστό ότι ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Απαντώντας ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης τόνισε ότι: «Καμία παράταξη στην ΟΛΜΕ δεν έχει την πλειοψηφία. Η μεγαλύτερη παράταξη έχει 3 έδρες στις 11. Αρα δεν υπάρχει θέμα ότι κάποια παράταξη ελέγχει την ΟΛΜΕ. Την απόφαση για τις πενθήμερες την πήρε ο κλάδος μέσα από τις γενικές συνελεύσεις».
Κόντρα ξέσπασε μεταξύ των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και των καθηγητών, καθώς, όπως λένε οι καθηγητές, η συμμετοχή τους στην απεργία ξεπέρασε το 50%, ενώ οι ιδιοκτήτες μιλούν για μηδενικά ποσοστά απεργών. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), «μιλώντας για "μηδέν" απεργούς οι σχολάρχες έχουν ήδη αποφασίσει να ξεφορτωθούν τους "ενοχλητικούς" και προαναγγέλλουν εκδικητικές απολύσεις».
Μαθητές
Ζητούν απαντήσεις, στέλνουν μηνύματα
Το πρωί ο ένας ρωτούσε τον άλλον έξω από τις καγκελόπορτες: θα έχουμε σήμερα σχολείο; Μαθητές, γονείς, παππούδες ζητούσαν απαντήσεις. Κάποιοι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά, άλλοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -το Facebook «πήρε φωτιά»- και πολλοί πήγαν εκεί για να μάθουν από πρώτο χέρι.
Οι περισσότεροι καθηγητές τελικά απήργησαν και οι πιο πολλοί μαθητές έφυγαν νωρίς από τις σχολικές αίθουσες. Για όσους δεν έκαναν μάθημα ήταν ημέρα ξεκούρασης και ανεμελιάς, με γεμάτες πλατείες και γήπεδα. Οχι, όμως, και χωρίς ανησυχία για τις επόμενες μέρες.
Θα την πληρώσουμε
«Αν η απεργία κρατήσει πολλές μέρες, εμείς θα την πληρώσουμε στο τέλος, επειδή θα πρέπει σε μικρό χρόνο να καλύψουμε όλη την ύλη», λένε ο Παύλος και η Μαρία από το 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής στην Αττική, διευκρινίζοντας, όμως, πως στηρίζουν τα αιτήματα των καθηγητών τους. Το ίδιο δηλώνουν πολλοί άλλοι μαθητές και γονείς.
«Οι καθηγητές πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους μαθητές», θα πει από την άλλη ο Θοδωρής, μαθητής Β' Γυμνασίου από τη Θεσσαλονίκη. «Η συμμετοχή στην απεργία είναι σχεδόν καθολική», διευκρίνιζε η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής. Το 4ο Γυμνάσιο της ίδιας γειτονιάς δεν λειτούργησε καθόλου.
«Η παιδεία όπως και η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά. Πρέπει να αντιδράσουμε», μας είπε η Βάλια Κουλάκου, μητέρα μαθητή της Α' Λυκείου, δηλώνοντας υπέρ της απεργίας. Λίγα χιλιόμετρα μακριά ο Αλέξανδρος, ο Ηλίας, ο Γιώργος και ο Μανώλης, μαθητές της Α' Λυκείου παίζουν σε ένα γηπεδάκι. Χθες έχασαν μόνο μία ώρα. Σήμερα; «Θα πάμε κανονικά και βλέπουμε»...


Ν. Τρίγκα - Γ. Φώσκολος - Β. Ιγνατιάδης - Μ. Κοκολάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου