Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σαμαράς: Πετυχαίνουμε τους στόχους, τέλος στα μέτρα λιτότητας

Καθαρό μήνυμα στο ανώτερο δυνατό θεσμικό επίπεδο της ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας δεν μπορεί να συμπεριλάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα κόμισε ο Αντώνης Σαμαράς στις συναντήσεις που είχε με τους κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους. Από την πλευρά τους, Ζοζέ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την κρίση, έδειξαν δε να αντιλαμβάνονται ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή έχει τα πολιτικά και κοινωνικά της όρια».


 

«H Ελλάδα ικανοποιεί τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και το όποιο χρηματοδοτικό κενό την περίοδο 2015 - 2016 δεν θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τη στήριξη των εταίρων της ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Η Ελλάδα είναι πάλι σε τροχιά. Μάλιστα σε ορισμένους τομείς πηγαίνει καλύτερα και από τους στόχους. Τόσο σχετικά με το δομικό πλεόνασμα όσο και σχετικά με την μικρότερη της προβλεφθείσας ύφεση την οποία βιώνουμε. Οι αριθμοί έχουν με λίγα λόγια αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι οι θυσίες των Ελλήνων παράγουν απτά αποτελέσματα. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Νοέμβριο, αν η Ελλάδα πετύχει όντως τους στόχους της σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς σχετικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις τότε όλα τα προσωρινά προβλήματα χρηματοδότησης της Ελλάδας θα διευθετηθούν», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Επομένως, πετυχαίνουμε τους στόχους μας και θα πρέπει να συμφωνήσω ότι όλη αυτή η κουβέντα για την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με την συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου. Όχι επειδή η Ελλάδα έχει αποτύχει. Αλλά επειδή η Ελλάδα έχει πετύχει αυτή τη φορά. Και επομένως ζητάει την βοήθεια των συμμάχων της. Και ειδικότερα θέλω να σας πω σχετικά με το δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2015-16 έχουμε ήδη συμφωνήσει να κάνουμε βήματα και να καλύψουμε το οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό του μεγέθους που έχει ήδη προσδιοριστεί από εμάς και την τρόικα για 2,5 δισ. ευρώ, η συμφωνία παραμένει, θα δούμε με νέες συζητήσεις τους ακριβείς αριθμούς και πάλι αυτό που έχουμε να κάνουμε δεν είναι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα αλλά να προωθήσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις με θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι φαίνεται η έξοδος από το τούνελ, με σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος.

Όπως σημείωσε, τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας είχε μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων, όμως σήμερα βρίσκεται τέταρτη στη σειρά του πίνακα των καλύτερων επιδόσεων, σε σχέση με την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.
«Η πολιτική μόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει τα όριά της. Πολιτικά και κοινωνικά όρια. Γι' αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που είναι σε πρόγραμμα δεν είναι μόνο εστιασμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή. Αφορά ακόμα σε δομικές μεταρρυθμίσεις και επίσης σε επενδύσεις, ειδικά σε επενδύσεις για να στηρίξουμε τους φτωχότερους συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου ζητήματος που είναι η ανεργία και ειδικά η ανεργία των νέων», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Και πρόσθεσε: «Το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει υπάρξει πολύ γενναιόδωρη σε σχέση με την δημοσιονομική της προσαρμογή, συγκρινόμενη με άλλες χώρες έχει κάνει τεράστια προσπάθεια. Κάποιοι είπαν ότι δεν θα είναι δυνατό, αλλά έγινε. Αλλά σε σχέση με τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ας είμαστε επίσης ειλικρινείς, ξεκίνησαν ορισμένες φορές αργά, υπήρχαν προηγουμένως κάποια πολιτικά προβλήματα που δημιούργησαν αμφιβολίες και χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

Υπογράμμισε ότι συζήτησε με τον κ. Σαμαρά το θέμα της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. «Είναι επίσης ένας από τους τρόπους για να αντιμετωπίσεις το οποιοδήποτε πιθανό χρηματοδοτικό κενό, εάν υπάρξει. Γιατί αν έχεις περισσότερες αποδείξεις ή έσοδα, περισσότερα έσοδα από αυτές τις πηγές, μπορείς να τα αντιμετωπίσεις χωρίς να επιβάλλεις στους πολίτες σου πρόσθετες θυσίες, αυτά όμως είναι ζητήματα που θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και γνωρίζω ότι έχουμε ένα πολύ επαρκώς καταρτισμένο προσωπικό εκεί, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αλλά και τις ελληνικές αρχές που βάζουν τους καταλληλότερους ανθρώπους τους σε αυτές τις θέσεις ώστε να μπορέσουμε μετά από μια κατανοητή αξιολόγηση να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος» κατέληξε.
Αισιόδοξος ο Μάρτιν Σουλτς για την Ελλάδα
Έξοδο της Ελλάδας από το τούνελ «βλέπει» και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ.Σουλτς επισήμανε ότι εφόσον επιβεβαιωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Ο Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα υπάρξει στενή συνεργασία με το ευρωκοινοβούλιο και αναγνώρισε τον προσανατολισμό του κ. Σουλτς στην ανάπτυξη.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξέρχεται από «μια κρίση χωρίς προηγούμενο» και ότι παρά τις πολύ δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, υπάρχει αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων για ένα κοινό μέλλον για όλους. Ένα μέλλον, που όπως τόνισε, θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα και την ανάπτυξη.
Ο Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη για πολιτικές αναπτυξιακού χαρακτήρα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης που αναδεικνύονται σε πρώτες προτεραιότητες, παράλληλα με την λήψη περαιτέρω μέτρων ολοκλήρωσης, μέτρων και πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της κινητικότητας, για την μετανάστευση, καθώς και μέτρων για τη θαλάσσια πολιτική.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι συζήτησαν με τον κ.Σαμαρά για την ελληνική Προεδρία καθώς και τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και την ΕΕ και για άλλη μια φορά εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Ευρωβουλής προς την Ελλάδα τόσο ενόψει της ελληνικής Προεδρίας, όσο και των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
«Η στήριξη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει ως στόχο την έξοδο της χώρας από τη κρίση παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμη κοντά σε λύση», τόνισε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου