Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

Θετική ψήφο στην τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων που παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε παρέμβασή του στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έλαβε αυτή την απόφαση.



Επεσήμανε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης «είναι φανερό ότι δεν μας καλύπτει 100%» και επέμεινε στην ανάγκη η απόφαση αναστολής της χρηματοδότησης να λαμβάνεται με 180 ψήφους (και όχι με 151 όπως προτείνει η κυβέρνηση), προκειμένου «να υπάρχει συναίνεση και στην εφαρμογή» της ρύθμισης.
Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των στελεχών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και για τη λήψη απόφασης χρειάζονται 151 ψήφοι.
Η σύγκλιση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ κατέστη δυνατή, μετά από διαβουλεύσεις, που κατέληξαν σε τροποποιήσεις της κυβερνητικής πρότασης.
ΥΠΕΣ: Αδιανόητη η χρηματοδότηση εγκληματικών ή τρομοκρατικών οργανώσεων
Εισηγούμενος την τροπολογία λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης τόνισε πως «για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος».
Ο κ. Μιχελάκης απάντησε και στην κριτική του ΚΚΕ, που επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην Χρυσή Αυγή ούτε στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, λέγοντας ότι «κάθε κανόνας δικαίου οφείλει να είναι γενικός και απρόσωπος».
«Όταν απειλούνται ή πλήττονται τα δημόσια αγαθά, δεν χωρούν μικροκομματικές ή κοντόφθαλμες προσεγγίσεις. Όταν διακυβεύεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός», πρόσθεσε.
«Παρών» θα ψηφίσει το ΚΚΕ
 Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία.
«Δεν θέλουμε και από την άλλη πλευρά να θεωρηθεί ότι αθωώνουμε την Χρυσή Αυγή, για αυτό λέμε παρών», είπε η κ. Παπαρήγα σε παρέμβασή της κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
«Μας ρωτάτε τι φοβόμαστε και δεν ψηφίζουμε. Δεν θέλουμε να σας βοηθήσουμε να ενισχύσετε το νομικό σας οπλοστάσιο βάσει του οποίου αδυνατίζει ο αγώνας κατά της Χρυσής Αυγής και του εθνικοσοσιαλισμού και υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί εναντίον της εργατικής τάξης και του λαού», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το τελευταίο μπορεί να μην είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί.
Η Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ παράλληλα διαφώνησε κατηγορηματικά με την «θεωρία των δύο άκρων».
Αναφέρθηκε στην δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ότι «γιαούρτι και φόνος είναι βία» και σχολίασε: «θα εξισώσουμε το γιαούρτι ή τη ροχάλα με τον φόνο ενός Αφγανού επειδή είναι Αφγανός; Ή με την προμελετημένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα;». Η φράση αυτή «αποσκοπεί να εξισώσετε την κρατική καταστολή και την ναζιστική αντίληψη, με τη λαϊκή εξέγερση και την λαϊκή επανάσταση», πρόσθεσε.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη Χρυσή Αυγή
 Η Χρυσή Αυγή πάντως επιδιώκει τη χρηματοδότησή της από το κράτος, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία περί αναστολής.
Την ένσταση υπογράφουν οι 15 μη προφυλακισμένοι βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον Ηλ. Κασιδιάρη και δεύτερο τον Ηλ. Παναγιώταρο.
Η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι το άρθρο 29 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει πως «τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος, για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες».
«Απαγορεύεται στον νομοθέτη να εισάγει τις λεγόμενες φωτογραφικές διατάξεις», επισημαίνουν και υποστηρίζουν ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί ωμή νόθευση της λαϊκής βούλησης και κατάλυση επί της ουσίας της λειτουργίας του πολιτεύματος».
Την Τρίτη η ψηφοφορία
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η τροπολογία θα ψηφιστεί τελικά την Τρίτη, καθώς  στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφασίσθηκε η σημερινή συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα και να συνεχιστεί την Τρίτη.
Το ίδιο θα γίνει και με τις άλλες τροπολογίες που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε γνωστό πως θα καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για τις τροπολογίες για το κλείσιμο της ΕΡΤ, την οποία χαρακτήρισε «πραξικόπημα του Σαμαρά», και για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, οι οποίοι υποχρεώνονται να συμπληρώσουν μόνοι τους τα στοιχεία της αξιολόγησής τους.
Επισημαίνεται ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την τροπολογία για τους υπαλλήλους των ΑΕΙ.
ΛΑΟΣ: Όψιμη ευαισθησία και επιλεκτική διακοπή χρηματοδότησης
Τις εξελίξεις σχετικά με την τροπολογία σχολίασε και ο ΛΑΟΣ.
«Η όψιμη ευαισθησία περί των πράξεων της Χ.Α. και η επιλεκτική διακοπή της χρηματοδότησής της αποδεικνύει ότι τα κόμματα της Βουλής δεν έχουν την λεβεντιά να υλοποιήσουν αυτό που έχει προτείνει ο ΛΑΟΣ, δηλαδή την πλήρη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης και κατασχέσεις για τα κόμματα-"μπαταχτσήδες" που πήραν δανεικά και αγύριστα...» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης.

newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου