Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Μηταράκης: Πρωταθλήτρια στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα

Ουάσιγκτον

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε στις ΗΠΑ τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ




 «Οι τρεις βασικοί πυλώνες της ελληνικής προεδρίας θα είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η συνοχή» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, μιλώντας την Παρασκευή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, με θέμα τις προτεραιότητες της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια μεταβατική και γι' αυτήν περίοδο, καθώς μέσα στο 2014 θα ανανεωθεί τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τρεις βασικοί πυλώνες της ελληνικής προεδρίας θα είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η συνοχή, όπως επεσήμανε, περιγράφοντας στη συνέχεια τις προτεραιότητες της Ελλάδας ως προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

- Δημιουργία θέσεων εργασίας

- Περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ και προώθηση της τραπεζικής ένωσης

- Μετανάστευση

- Ολοκληρωμένη και οριζόντια προσέγγιση των ναυτιλιακών θεμάτων

- Ενίσχυση του εμπορίου μέσα από α) προώθηση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συμφωνίας (TTIP), β) προώθηση του διαλόγου στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και γ) ενίσχυση του εμπορίου με τις χώρες της Μεσογείου που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση και στις προσπάθειες του λαού και της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπογράμμισε ότι η χώρα βίωσε έξι συνεχή χρόνια ύφεσης, πράγμα σχεδόν πρωτάκουστο παγκοσμίως.

Αλλά όπως είπε, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών αναμένεται ανάπτυξη το 2014, τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν επιτευχθεί και μάλιστα έχει σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Η μεγάλη πρόκληση που παραμένει, όπως επεσήμανε, είναι η υψηλή ανεργία, για την καταπολέμηση της οποίας η Ελλάδα έχει προβεί σε σειρά μεταρρυθμίσεων και μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να καταστήσει την αγορά της ανοιχτή και φιλική προς τις επενδύσεις. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP ), για την οποία υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον από το κοινό.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι αποτελεί ένα σημαντικότατο αρωγό για την οικονομική ανάπτυξη και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ για την Ελλάδα αποτελεί θεμελιώδη επιλογή και ευκαιρία, καθώς θα διευρύνει τις αγορές στις οποίες μπορεί να απευθύνεται. Πρόσθεσε δε ότι παρά την αναπόδραστη ύπαρξη δυσκολιών και διαφωνιών, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, στην οποία η Ελληνική προεδρία σκοπεύει να συμβάλει, όπως είπε, σημειώνοντας ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή τη συμφωνία είναι μεγαλύτερα από τους όποιους συμβιβασμούς.

Ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι το ελληνικό πρόγραμμα υπήρξε πολύ πιο απαιτητικό και απότομο από αυτό της Ιρλανδίας που σύντομα θα έχει ολοκληρώσει το δικό της πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, τόνισε, η Ελλάδα το 2014 αναμένεται να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο, καθώς μάλιστα το συνολικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 3% που έχει θέσει ως όριο το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ. Το όποιο χρηματοδοτικό κενό, σημείωσε, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μετακύλιση του χρέους. Αναφερόμενος στην πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ότι αποτελούν κρίσιμη προτεραιότητα της Ελλάδας εντός του 2014. Πολλά έχουν γίνει, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο κ. Μηταράκης στάθηκε ιδιαιτέρως στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, το οποίο είναι μορφωμένο και ποιοτικό, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η IBM, έχουν έρθει στην Ελλάδα για να επενδύσουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τεχνολογικό κόμβο.

Σε ερώτηση για την «έξοδο» από τη χώρα μεγάλου μέρους του κατηρτισμένου νεαρού πληθυσμού, απάντησε ότι βραχυχρόνια αυτό είναι πλήγμα για την Ελλάδα, αλλά μακροπρόθεσμα, πολλοί από αυτούς τους νέους, όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν φέρνοντας μαζί τους διεθνή εμπειρία, που μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκε στις νομοθετικές καινοτομίες, στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσει την αγορά ακινήτων από ξένους, όπως την παροχή άδειας διαμονής σε όσους αγοράζουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300 χιλιάδων ευρώ, μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη αυξήσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Ο κ. Μηταράκης δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις και είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και σε άλλα ζητήματα:

- Οι σχέσεις την Ελλάδας με τους ανατολικούς γείτονες της ΕΕ (Μολδαβία, Ουκρανία κλπ.) είναι πολύ σημαντική και δεν εκλαμβάνεται ως ανταγωνιστική προς αυτές με τους εταίρους της στην ΕΕ.

- Η αξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αναγνωρισθεί στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα έχει ξεπεράσει τους σχετικούς στόχους.

- Οι ενέργειες για την ανακάλυψη και αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα, έχουν, εκτός από την οικονομική συνιστώσα, μεγάλη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στην ερώτηση αν η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ θα αποτελέσει προτεραιότητα της Ελλάδας το ερχόμενο εξάμηνο, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι αυτό αποτελεί ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί και ότι ελπίζει ότι οι γείτονες θα σταθούν πιο συνεργάσιμοι.

Σε σχέση με το κυπριακό, σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Κλείνοντας την συζήτηση, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι το ευρώ δεν μπορεί να ανατραπεί. Είναι εδώ για να μείνει. Αυτό είναι κάτι που πολλοί αναλυτές και επενδυτές δεν είχαν συνειδητοποιήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης, ότι όλοι οι θεσμοί της ΕΕ θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να προστατεύσουν το κοινό νόμισμα, όπως τόνισε.

     protothema.gr
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου