Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Reuters: Τσίπρας και Ρεν όπως... Ομπάμα και Κάστρο

Πλήθος σχολίων στα social media για τα κλικ με τις χειραψίες

Ο Ρεν «γείωσε» τα επιχειρήματα Τσίπρα σε μία συνάντηση που επικράτησε πολύ ψυχρό κλίμα - «Η φωτογραφία Τσίπρα-Ρεν είναι καλή και για τους δύο;» αναρωτιέται συντάκτης των Financial Times

 


 Σε ασυνήθιστους συνειρμούς οδήγησε η χθεσινή φωτογραφία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Όλι Ρεν, στις Βρυξέλλες.

Συντάκτες δύο εκ των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων, του Reuters και των Financial Times, μόλις είδαν τη φωτογραφία των δύο, θυμήθηκαν αμέσως την ιστορική χειραψία που αντάλλαξαν την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον ηγέτη της Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

Προφανώς και για τους δύο οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ θυμίζουν σε πολλά το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει ΗΠΑ και Κούβα.

«Τι εβδομάδα. Αν ο Ομπάμα με τον Κάστρο μπορούν να ανταλλάξουν χειραψία, γιατί όχι ο Τσίπρας με τον Ρεν;» αναρωτήθηκε ο Jamie McGeever από το πρακτορείο Reuters.
«Η φωτογραφία Τσίπρα-Ρεν είναι καλή και για τους δύο;» αναρωτιέται ο Peter Spiegel των Financial Times και σχολιάζει: Ο Τσίπρας κερδίζει τον σεβασμό. Ο Ρεν δίνει την εικόνα ενός άκαρδου οπαδού της λιτότητας.
 Σε επόμενο σχόλιό του, δε, ο Spiegel αναρωτιέται: Δεν θα σταματήσουν ποτέ τα θαύματα;
«Πόρτα» από Ρεν σε Τσίπρα

Πάντως η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ολι Ρεν δεν πήγε όπως ήλπιζαν στην Κουμουνδούρου. Οι Βρυξέλλες δεν πείσθηκαν από τα επιχειρήματα Τσίπρα για το Μνημόνιο και χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Ρεν ότι «το μνημόνιο έσωσε την Ελλάδα από μία καταστροφική για το λαό χρεοκοπία».

Γενικότερα το κλίμα ήταν «ψυχροπολεμικό» κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκσε μόλις 30 λεπτά.

Οι... άγριες διαθέσεις του κ. Ρεν φάνηκαν εξ αρχής, όταν εκείνος ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, τον διέκοψε, λέγοντάς του ότι γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα είναι να μην συνεχίζεται αυτή η κουβέντα, γιατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Ρεν να του εξηγήσει πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει την αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαπιστώνουν ότι, χωρίς διαγραφή χρέους, το 2020 όχι μόνον δε θα ικανοποιηθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά αυτό θα βρίσκεται στο 160% του ΑΕΠ.

Επίσης, χαρακτήρισε τις προϋποθέσεις του εφαρμοζόμενου προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2030 της τάξης του 4%, αφαιρούμενης της αποπληρωμής των τόκων, ως «μακροοικονομικό σουρεαλισμό».

Όπως ήταν φυσικό, στη συζήτηση τέθηκε μετ' επιτάσεως και το ζήτημα των πλειστηριασμών. Επί τούτου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι, αν ανοίξει θέμα, τότε η φράση που ο κ. Ρεν είπε στην ελληνική Βουλή, «καλό κουράγιο Έλληνες», θα έρθει η ώρα που ο ελληνικός λαός θα την ανταποδώσει και τότε πράγματι θα χρειαστεί κουράγιο για όλους στην ΕΕ.

Ο κ. Ρεν δεν σχολίασε, αλλά χαμογέλασε.

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για τις ευρωεκλογές. Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι πιθανόν να είναι και αυτός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και ο κ. Τσίπρας του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» και του ανέφερε επίσης ότι θα χαρεί να αντιπαραθέσουν τα επιχειρήματά τους για την κρίση και την πορεία της ΕΕ στα ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές.

 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου