Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

«Χρυσή μπάλα» στον Κριστιάνο Ρονάλντο

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013
Τη Χρυσή Μπάλα της FIFA κέρδισε ο Κριστιάνο Ρονάλντο ως ο καλύτερος παίκτης του 2013, στο διαγωνισμό που διοργανώνουν από κοινού η FIFA και το γαλλικό περιοδικό France Football. 



Ο πορτογάλος διεθνής της Ρεάλ Μαδρίτης έλαβε περισσότερες ψήφους από τους συνυποψηφίους του, Λιονέλ Μέσι και Φρανκ Ριμπερί.
Ετσι, μετά από τέσσερα χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του Λιονέλ Μέσι, ο Πορτογάλος σταρ αναδεικνύεται ξανά κορυφαίος μετά το 2008. Ο Αργεντινός ήταν στην τελική τριάδα, μαζί με τον Φρανκ Ριμπερί που σάρωσε τα πάντα με τη Μπάγερν Μονάχου κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Η σημερινή εκδήλωση είχε ιστορική σημασία, καθώς δόθηκε Χρυσή Μπάλα και στον Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, κατά κόσμον Πελέ. Ετσι αποκαταστάθηκε μια αδικία, καθώς την εποχή που ο Βραζιλιάνος μεσουρανούσε στο παγκόσμιο στερέωμα, ο θεσμός αφορούσε μόνο Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές. Ισως η σημερινή εξέλιξη αποτελεί προάγγελο βράβευσης κι άλλων κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πλανήτη, με πρώτο και καλύτερο τον Ντιέγκο Μαραντόνα.
Η Χρυσή Μπάλα "απλώθηκε" σε όλον τον πλανήτη στο μέσον της δεκαετίας του 1990 με τον Λιβεριανό Ζορζ Γουέα (1995) να είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος νικητής.
Τον αντίστοιχο τίτλο στις γυναίκες ως η καλύτερη του 2013 κατέκτησε η Ναντίν Άνγκερερ. Η 35χρονη τερματοφύλακας της εθνικής Γερμανίας πρωταγωνίστησε στον θρίαμβο της "νατσιονάλμανσαφτ" στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών που διεξήχθη στη Σουηδία.
Επίσης, η καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς διαφοροποιήθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με την αντίστοιχη του 2012, καθώς νέα μέλη ήταν οι Νόιερ (αντί του Ικερ Κασίγιας), Τιάγκο Σίλβα (Ζεράρ Πικέ), Λαμ (Μαρσέλο), Ριμπερί (Τσάμπι Αλόνσο) και Ιμπραϊμοβιτς (Ρανταμέλ Φαλκάο).
Ετσι, οι κορυφαίοι 11 για το 2013 είναι οι Μανουέλ Νόιερ (Μπάγερν), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Φίλιπ Λαμ (Μπάγερν), Ντάνι Αλβες (Μπαρτσελόνα), Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σ.Ζ.), Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν), Τσάβι (Μπαρτσελόνα), Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης) και Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς (Παρί Σ.Ζ.).
Ο ισχυρός άνδρας της FIFA, Σεπ Μπλάτερ απένειμε το "Προεδρικό Βραβείο" στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, για την συνεισφορά του στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Με το βραβείο "Φέρεντς Πούσκας" για το καλύτερο γκολ της χρονιάς, τιμήθηκε ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς για το απίστευτο "ψαλίδι" σε φιλικό της εθνικής Σουηδίας με την Αγγλία. Βέβαια, αυτό το ματς έγινε το Νοέμβριο του 2012, όμως επειδή οι υποψηφιότητες εκείνης της χρονιάς είχαν ήδη κλείσει... μεταφέρθηκε για την βράβευση του 2013.
Η εκδήλωση έγινε στο "Kongresshaus" της Ζυρίχης με παρουσιαστή όπως και πέρσι τον Ρούουντ Γκούλιτ, ο οποίος είχε μαζί του την εντυπωσιακή Βραζιλιάνα Φερνάντα Λίμα.
Διαβάστε περισσότερα στο Sentragoal

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου